ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η ανακοίνωση κατά της Περιφερειακής Αρχής από το σύλλογο υπαλλήλων της περιφέρειας

Με αφορμή δύο νέες αποφάσεις με τις οποίες ο Περιφερειάρχης  Θεσσαλίας αναβάθμισε Προϊστάμενο Τμήματος σε Προϊστάμενο Διεύθυνσης και εν συνεχεία την επόμενη ημέρα τον μετακίνησε σε άλλη οργανική μονάδα ιδίου επιπέδου, καταδικάζουμε τις αναιτιολόγητες και αυθημερόν μετακινήσεις συναδέλφων κατά παράβαση κάθε λογικής και δικαίου. Πρόκειται για ένα νέο περιστατικό, που σε συνέχεια προηγουμένων τοποθετήσεων, εγείρει πλήθος ερωτηματικών και αντιδράσεων από τους Υπαλλήλους της Περιφέρειας.

Ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να παραμένουν κενές οι επτά από τις οκτώ θέσεις Γενικών Διευθυντών παρά την πρόσφατη τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την πρόβλεψη των συγκεκριμένων θέσεων. Είναι εύλογο πλέον το ερώτημα για ποιο λόγο τροποποιείται ένας Οργανισμός, χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, εάν δεν πρόκειται να εξυπηρετήσει τους λόγους για τους οποίους τροποποιείται.

Οργανικές μονάδες σε επίπεδο Τμήματος και Διεύθυνσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας παραμένουν ακέφαλες σχεδόν από την ίδρυσή τους αν και υπάρχουν συνάδελφοι που διαθέτουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αλλά και τη θέληση να αναλάβουν τις αντίστοιχες θέσεις.

Κρίσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν να γίνουν από το 2007 (επί Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων)!, δηλαδή επί 15 ολόκληρα χρόνια εκατοντάδες υπάλληλοι βιώνουν την αδικία από τις εκάστοτε πολιτικές που με την “εύνοια –  ευχέρεια” του νόμου και της Περιφερειακής Αρχής τοποθετούνται Προϊστάμενοι κατά το δοκούν.

Συνάδελφοι που έχουν διατελέσει χρόνια Προϊστάμενοι Τμημάτων και Διευθύνσεων με επιλογή, συνταξιοδοτούνται χωρίς να έχουν κριθεί από τα αρμόδια συμβούλια, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται κατά τη συνταξιοδότηση τους το νόμιμο επίδομα θέσης ευθύνης.

Η τοποθέτηση Προϊσταμένων Διευθύνσεων με αναπλήρωση δημιουργεί προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, καθώς ο Αναπληρωτής Διευθυντής υποχρεούται να κρατήσει και την θέση του Τμηματάρχη, καθώς η θέση του προϊσταμένου της υποκείμενης οργανικής μονάδας στην περίπτωση αυτή δεν κενούται, αλλά αντιθέτως αποτελεί και το νόμιμο έρεισμα για την άσκηση καθηκόντων προϊσταμένου της υπερκείμενης οργανικής μονάδας με τις διατάξεις περί αναπλήρωσης.

Από τον Οκτώβριο του 2018, με αφορμή την εφαρμογή του τροποποιημένου Οργανισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Περιφερειάρχης  προέβη σε επανατοποθέτηση των Προϊσταμένων των οργανικών μονάδων, παραλείποντας τη δημοσίευση της απόφασης κατανομής στο Εθνικό Τυπογραφείο των προβλεπόμενων οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου και ΙΔΑΧ προσωπικού στις οργανικές μονάδες και μόνο μετά από καταγγελία προέβη στην δημοσίευση και στην επανατοποθέτηση ένα χρόνο μετά των Προϊσταμένων σύμφωνα με τον τροποποιημένο – επικαιροποιημένο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Πρόκειται για πολυετή εμπαιγμό των υπαλλήλων χωρίς αιτιολόγηση και καταστρατήγηση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης. Το συναίσθημα της δυσαρέσκειας είναι έντονο και αποτυπώνεται με συνεχείς προσφυγές υπαλλήλων εναντίον της νομιμότητας των Αποφάσεων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η έλλειψη αξιοκρατικού συστήματος προαγωγών αποτελεί Πανευρωπαϊκή, ίσως και παγκόσμια, ντροπιαστική Ελληνική πρωτοτυπία.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι θα σταθούμε δίπλα τους.

Είναι προφανές ότι ο φόβος και η ανοχή από τους υπαλλήλους που έχουν έννομο συμφέρον συνέβαλαν στο να ξεπεραστεί κάθε όριο χρηστής και δίκαιης διοίκησης.

Καθίσταται φανερό πλέον ότι εάν ως Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν αντιδράσουμε δυναμικά, τότε το κακό θα συνεχισθεί και μάλιστα με ακόμη περισσότερη αδικία. Επί πολλά χρόνια κάνουμε καταγγελίες αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.

Τώρα  πλέον ήρθε η ώρα των πράξεων:

Καλούμε τους συναδέλφους που επιθυμούν, να υποβάλουν στον Σύλλογο τη δική τους αναφορά προβλήματος και να περιγράψουν πότε και πώς αδικήθηκαν.

Καλούμε τον Περιφερειάρχη να προβεί στην κάλυψη των κενών θέσεων ευθύνης με αξιοκρατικά κριτήρια και αιτιολογημένες αποφάσεις μέχρι να γίνουν οι κρίσεις από τα αρμόδια συμβούλια, για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών.

Η δημόσια διοίκηση δεν είναι προσωπική ιδιοκτησία κανενός, εκλεγμένου ή μη. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο προς υπεράσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων μας.

Θα παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία της προκήρυξης των Θέσεων Επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης προκειμένου να ολοκληρωθούν για πρώτη φορά, με διαφάνεια και αμεροληψία, οι κρίσεις Προϊσταμένων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ