ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Κοινό κάλεσμα απηύθυναν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Επιτροπή Ειρήνης

Σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, αλλά και την συνεχιζόμενη εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με συμμετοχή στο συλλαλητήριο που οργανώνουν από κοινού Εργατικό Κέντρο και Επιτροπή Ειρήνης, αύριο Τετάρτη, 11 Μάη, στις 7.30 μ.μ. στην πλ. Ταχυδρομείου, κάλεσαν τον λαό της Λάρισας, με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και της Επιτροπής Ειρήνης.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Δήμητρα Παπαστεργίου απευθύνθηκε στους γονείς και ιδιαίτερα στις μητέρες, τονίζοντας πως, «η Ειρήνη κινδυνεύει άμεσα. Για αυτό το λόγο απαιτείται η μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο και στην πορεία ειρήνης την Κυριακή 22 Μαΐου».

Ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Αμερικής(MDCA) δεν αποτελεί “ασπίδα προστασίας” για τη χώρα μας, ούτε κατοχυρώνει τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι πάνω απ΄όλα μια επιθετική συμφωνία η οποία μετατρέπει τη χώρα σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Νέες βάσεις προστίθενται στον κατάλογο, παραχωρούνται στρατόπεδα, ενώ στρατιωτικές εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται για να υποδεχτούν τους μακελάρηδες. Πιο συγκεκριμένα με την προηγούμενη ανανέωση, που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, προστέθηκαν η 110 ΠΜ και η βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Με την τωρινή προστίθενται και το Στρατόπεδο Γεωργούλα (Βόλος), το πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο, το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η επέκταση των εγκαταστάσεων στη Σούδα. Η περιοχή μας αναδεικνύεται σε βασικό άξονα προώθησης των ΝΑΤΟικών σχεδίων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η βάση στην 110 ΠΜ μονιμοποιείται καθώς ήδη γίνονται εργασίες για τη μόνιμη εγκατάσταση των δολοφονικών drones (“MQ 9 Reaper”). Το ίδιο συμβαίνει με τη βάση των επιθετικών ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο. Τώρα προστίθεται και το στρατόπεδο Γεωργούλα. Η ανανέωση αυτής της συμφωνίας, σε αυτήν τη φάση, σε αυτές τις συνθήκες είναι ένα ορόσημο στο βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους σχεδιασμούς. Η σημερινή κυβέρνηση, όπως οι προηγούμενες, προβάλλει ως βασικό επιχείρημα πως θα προστατευτούμε από τον “αναθεωρητισμό”, τις διεκδικήσεις της Τουρκίας. Μας παρέχει λέει “ασφάλεια” από κάθε είδους επιβουλές, όπως λένε. Εμείς καλούμε τον λαό μας να σκεφθεί τα εξής:. Πόσο διασφαλιστήκαμε με αυτή την επιλογή όταν ήδη μετά από δύο μήνες πολέμου έχουν συμβεί -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Ρεκόρ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.
Ασκήσεις της Τουρκίας, με σενάρια απόβασης και κατάληψης νησίδας (προφανώς ελληνικής) και με παρουσία Αμερικανών και άλλων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων.
Δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας ότι “δεν είναι καλή εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ”.
Η παρουσία των βάσεων στην περιοχή και τη χώρα μας δεν έχει να κάνει με την άμυνα, την προστασία της χώρας μας. Είναι μέρος της επιθετικής στρατηγικής που έχει επιλέξει η ελληνική αστική τάξη για τον στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι επιλογή στο πλαίσιο του στόχου.

Γι’ αυτό και τα όποια “ανταλλάγματα” που προβάλλουν ορισμένοι ως βασική κριτική έχουν να κάνουν με τα δικά τους συμφέροντα. Γι’ αυτό και οι μόνοι κερδισμένοι είναι π.χ. οι εφοπλιστές που ενώ εμείς, οι εργαζόμενοι, οι απλοί άνθρωποι καταδικαζόμαστε στην ενεργειακή φτώχεια, στη γενικότερη εξαθλίωση, αυτοί ετοιμάζονται για “μπίζνες” δισεκατομμυρίων με τη μεταφορά του πανάκριβου LNG από τις ΗΠΑ.

Το μόνο “αντίκρισμα” για τον λαό μας, μόνη “αναβάθμιση” είναι του κινδύνου που διατρέχουμε από τη συμμετοχή σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Όταν ήδη όλες αυτές οι υποδομές γίνονται στόχοι αντιποίνων από το αντίπαλο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο της Ρωσίας, με ρωσικά αεροπλάνα να “κλειδώνουν” ως στόχους βάσεις σαν κι αυτές που βρίσκονται στην περιοχή μας. Αποτελώντας μάλιστα στόχους “προτεραιότητας” σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα και με τα όσα λένε στρατιωτικοί αναλυτές και ινστιτούτα.

Ήδη “ματώνουμε” καθημερινά από αυτή την επιλογή. Οι μισθοί μας, το εισόδημά μας εξαϋλώνεται από την ακρίβεια που μας πνίγει. Οι “αντοχές” της οικονομίας δεν αρκούν για να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, επαρκούν όμως για τα δεκάδες δισ. για επιθετικούς εξοπλισμούς, την πολεμική συνδρομή στο ΝΑΤΟ.

Η επικύρωση της συμφωνίας, η κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν είναι μια “τυπική διαδικασία”, γιατί η “κατάσταση δεν αλλάζει”. Είναι ζήτημα “ζωής και θανάτου” για όλους εμάς και πρέπει να αλλάξει. Γιατί οι εργαζόμενοι, ο λαός μας και οι λαοί του κόσμου διαθέτουν τεράστια δύναμη. Να δείξουμε τώρα τη δύναμή μας, την αντίθεσή μας. Να μην επιτρέψουμε να μας βάζουν στην “μπούκα του κανονιού”! Αν αυτοί λένε πως “ήρθαν για να μείνουν”, εμείς τους απαντάμε να “ξεκουμπιστούν να φύγουν”. Ούτε γη ούτε νερό στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς φονιάδες! Καλούμε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους της περιοχής μας να βροντοφωνάξουν ότι δεν θα δεχθούμε η πόλη μας, η περιοχή μας και η χώρα μας συνολικότερα να αποτελέσει ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Απαιτούμε:

Να μην υπογραφεί και να αποσυρθεί τώρα η Συμφωνία για τις Βάσεις του θανάτου.
Να κλείσουν όλες οι ΝΑΤΟικές βάσεις στη χώρα.
Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Έξω η Ελλάδα από τα ιμπεριαλιστικά σφαγεία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ