ΤΙΜΗΣΑΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 77 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών από τις οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ & το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

To μήνυμα που έστειλε η εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στο Μνημείο της Αντίστασης, το «Φτερό», αφιερωμένο στην αντιφασιστική νίκη των λαών στο πάρκο του Αλκαζάρ είναι :«Η 9η Μάη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δική τους δύναμη».

Στον χώρο της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση με ταμπλό, που αποτύπωναν τη δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη Λάρισα, την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ και του Κόκκινου Στρατού στο χτύπημα του ναζισμού – φασισμού, που συγκέντρωσαν την προσοχή του κόσμου. Στο μουσικό πρόγραμμα με αγωνιστικά, αντάρτικα τραγούδια, συμμετείχαν ο Δημήτρης Φωτιάδης, η Δέσποινα Μαύρου, η Μαρία Φωτιάδη, ο Αχιλλέας Σίμος και ο μικρός Δημήτρης Μπάρμπας.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό η Δήμητρα Σίσκου, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, που μεταξύ άλλων στάθηκε στο μνημείο που υπάρχει στο πάρκο και έχει εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου με ευθύνη των δημοτικών αρχών των τελευταίων 25 χρόνων. Απαίτησε από τη δημοτική αρχή το συγκεκριμένο Μνημείο – Μουσείο να διατηρηθεί, να συντηρείται σε μόνιμη βάση, όπως όλα τα άλλα μνημεία της πόλης μας, και να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, και να είναι ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία της πόλης μας.

Τέλος Απαίτησε από την Ελληνική κυβέρνηση να διεκδικήσει άμεσα τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις από τη Γερμανική Κυβέρνηση, χρέος στο λαό μας που πλήρωσε τις τεράστιες καταστροφές του κατακτητή στη χώρα μας και έδωσε εκατόμβες θύματα στην απελευθερωτική πάλη από τη ναζιστική κατοχή.

Χαιρετισμό , από μεριάς του Τ.Σ Λάρισας της ΚΝΕ έκανε ο γραμματέας Δαμιανός Μπαλασούλης που στάθηκε στην ανάγκη να μάθει η νέα γενιά την ιστορική αλήθεια. Η ΚΝΕ, ως νεολαία του ΚΚΕ, είμαστε περήφανοι που το Κόμμα μας ήταν η ψυχή, ο αιμοδότης και ο καθοδηγητής αυτού του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Στην ανάδειξη του χαρακτήρα και των επίκαιρων διδαγμάτων της 9ης Μάη, οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προχωράνε σε δεκάδες πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα, όπως και εδώ στην πόλη μας. Προχθές, το Σάββατο 7 Μάη οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ μαζί με φίλους, έφτιαξαν-γκράφιτι αφιερωμένο στην 9η Μάη, εδώ δίπλα στην κοίτη του Πηνειού. Τα χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ, με την ηρωική τους δράση και θυσία, συνέβαλαν αποφασιστικά στην νικηφόρα έκβαση του πολέμου. Αυτούς τους ήρωες τιμάμε και σήμερα εδώ..

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Άγης Τριγάζης, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ ο οποίος αναφέρθηκε :Η σημερινή μας εκδήλωση για τα 77 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη της 9ης Μάη 1945 είναι μια ιστορική στιγμή που γράφτηκε με τις πράξεις κομμουνιστών, μαχητών αντιφασιστών, ανταρτών και απλών λαϊκών ανθρώπων, στη χώρα μας, την Ελλάδα, στην πόλη μας την Λάρισα, στη Σοβιετική Ένωση, στα Βαλκάνια, σε κάθε γωνιά του πλανήτη που μάτωσε από τον Β’ Παγκόσμιο Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο.

Το Κόμμα μας στην Ελλάδα είναι υπερήφανο που αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων.
Όση χολή και αν χύσουν, όσο μελάνι και αν ξοδέψουν, η αντικειμενική πραγματικότητα δεν αλλάζει. 77 χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο εκτιμούν την ανεπανάληπτη σε θυσίες προσφορά του κομμουνιστικού κινήματος στην ήττα του φασισμού.

Οι ιμπεριαλιστές, τα μονοπώλια και οι ανταγωνισμοί τους πρέπει να καταγραφούν στη συνείδηση των λαών ως οι υπεύθυνοι, βαθιά στιγματισμένοι για τους δυο παγκόσμιους πολέμους. Για τα εκατομμύρια των νεκρών, των αναπήρων, των ξεκληρισμένων. Δε δίστασαν, ούτε διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα, αρκεί να εξυπηρετήσουνε τα κέρδη, τη κυριαρχία και την καπιταλιστική εξουσία.

Αυτή η αλήθεια ισχύει ακόμα περισσότερο σήμερα που οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις οξύνονται μεταξύ τους.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α’, ήταν απόρροια των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το ξαναμοίρασμα των αγορών, που οξύνθηκαν σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Ο πόλεμος ήταν δίκαιος μόνο από την πλευρά της ΕΣΣΔ που αγωνιζόταν για την υπεράσπιση της σοσιαλιστικής εξουσίας και από την πλευρά των αντιστασιακών κινημάτων που μάχονταν κατά της φασιστικής Κατοχής, για την επιβίωση και την προκοπή του λαού τους. Ήταν άδικος τόσο από την πλευρά του φασιστικού Άξονα όσο και από την πλευρά των Αγγλοαμερικανών Συμμάχων, που παρά τις διαφορές τους ανταγωνίζονταν εξίσου για την κατοχύρωση των κερδών και των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.

Και στην Ελλάδα, από κοινού οι αστοί σύμμαχοι της Μ. Βρετανίας και των ΗΠΑ ξεπέρασαν τις παλιές τους διαφωνίες με τους επίσης αστούς συμμάχους του φασιστικού Άξονα, στελέχωσαν τις δοσιλογικές κυβερνήσεις και επιδόθηκαν στην καταστολή και την τρομοκρατία των εργατικών – λαϊκών δυνάμεων, που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι στα χρόνια της τριπλής φασιστικής Κατοχής, που θέλησαν με την πάλη και το αίμα τους να βγουν στο προσκήνιο της Ιστορίας και να γίνουν κύριοι της τύχης τους και του πλούτου που παράγουν.

Σήμερα, σε συνθήκες κλιμακούμενου ΡωσοΝΑΤΟικου ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία δύο στρατόπεδα ληστών συγκρούονται με “μήλον της Εριδος” τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας, τις σφαίρες επιρροής.

Συγκρούονται με ορατό τον κίνδυνο εξάπλωσης και περαιτέρω κλιμάκωσης της πολεμικής αναμέτρησης ακόμα και της καταφυγής στον πυρηνικό όλεθρο.
Από τη μια πλευρά οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις, οι μακελάρηδες της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, της Συρίας, της Λιβύης, Ιρακ, του Μάλι, της Κύπρου κ.α, προσποιούνται τους προστάτες του ουκρανικού λαού.. Είναι αυτοί όπως η ΕΕ που την βολεύει οι λαοί να ξεχάσουν και ειδικά η νεολαία να μην γνωρίσει την 9η Μάη.

Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται η καπιταλιστική Ρωσία που προωθεί τα δικά της σχέδια εκμετάλλευσης των πρώην Σοβιετικών χωρών που τα τελευταία χρόνια προσάρτησε την Κριμαία και τώρα αφού αναγνώρισε ως ανεξάρτητες χώρες το Ντονέσκ και το Λουγκάνσκ προχώρησε σε εκτεταμένη πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία . Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία που επιδιώκει να εμφανιστεί ως συνεχιστής της αντιφασιστικής πάλης της ΕΣΣΔ, να οικειοποιηθεί τα σύμβολα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Η πολεμική σύγκρουση γίνεται ανάμεσα σε δύο χώρες τη Ρωσία και την , Ουκρανία των οποίων οι λαοί ζούσαν μέχρι πριν κάποια χρόνια σαν αδέλφια και προόδευαν από , κοινού στο σοσιαλισμό, Αυτή την ιστορική μνήμη βεβαίως προσπαθούν να τη διαγράψουν με τόνους λάσπης και αντικομουνισμού .

Η Ελλάδα μετέχει ενεργά σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς στους , ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με μοναδικό στόχο τη γεωστρατηγική , αναβάθμιση το μερίδιο δηλαδή στο πλιάτσικο και τη μοιρασιά της πίτας που , γίνεται σε βάρος των λαών. Γι΄αυτό και καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης ΝΔ και των υπόλοιπων κομμάτων του ΠΑΣΟΚ του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν στηρίξει με χέρια και με πόδια όλες τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις όλα τα , σχέδια για τη διεύρυνση αυτού του δολοφονικού οργανισμού και για την περικύκλωση της Ρωσίας .

Αν η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, η Θεσσαλία με τις στρατιωτικές υποδομές που έχουν παραχωρηθεί στους ΝΑΤΟϊκούς, είναι από μόνη της πολεμικό ορμητήριο.Γιατί η αναβάθμιση της Σούδας, οι νέες βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Λάρισα, που με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ ισχυροποιούνται πάρα πέρα και επεκτείνονται επ’ αόριστον, είναι έγκλημα σε βάρος του λαού μας.

Τοποθετούμαστε ανοιχτά φίλες και φίλοι , η απάντηση για το λαό δεν είναι να διαλέξουμε στρατόπεδο ληστών αν θα πάμε με τους , ΝΑΤΟικούς ή με τη Ρωσία.Ο λαός η εργατική λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει , αυτοτελή γραμμή μακριά από όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια . Μπροστά στο νέο έγκλημα μια μόνο μπορεί να είναι η απάντηση να πούμε ένα, βροντερό ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Να καταδικάσουμε τους σχεδιασμούς της αστικής τάξης και όλων των κυβερνήσεων που μας φέρνουν κάθε μέρα και πιο κοντά στην καταστροφή.

Όποιος θέλει πραγματικά να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με την εργατική τάξη, το λαό, και όχι μαζί με τους εκμεταλλευτές του, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τις κυβερνήσεις τους, παίρνει τη θέση του στον αγώνα που ξεδιπλώνεται σε όλη την Ελλάδα με το ΚΚΕ μπροστά, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ Βολεύονται να τα ρίχνουν όλα στον πόλεμο για να βγάλουν λάδι την αντιλαϊκή πολιτική τους.
Γιατί ο πόλεμος με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την ενέργεια, ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία με την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας, την απολιγνιτοποίηση με την πράσινη μετάβαση.

Με την απελευθέρωση της ενέργειας , στο όνομα της «πράσινης» μετάβασης, για να τα κονομήσουν τα «πράσινα» μονοπώλια.
Ας αφήσουν λοιπόν την κοροϊδία: πάλι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώσουν τα σπασμένα, αυτή τη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή με νέες περικοπές και νέους φόρους.!

Ουσιαστική ανακούφιση του λαού αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ.

Γιατί βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για την “πράσινη μετάβαση” που με συνέπεια προωθούν και στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Μοναδικό αποκούμπι των εργαζομένων και του λαού είναι η δικιά τους οργάνωση, η συσπείρωση στα συνδικάτα, στα σωματεία, σε άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, σε επιτροπές αγώνα στη γειτονιά, οι απεργιακές επιτροπές σε χώρους δουλειάς. Εκεί βρίσκεται η δικιά τους δύναμη, η δικιά τους δυνατότητα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Μέσα από αυτή την οργάνωση και συσπείρωση θα μπορέσει να απαντηθεί και κάθε προσπάθεια καταστολής ή περιορισμού της εργατικής – λαϊκής δράσης στο όνομα του πολέμου και των έκτακτων συνθηκών.

Για τον λαό την νεολαία δυο δρόμοι ανοίγονται μπροστά του:

Τον ένα δρόμο της ελεύθερης αγοράς του καπιταλισμού του αδυσώπητου ,ανταγωνισμού τον έχουν ζήσει πια και από την καλή και από την ανάποδη και ,μπορούν και οι ίδιοι πια να καταλάβουν να συνειδητοποιήσουν ότι όσο σκληρά και ,να παλέψουν σε ατομικό επίπεδο λύση μόνιμη και οριστική δεν υπάρχει .

Στον αντίποδα υπάρχει και ο άλλος δρόμος για τον οποίο μάχεται το ΚΚΕ : η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο της παραγωγής την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών μπορεί να γίνει πράξη στο έδαφος των , κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής και με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας.

Το ΚΚΕ σας απλώνει το χέρι για να βρεθούμε μαζί στο σωματείο, στην επιτροπή αγώνα, στο σύλλογο, για να διεκδικήσουμε ανάσες ανακούφισης από την ακρίβεια και τις πολεμικές ανατιμήσεις, από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι διατεθειμένο και θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να δυναμώσει η λαϊκή πρωτοβουλία και πάλη, να θεριέψουν οι ανατρεπτικές ιδέες, η πάλη για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών

Απέναντι στο μαύρο μέτωπο κράτους, αστικών κομμάτων, ΕΕ μπορεί υψωθεί τοίχος προστασίας, να δυναμώσει το αντίπαλο δέος.

Γι΄ αυτό σας καλούμε σε συστράτευση με το ΚΚΕ

Γιατί το ΚΚΕ μπορεί να εγγυηθεί ότι η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης θα έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική. Γιατί έχει σχέδιο και για το σήμερα και για το αύριο.

Σήμερα είμαστε πολύ πιο έμπειροι, έχουμε διδαχθεί από τα λάθη που έγιναν, η κοινωνική εξέλιξη δεν γυρνάει πίσω, ούτε μπορεί να μείνει στατική και ακίνητη.

Εμπνεόμαστε από την Κόκκινη Σημαία που ύψωσε στο Ράϊχσταγκ ο Κόκκινος Στρατός.
Από την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Από τα εκατομμύρια των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών σε όλο τον κόσμο που δεν δίστασαν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους.
Ξέρουμε καλά ότι τις καλύτερες μέρες δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα. Ότι στον 21ο αιώνα θα υπάρξουν πολλά Ράϊχσταγκ που στις κορυφές τους θα υψωθούν οι κόκκινες σημαίες της επανάστασης, του Σοσιαλισμού.

Συνεχίζουμε και θα νικήσουμε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ