ΤΟ 14ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Την εβδομάδα που διανύουμε διεξάγεται ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό γεγονός στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης.
Είναι η 12η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα που διοργανώνεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με παραρτήματα της ΕΜΕ στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής θα παρουσιαστούν εισηγήσεις πανεπιστημιακών δασκάλων των Μα-θηματικών, εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητών καθώς και επιλεγμένες από την Επιστημονική Επιτροπή παρουσιάσεις μαθητικών ομάδων σχολείων της χώρας.

Εξαιρετική τιμή για την εκπαιδευτική κοινότητα της Λάρισας, η παρουσία του 14ου Λυκείου με δύο εργασίες την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Πιο αναλυτικά: Στο14ο ΓΕΛ έχουν οργανωθεί τα τελευταία χρόνια ερευνητικοί όμιλοι από μαθητές της Α’ και της Β’ τάξης που έχουν παρουσιάσει εργασίες τους σε διαδικτυακές ημερίδες και συνέ-δρια επιστημονικών φορέων, ενώ έχουν δημοσιεύσει εργασίες τους και στα επιστημονικά περιοδικά της ΕΜΕ.

Η φετινή συμμετοχή του σχολείου στη Διεθνή Μαθηματική Εβδομάδα είναι διπλή. Πιο συγκεκρι-μένα οι μαθητές της Β’ τάξης θα παρουσιάσουν την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 16.00 την εργασία τους με θέμα: «Τα Μαθηματικά κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους-Το έργο του Λαρισαίου δι-δασκάλου Κωνσταντίνου Κούμα». Πρόκειται για μια ιστορική περιήγηση στα Μαθηματικά στην Ελλάδα και τον κόσμο στα χρόνια της επανάστασης, που ετοιμάστηκε με αφορμή τις επετειακές εκ-δηλώσεις για τα 200 χρόνια από το 1821 και εστιάζει στη μορφή του Λαρισαίου Κωνσταντίνου Κούμα, μιας προσωπικότητας με τεράστιο επιστημονικό και παιδαγωγικό έργο, με ιδιαίτερη προ-σφορά στα Μαθηματικά και τις Θετικές Επιστήμες.

Στο γκρουπ αυτό συμμετέχουν οι μαθητές της Β’ τάξης: Ευτυχία Αγγελή, Μαρία Αθανασοπούλου, Ιωάννα Βλαχοπούλου, Αγγελική Ζησοπούλου, Μαρία-Χριστίνα Ιορδανίδου, Μαρίνα Ιορδανίδου, Εύα Καραγιάννη, Νίκη Καραχρήστου, Αγγελική-Μαρία Κωστοπούλου, Αλέξανδρος Παπαθανασί-ου, Μιχάλης Ταστάνης, Βασίλης Τριανταφύλλου, Ξανθή-Μαρία Φασούλα και Ευτυχία Χατζηαναγνώστου.

Ακολουθεί στις 16.30 η παρουσίαση της εργασίας των μαθητών της Α’ τάξης με θέμα « Μαθηματικά και Φύλο». Πρόκειται για μία κοινωνιολογική, παιδαγωγική και επιστημονική προσέγγιση στο θέμα των διακρίσεων σε επίπεδο φύλου στα Μαθηματικά και στις Θετικές Επιστήμες. Επιχειρείται η αποδόμηση ανιστόρητων διακρίσεων, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται προβεβλημένες γυναικείες μορφές στη διαδρομή της Ιστορίας των Μαθηματικών με μεγάλη και πλούσια προσφορά.

Στο γκρουπ αυτό συμμετέχουν οι μαθητές της Α’ τάξης: Θεοφανία Γκατζιά, Σταύρος-Μάριος Ευθυμίου, Γεωργία Κόκκορα, Δέσποινα Κυπαρίση, Κωνσταντίνος-Μάριος Κυρίτσης, Χριστίνα-Αλεξάνδρα Λιάσκα, Εβελίνα Μπάρλου, Παναγιώτης Μπέλλος και Μυρτώ Ντάνα.

Ο συντονισμός των ομάδων έγινε από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Ζωή Γιώτα και τον πρόεδρο της ΕΜΕ Λάρισας κ. Κώστα Καραμπάτσα, με την συνδρομή του κ. Παντελή Τσιακλάγκανου, τελειόφοιτου Μαθηματικού του ΑΠΘ που συμμετέχει με πρόγραμμα ΕΣΠΑ σε δράσεις του σχολείου.

Η εκδήλωση αυτή όσον αφορά στη λαρισαϊκή συμμετοχή υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας «Mikel Coffee Company» και του βιβλιοπωλείου «Καλτσάς» της Λάρισας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ