TΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η τοποθέτηση του Γ. Λαμπρούλη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας στη Βουλή

Το ΚΚΕ απορρίπτει και καταψηφίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις». Αυτό επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο θα ψηφιστεί την Τετάρτη.

Υπογράμμισε πως αποτελεί ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα στο πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων για την εμβάθυνση των νόμων της αγοράς στον τομέα της Υγείας με περικοπή δαπανών, για απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας. Το νομοσχέδιο είναι συνέχεια νομοθετικών παρεμβάσεων του παρελθόντος από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ για προσαρμογή της Υγείας στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η σημερινή κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της ενισχύει τα ταξικά χαρακτηριστικά στον τομέα της Υγείας με μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ως ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα και τη λειτουργία του με βάση την ανταποδοτικότητα, τη μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες και την είσοδο μηχανισμών αγοράς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Όσον αφορά τη ρύθμιση για τον προσωπικό γιατρό, ο Γ. Λαμπρούλης υπογράμμισε πως ουσιαστικά υπονομεύει τον ενιαίο χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία στην ουσία είναι ανύπαρκτη ενώ το επιχείρημα «περί ελεύθερης επιλογής γιατρού» από τους ασθενείς, ουσιαστικά συγκαλύπτει το πρόβλημα, καθώς το κριτήριο της επιλογής καθορίζεται από τη δυνατότητα πληρωμής και μόνο. «Η ελεύθερη επιλογή γιατρού δεν σημαίνει ότι θα αναγνωρίζεται και η δαπάνη από τον ΕΟΠΥΥ», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σκέτη πρόκληση και κυνισμός «τα απογευματινά χειρουργεία»

Σημείωσε πως είναι «σκέτη πρόκληση» οι ρυθμίσεις για τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων και κατηγόρησε τα κυβερνητικά στελέχη που επαίρονται για το μέτρο, την ώρα που ουσιαστικά λένε στον λαό ότι «μπορεί να πληρώνεις μέσω των ασφαλιστικών σου εισφορών, της φορολογίας και άλλων χαρατσιών για την Υγεία, αλλά αν θες να χειρουργηθείς έγκαιρα πρέπει να ξαναπληρώσεις και να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη».

Απευθυνόμενος, μάλιστα, προς τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Εάν ανησυχούσατε για τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, θα προσλαμβάνατε το αναγκαίο προσωπικό, θα καταργούσατε τις περικοπές των μισθών, θα είχατε ανοίξει χειρουργικές αίθουσες, αίθουσες ανάνηψης και ΜΕΘ, ώστε να λειτουργούσαν τα χειρουργεία τις απογευματινές ώρες χωρίς να πληρώνουν οι ασθενείς τίποτα».

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ακόμα πως «οι αντιπαραθέσεις που εκδηλώνονται από ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ είναι δευτερεύουσες για να κρύψουν ακριβώς τη στρατηγική τους σύμπλευση» με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για παραπέρα ενίσχυση των κανόνων αγοράς, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Καταλήγοντας, κάλεσε τον λαό και τους εργαζόμενους να το απορρίψουν ως τμήμα αυτής ακριβώς της ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, διεκδικώντας την πλήρη ανάπτυξη, παράλληλα, ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Επιπλέον, ο Γ. Λαμπρούλης αναφέρθηκε και στην τροπολογία του ΚΚΕ για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από την ακρίβεια στις τιμές της Ενέργειας, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του ειδικού τέλους για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων, της έμμεσης φορολογίας στην Ενέργεια και του χρηματιστηρίου Ενέργειας.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ