ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΤΑ ΕΠΙΠΛΑ ΣΛΗΜΑΝ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ Γ. Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Θα εκτίθενται στην έκθεση «schliemann’s worlds” έως 6|11|2022 στη JAMES SIMON GALLERY του NEUES MUSEUM

Σε ευφρόσυνο κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Schliemanns Worlds» στη Gallery James Simon του Neues Museum στο Νησί των Μουσείων, στο Βερολίνο, την Πέμπτη 13 Μαϊου, στην οποία η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα έχει δανείσει για την έκθεση αυτή τα περίφημα «Έπιπλα Σλήμαν» της Συλλογής Γ.Ι. Κατσίγρα.

Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του μουσείου κατά την οποία απηύθυναν χαιρετισμό οι:
CLAUDIA ROTH MdB, Υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης της Γερμανίας, ο HERMANN PARZINGER Πρόεδρος του Πρωσικού Ιδρύματος πολιτιστικής κληρονομιάς, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ο KLAUS LEDERER Δήμαρχος Βερολίνου και ο MATTHIAS WEMHOFF Διευθυντής του Μουσείου προϊστορίας και πρώιμης ιστορίας .

Την τελετή επένδυσε μουσικά ο MAXIM SHAGAEV με το ακορντεόν του και η τάξη KLASSE 6.1 του Γυμνασίου Heinrich Schliemann του Βερολίνου απέδωσε θεατρικά ένα μικρό θεατρικό απόσπασμα από την Ιλιάδα με θέμα τον Δούρειο Ίππο.

Η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα κ. Άννυ Ψάρρα σχετικά με τα εγκαίνια δήλωσε:
«Η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας- Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα, με τα Έπιπλα Σλήμαν, σε μία τόσο σημαντική Διεθνή έκθεση είναι ιδιαίτερα τιμητική καθώς έχει καταστήσει το μουσείο πρεσβευτή του πολιτιστικού αποθέματος τόσο της πόλης όσο και της χώρας. Στόχος μας είναι η συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα με την αναγνωρισμένη της αξία, να γίνει πολιτιστικός προορισμός σε πανελλαδικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η ανάδειξη της συλλογής, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την επίπονη προσπάθεια των εργαζομένων αλλά και της στήριξης της Δημοτικής Αρχής, μας κάνει ως πολίτες αυτής της πόλης περήφανους ανταποκρινόμενοι στο χρέος μας, απέναντι στον μεγάλο δωρητή και συλλέκτη Γεώργιο Κατσίγρα»

Η συμμετοχή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα σε μια διεθνή έκθεση είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Η έκθεση στο Βερολίνο είναι εντυπωσιακή, άρτια μουσειολογικά και τα Έπιπλα Σλήμαν της Συλλογής Κατσίγρα εντάσσονται οργανικά στο αφήγημα και το νόημα της έκθεσης που επικεντρώνεται στην ανάδειξη της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Ερρίκου Σλήμαν.

Για το δανεισμό των Επίπλων στο Βερολίνο εξασφαλίστηκαν όλες οι προϋποθέσεις και τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα τόσο για την ασφαλή μεταφορά και έκθεσή τους όσο και την επιστροφή τους.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, με στόχο την ανάδειξη των συλλογών της, εργάζεται συστηματικά προς την κατεύθυνση της συμμετοχής έργων των συλλογών της μέσα από συνεργασίες με μουσεία στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ευελπιστεί ότι αυτή η αρχή θα φέρει και μελλοντικές ανάλογες συμμετοχές έργων των συλλογών του μουσείου σε μεγάλες εκθέσεις με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης.

Στα εγκαίνια επίσης παρευρίσκονταν μέλη της οικογένειας Σλήμαν, ο εκπρόσωπος της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Βερολίνο, η Διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας κ. Καραπαναγιώτου, η προϊσταμένης Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ κ. Λαζαρίδου, ο Δ/ντης του Νομισματικού Μουσείου κ. Κακαβάς και η Ιωάννα Δεληγιάννη, αν. προϊσταμένη του αυτοτελούς τμήματος διοικ. και οικ. Υπηρεσιών της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα

Πληροφορίες:
Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
t. 2410623615
Email:info@katsigrasmuseum.gr
www.katsigrasmuseum.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ