ΔΙΑΣΧΟΛΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ 5ου – 9ου – 10ου ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Το δίκτυο σχολείων 5ου, 9ου , 10ου Γυμνασίων Λάρισας έκλεισε τον κύκλο των επιμορφωτικών συναντήσεων των εκπαιδευτικών του που οργάνωσε στο πλαίσιο του Ετήσιου Συλλογικού Προγραμματισμού – της Εσωτερικής και Εξωτερικής αξιολόγησης των σχολείων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργοο, του Άξονα 8: «Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε επιμορφωτικές δράσεις», με δυο διασχολικά σεμινάρια: α) Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση μέσα από τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (δια ζώσης), με επιμορφωτή τον καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γκόβαρη Χρήστο.

Η διαπολιτισμικότητα εμπεριέχει την έννοια του «ανήκειν» στο γενικό σχολείο και πρόκειται για μια φιλοσοφία ριζικής αλλαγής στη λειτουργία του. Σκοπός της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης είναι να δημιουργήσει ίσες εκπαιδευτικές ευκαιρίες στους μαθητές ανεξαρτήτως της εθνικής καταγωγής τους. Βασίζεται στην έννοια της δημοκρατικότητας και οδηγεί στην αποδοχή και στο σεβασμό της διαφορετικότητας μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία.

Πρόκειται για μια δημιουργική διαδικασία που βοηθά τους μαθητές να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα στο πλαίσιο της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, να αλληλοεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν με άτομα από διαφορετικές ομάδες.

β) «Το e Twinning ως κοινότητα συνεργασίας και μάθησης» με επιμορφώτρια την ambassador e – Twinning Λάρισας και Μαγνησίας κα Γάλλου Ζωή ΠΕ 78 Νομικό, καθηγήτρια του 6ου Γυμνασίου Λάρισας (διαδικτυακά).

Το e Twinning είναι μια κοινότητα σχολείων της Ευρώπης και μια ασφαλής πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς, να συνδεθούν, να επιμορφωθούν, να επικοινωνήσουν με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών, να αναπτύξουν συνεργατικά έργα και να μοιραστούν ιδέες της Ευρώπης, να αναπτυχθούν επαγγελματικά και μοναδικό εργαλείο για να αναζητήσουν συνεργάτες σε προγράμματα Erasmus. Προωθεί τον διαπολιτισμό και ανοίγει νέους ορίζοντες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Και οι δύο επιμορφωτές συνδύασαν την θεωρία με την πράξη δημιουργώντας ομάδες εργασίας και προσεγγίζοντας την διαπολιτισμική διάσταση των μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος μέσα από ένα μικρό πρότζεκτ ο πρώτος, με την πλοήγηση της πλατφόρμας e-Twinning η δεύτερη.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν και εκπαιδευτικοί του 5ου ΓΕΛ και του 2ου Δημοτικού σχολείου Αγιάς, μετά από συνεργασία των συντονιστριών του δικτύου (κ. Δεληζώνα Ζωή ΠΕ02, κ. Παλαιομίχα Ρούλα ΠΕ11 και κ. Παπαδοπούλου Κωνσταντίνα ΠΕ80) με τον Διευθυντή του 5ου Λυκείου Λάρισας, κ. Παπαχατζόπουλο Δημήτρη ΠΕ02 και τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Αγιάς κ. Δεληζώνα Αθανάσιο ΠΕ70, διευρύνοντας με αυτό τον τρόπο τις συνεργασίες των σχολείων και θέτοντας βάσεις ανοίγματος εν δυνάμει του δικτύου των σχολείων κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ