Την Τρίτη, 10 Μαΐου 2022, πραγματοποιήθηκε στο 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας η έναρξη του δεύτερου κύκλου Τοπικών Εργαστηρίων (Local Workshops) του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+/ΚΑ2 «Art Beyond Gaze» (Key Action 2: Strategic Partnerships in Youth Sector/ 2020-1-EL02_KA227-YOU-006820) που υλοποιεί και συντονίζει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με τίτλο “Πριν και Μετά: Τα αντικείμενα μας διηγούνται τη δική τους ιστορία. Ταξίδι στο χρόνο με τις βαλίτσες του Αλέξη Ακριθάκη».
Στον εναρκτήριο χαιρετισμό της η Διευθύντρια της ΠΔΕ Θεσσαλίας, κα Βασιλική Ζιάκα, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής και τη χαρά της δημιουργίας που αποκομίζει τόσο ο μαθητής όσο και ο εκπαιδευτικός που λαμβάνει μέρος στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ειδικά όταν αυτά σχετίζονται με την καλλιτεχνική δημιουργία και την εκπαίδευση στην τέχνη και μέσω της τέχνης, καθώς αυτή αποτελεί τρόπο αυτοέκφρασης, εργαλείο επικοινωνίας λεκτικής και μη λεκτικής αλλά και «καλή πρακτική» σχολικής και κοινωνικής ενσωμάτωσης. Ο Διευθυντής του 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας, κ. Θεόδωρος Παππάς, αφού ευχαρίστησε την ΠΔΕ Θεσσαλίας για την ευκαιρία του σχολείου να φιλοξενήσει τις εργασίες του τριήμερου εργαστηρίου και να συμμετάσχει σε αυτές, τόνισε την αξία της τέχνης ως προσωπικής και συλλογικής δημιουργίας και ως μέσου ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ μαθητών διαφορετικών εθνοτήτων και σχολείων, αφού στο πλαίσιο των εργασιών των συγκεκριμένων Art Local Workshops συμμετείχαν και μαθητές πρόσφυγες που φοιτούν στο 4ου ΕΠΑΛ καθώς επίσης και μαθητές από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας.
Τις καλλιτεχνικές δράσεις του τριήμερου Τοπικού Εργαστηρίου υλοποίησε η καθηγήτρια του 4ου ΕΠΑΛ και 2ου ΕΚ Λάρισας, κα Ελένη Καλαμπαλίκη, στον χώρο του Εργαστηρίου Γραφικών Τεχνών του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 2ου ΕΚ Λάρισας. Οι συμμετέχοντες μαθητές προσέγγισαν εικαστικά ποικίλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αξιοποιώντας υλικά, όπως είναι ο πηλός και ο γύψος, για να ανακατασκευάσουν τα αντικείμενα αυτά και να καλλιτεχνήσουν τις δικές τους «Βαλίτσες». Την Πέμπτη, 12.05.2022, τα Τοπικά Εργαστήρια ολοκληρώθηκαν με εμπνευσμένη ξενάγηση των μαθητών στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, εμβαθύνοντας στην καλλιτεχνική διάσταση των καθημερινών αντικειμένων που συντρόφευαν τους ανθρώπους του τόπου μας στο πέρασμα του χρόνου.