ΤΗ 2η ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΤΗΣ WRO HELLAS ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΤΟ 2ο Δ.Σ. ΑΜΠΕΛΩΝΑ

Οι Ampeltrons, η ομάδα ρομποτικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα κατέκτησε την 2η θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Θεσσαλίας  και προκρίθηκε στους 16 στον τελικό  του πανελλήνιου διαγωνισμού ρομποτικής της  WRO.

O Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται για 8η συνεχή χρονιά από τον WRO Hellas και βοηθά να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς. Να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους. Τα παιδιά αναπτύσσουν εφόδια που τους είναι απαραίτητα σήμερα αλλά και στο μέλλον.

Σκοπός για το Δημοτικό είναι οι μαθητές να αναπτύξουν την ικανότητά τους για ενεργή συμμετοχή σε ομάδες αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους, να εξοικειωθούν με τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος και την χρήση των νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητά τους.

Την φετινή χρονιά  το θέμα στην κατηγορία του Δημοτικού είναι: «Πρωτογενής τομέας |Αγροτική Παραγωγή». Οι μαθητές πρέπει να παρουσιάσουν ένα έργο με αυτοματισμούς, το οποίο θα έχει σχέση με το συγκεκριμένο θέμα.

Η κλιματική αλλαγή μαζί με τον υπερπληθυσμό απειλούν  την αγροτική παραγωγή, εξυφαίνοντας τις επόμενες μεγάλες επισιτιστικές κρίσεις. Ειδικά το ευαίσθητο ελληνικό οικοσύστημα επηρεάζεται σοβαρά, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις, από την αύξηση της θερμοκρασίας και των ημερών καύσωνα, των ραγδαίων βροχών αλλά και των ημερών ανομβρίας, που θα μειώσουν την αφθονία των ειδών, θα υποβαθμίσουν τα εδάφη και τα νερά, θα μετατοπίσουν χωρικά τις καλλιέργειες, θα ευνοήσουν την εξάπλωση ασθενειών, την εμφάνιση τοξικών φυτών.

Όλα τα τεχνολογικά μέσα, τα οποία ενσωματώνονται στις υφιστάμενες γεωργικές πρακτικές, χρησιμοποιούνται ενάντια σε ενδεχόμενη έλλειψη προϊόντων, στην υποβάθμιση της ποιότητάς τους και στην άνοδο του κόστους παραγωγής τους.

Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό, οι μαθητές με την καθοδήγηση της  εκπαιδευτικού κα.  Ξανθής Κόκκινου  δούλεψαν με πολύ μεράκι, κόπο και αγάπη δημιουργώντας μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Σχημάτισαν ομάδες,  έκαναν μελέτη  στο πεδίο ,  σε αμπελώνες της περιοχής, σε οινοποιείο, σε θερμοκήπιο. Πειραματίστηκαν, ρώτησαν ειδικούς στο χώρο, έκαναν έρευνα σε επιστημονικές σελίδες, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο, κατανοώντας τα προβλήματα που θα επιφέρει η κλιματική αλλαγή και  ο υπερπληθυσμός. Ενημερώθηκαν  για τα οφέλη από την ορθολογική  διαχείριση των υδάτων, τη αξιοποίηση  της κυκλικής οικονομίας και πρότειναν  λύσεις σε  συγκεκριμένα προβλήματα του πρωτογενή τομέα. Οραματίζονται καλλιέργειες που να   αξιοποιούν  τις Νέες Τεχνολογίες  και τις δυνατότητές τους. Τεχνολογικές εφαρμογές που να είναι  στις υπηρεσίες των κατοίκων  για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά και βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της

Η ιδέα   του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελώνα είναι  ένα ενυδρειοπονικό σύστημα, ένας συνδυασμός  δύο καλλιεργητικών μεθόδων, της υδροπονίας και της υδατοκαλλιέργειας και η αξιοποίηση των υπολειμμάτων για την παραγωγή βιοαερίου έτσι ώστε να μειώσουν το κόστος  ενέργειας και παραγωγής και τη διάθεση των παραγόμενων βιολογικών προϊόντων στην τοπική αγορά.

Ο τελικός διαγωνισμός θα γίνει την Κυριακή 28/29 Μαΐου 2022 στην Αθήνα .

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ομάδα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ