TO 4ο ΓΕΛ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ 4 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

«Eξετάζοντας την εκάστοτε διατροφική κουλτούρα, είναι δυνατόν να παρέχουμε μια ιδιαίτερη περιγραφή των πολιτιστικών διεργασιών και σε άλλους τομείς της κοινωνίας. Η διατροφική κουλτούρα μετατρέπεται έτσι σε ένα είδος καθρέφτη στον οποίο αντικατοπτρίζονται όχι μόνο οι διατροφικές συνήθειες, αλλά και κοινωνικοπολιτικές αξίες και τάξεις.» (Günther Hirschfelder)

Έτσι στο πλαίσιο του ‘’Erasmus+’’ έργου «ΚΕΚS» οι μαθητές πέντε σχολείων από Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία και Ιταλία αναζητούν τα ίχνη τυπικών εθνικών προϊόντων και την διαδικασία παραγωγής τους, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη σύνδεση μεταξύ των τροφίμων, του τοπικού πολιτισμού και της οικονομικής σημασίας.

Το 4ο ΓΕΛ είχε τη χαρά να φιλοξενήσει τους 4 εταίρους του, για μια βδομάδα από 8/5 ως 14/5 2022, στο πλαίσιο της 3ης κινητικότητας. Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στη Λάρισα, οι φιλοξενούμενοι είχαν την δυνατότητα να γνωρίσουν ελληνικά ίσως και μοναδικά προϊόντα, όπως την μαστίχα μέσα από μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση της κας Ειρήνης Χρόνη και να γευτούν λιχουδιές με βάση τη μαστίχα. Στο μουσείο του Ιπποκράτη είχαν την πρώτη γνωριμία με τα βότανα από τον πρόεδρο του Συλλόγου “Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα” κ. Ρίζο Χαλιαμπάλια και στη συνέχεια ξενάγηση στην πόλη.

Την 2η μέρα το κάθε σχολείο φύτεψε από ένα κρητικό σφεντάμι στο ‘’Πάρκο Εράσμους’’ στο Χατζηχαλάρ υπό τις οδηγίες του κ. Μανούσιου Χρήστου και την παρουσία του Αντιδημάρχου Πρασίνου κ. Ιωάννη Αλεξούλη και της Διευθύντριας Πρασίνου κας Αγγελικής Παπαδοπούλου ενώ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η επίδειξη του γνωστού γερακιού Χαρούλα.

Στο Πουρνάρι στο ‘’Rosmarino’’ οργανώθηκε το πρώτο εργαστήρι, με την παρασκευή σαπουνιών και αιθέριων λαδιών από χαμομήλι και καλέντουλα.

Το βράδι μια γιορτή περίμενε τους φιλοξενούμενους στην αυλή του σχολείου στη Λάρισα με μαγειρέματα, σε συνεργασία με την σχολή Μαγειρικής του ΟΑΕΔ. Ακολούθησαν τραγούδια, παραδοσιακοί χοροί από τον σύλλογο «Ο Πελασγός», παιχνίδια και χορός σε ρυθμούς παράδοσης και διατροφής. Τους καλεσμένους χαιρέτησαν ο πατήρ Βαρθολομαίος, Καθηγούμενος της ιεράς μονής Αγίων Θεοδώρων Ραψάνης, Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Πινακάς Βασίλειος και η κα Χρύσα Βουλγαράκη, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και της Γαλλικής Πρεσβείας.

Την 3η ημέρα η ομάδα επιδόθηκε στο κυνήγι της τρούφας στη Θεόπετρα σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών της Καλαμπάκας και γεύτηκε μια νόστιμη μανιταρομακαρονάδα στο δάσος και εν συνεχεία επισκέφθηκε τα Μοναστήρια στα μοναδικά Μετέωρα.

Την 4η και 5η ημέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη το ελαιοτριβείο Βολιώτη στα Λεχώνια, με μάθημα επί της διαδικασίας παραγωγής λαδιού και δοκιμές ελαιολάδων. Σε συνεργασία με την ομάδα του γραφείου εναλλακτικών και υπαίθριων δραστηριοτήτων ‘’Nature Experience’’ οργανώθηκε περίπατος στο μονοπάτι Λαύκου- Μηλίνας, όπου οι μαθητές γνώρισαν τα βότανα στο φυσικό τους περιβάλλον και έφτιαξαν λάδι και άλατα με βότανα.
Στο τέλος της 3ης κινητικότητας, όλοι αναχώρησαν με τις βαλίτσες τους γεμάτες γνώσεις και θετικές εμπειρίες και με την προσδοκία σύντομα να επισκεφθούν και πάλι τον τόπο και τη χώρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ