ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ ΑΠΟ ΤΟ 5o Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “School Exchange about Good Practices in Special Needs Education” το 5ο Δ.Σ. Τυρνάβου φιλοξένησε δεκαπέντε μαθητές και δεκαεφτά εκπαιδευτικούς από δύο σχολεία της Ρουμανίας, τις Αζόρες και τη Σικελία από 9-13/5/2022. Τους υποδέχθηκαν θερμά ο Δ/ντης του σχολείου κος Γκαντρής Στάμος, η κα Μπάκου Καλλιόπη πρώην Δ/ντρια του σχολείου και πρώην υπεύθυνη του προγράμματος, καθώς και οι εκπαιδευτικοί Υφαντή Δήμητρα, Μάτσια Χριστίνα, Βελεσιώτου Αικατερίνη, Σανοζίδης Παναγιώτης, Βεζύρη Δανάη-Βασιλική, Αρκουμάνης Αρτέμης, Κομοδρόμου Χριστίνα και Κολοβέτσιος Αθανάσιος.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψης ο Δ/ντης της σχολικής μονάδας καλωσόρισε τους εταίρους, οι οποίοι στη συνέχεια παρακολούθησαν τραγούδια και αντιπροσωπευτικούς ελληνικούς χορούς. Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των ειδικών δομών εκπαίδευσης που επρόκειτο να επισκευθούν, προβλήθηκε μία παρουσίαση του ανοιχτού εκπαιδευτικού λογισμικού “Voki”, με το οποίο οι μαθητές κατασκεύασαν το δικό τους ψηφιακό είδωλο και έπαιξαν ψηφιακά παιχνίδια μαθηματικών. Τελειώνοντας, ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα και αντιπροσωπευτικότερα σημεία της ιστορίας και του πολιτισμού της πόλης της Λάρισας.

Τη δεύτερη μέρα οι εταίροι παρακολούθησαν σε βίντεο το θεατρικό «The lion and the mouse» και ζωντανά το θεατρικό με θέμα το θεό Ήφαιστο, κάνοντας έμμεση αναφορά στη διαφορετικότητα. Ακολούθησε η παρουσίαση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα “Storyboard That”, με το οποίο οι μαθητές δημιούργησαν τη δική τους ψηφιακή ιστορία.

Τέλος, διαγωνίστηκαν σε ένα διαδικτυακό, διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων αναφορικά με την ιστορία του Ήφαιστου.

Την τρίτη μέρα επισκέφτηκαν το ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» του Βόλου. Τους υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ιδρύματος με το προσωπικό και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες. Ενημερώθηκαν για την ιστορία, τη σύνθεση και τις δράσεις του ιδρύματος.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς Βόλου. Ο Διευθυντής, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές του σχολείου τούς υποδέχθηκαν με περισσή χαρά. Οι μαθητές των ευρωπαϊκών σχολείων συμμετείχαν στις οργανωμένες δράσεις και βιωματικές δραστηριότητες που με τόσο κόπο και αγάπη είχαν προετοιμάσει οι μαθητές και οι υπεύθυνοι με θέμα τον Κένταυρο Χείρωνα και τα βότανα. Στο τέλος δόθηκαν αναμνηστικά δώρα στους εταίρους.

Την τέταρτη μέρα επισκέφτηκαν τα Τέμπη και τον Παλαιό Παντελεήμονα, όπου οι μαθητές ζωγράφισαν αντικρύζοντας τον Όλυμπο, έγραψαν τις εντυπώσεις τους και στη συνέχεια τις συνέκριναν με αντίστοιχες των μαθητών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Γαλανόβρυσης.

Την πέμπτη μέρα επισκέφτηκαν το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Γαλανόβρυσης. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και προσωπικό των σχολείων τους υποδέχθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό, πλήθος δράσεων, εκτενέστατη παρουσίαση των δομών τους καθώς και απονομή δώρων.

Οι εταίροι αποκόμισαν μοναδικές εμπειρίες, δημιούργησαν νέες φιλίες και επέστρεψαν στις πατρίδες τους μεταφέροντας στις αποσκευές τους τις καλύτερες των εντυπώσεων από την οργάνωση και διεξαγωγή των δραστηριοτήτων, καθώς και το θαυμασμό τους για το εύρος και τη μοναδικότητα της ελληνικής φιλοξενίας.

Τέλος η διεύθυνση και το εκπαιδευτικό προσωπικό του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου ευχαριστούν θερμά την κ. Χρύσα Βουλγαράκη Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας για την εξαιρετική φιλοξενία, τον κ. Καλοχριστιανάκη Δημήτρη, πρόεδρο του ιδρύματος «Άσπρες πεταλούδες» και τους Διευθυντές κ.κ. Μιχαλόπουλο Απόστολο, Λιθοξοπούλου Σοφία, Ζανιά Αχιλλέα των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων Αγριάς, Γιάννουλης και Γαλανόβρυσης αντίστοιχα.