ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Τα δικά τους μηνύματα στέλνουν σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση 103 χρόνων από τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου βουλευτές του νομού, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και ο δήμαρχος Τυρνάβου. Στα μηνύματά τους αναφέρουν:

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΑΞΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

«Η καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως και όλων των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, συνιστά πράξη δικαιοσύνης προς τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα μιας πρωτοφανούς στην εκτέλεσή της εγκληματικής επιχείρησης. Ταυτόχρονα, όμως, θα αποτελέσει πράξη λύτρωσης για τους απογόνους των θυτών αυτού του ανοσιουργήματος, και θα επιτρέψει στην Τουρκία να απαλλαγεί από εμμονές σε ανιστόρητους νεοοθωμανικούς αναθεωρητισμούς και σε τακτικές βίας και καταπάτησης του διεθνούς δικαίου». Τα παραπάνω αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισημαίνει ακόμη ότι «η ιστορική έρευνα έχει αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η εξόντωση και ο εκτοπισμός των Ποντίων, όπως επίσης των Ελλήνων της Ιωνίας, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, αποτελούσε μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου, με την συνδρομή, δυστυχώς, ξένων δυνάμεων, με σκοπό τη δημιουργία ενός ομοιογενούς θρησκευτικά κράτους. Ως εκ τούτου, ανταποκρίνεται πλήρως στις προϋποθέσεις μιας Γενοκτονίας, όπως ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο. Παρ’ όλα αυτά, το τουρκικό κράτος ακόμη αρνείται να πράξει το αυτονόητο, και μάλιστα επιχειρεί να αντιστρέψει την ίδια την αλήθεια.

Αυτή η στάση του, όμως, επιτάσσει την μεγιστοποίηση της πίεσης από την διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, προκειμένου να αναγνωρίσει το αυτονόητο. Διαφορετικά, η γειτονική μας χώρα θα συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απόλυτη απαξίωση απέναντι στην ιστορική αλήθεια, όπως πράττει και με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος».

ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ “ΠΑΖΑΡΙΩΝ”

«Η Ελληνική Δημοκρατία τιμά τη 19η Μάϊου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκπληρώνοντας, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, το ελάχιστο θεσμικό της χρέος απέναντι στους 353.000 Πόντιους συμπατριώτες μας, που εξοντώθηκαν από το τουρκικό κράτος.»
Τα παραπάνω δήλωσε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, προσθέτοντας:
«Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν ξεχνούμε ότι, πριν από έναν και πλέον αιώνα, οι τουρκικές αρχές διέπραξαν γενοκτονία εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να αναγνωρίζονται και να μην λησμονούνται από την παγκόσμια κοινότητα, προκειμένου να διαμορφώνονται ειλικρινείς σχέσεις μεταξύ των κρατών και να προάγεται η ειρηνική συνύπαρξή τους στο διεθνές σύστημα.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής αποτελεί ένα “σκοτεινό” και εξαιρετικά ειδεχθές ιστορικό κεφάλαιο, το οποίο η Τουρκία οφείλει να αποδεχθεί, αν επιθυμεί να έχει μία αξιόπιστη πορεία στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στη διατλαντική συνεργασία.
Επίσης, είναι απαραίτητο για την Άγκυρα να αποβάλλει τη λογική των “παζαριών” και να μην δημιουργεί προσκόμματα στη λειτουργία οργανισμών στους οποίους συμμετέχει. Η συμμετοχή στους ευρωατλαντικούς θεσμούς εδράζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην εμπέδωση των παγκόσμιων αξιών. Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη συλλογική μας ασφάλεια και τη συνοχή μας στην προάσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 103 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλη Κόκκαλη για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρει:

«Η σημερινή ημέρα, είναι ημέρα τιμής και μνήμης για τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού, στο μεγαλύτερο έγκλημα της σύγχρονης ιστορίας.

Ο αγώνας για την παγκόσμια και καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι αδιάκοπος. Είναι υπέρτατη ηθική υποχρέωση. Η απερίφραστη καταδίκη ενός εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας είναι η αρχή για μία νέα σελίδα ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, με στέρεες βάσεις χτισμένες πάνω στην ανθρώπινη αξία.

Θυμόμαστε και εξαίρουμε παράλληλα τους Έλληνες του Πόντου που διασώθηκαν από τη θηριωδία και παρά τις ανυπέρβλητες δυσκολίες που επιφύλασσε η νέα αρχή σε μία χώρα χωλαίνουσα, κατάφεραν να συνδράμουν τα μέγιστα στην ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΆΝΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ 

Σήμερα, τιμάται η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Προσωπικά, τρέφω βαθιά συναισθήματα σεβασμού γι’αυτούς τους Έλληνες, που ξεριζώθηκαν από τον Πόντο, αλλά και για τους σημερινούς απογόνους τους.

Κάθε φορά που ξεριζώνεται ένας λαός από τον τόπο του, διαπράττεται ένα έγκλημα, όπως αυτό που συντελείται σήμερα στην Ουκρανία.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου δεν ξεχάστηκε και δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Το πάθος με το οποίο υπερασπίζονται οι σημερινοί Πόντιοι τις ρίζες τους και τη μνήμη των προγόνων τους είναι η καλύτερη εγγύηση γι’αυτό.

Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΗΣ, Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

Σήμερα 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε τα εξής:

«Μπορεί να πέρασαν 103 χρόνια, αλλά η μνήμη παραμένει άσβεστη.

Δεν ξεχνάμε τα εκατοντάδες χιλιάδες αδέλφια μας στον Πόντο, που βασανίστηκαν, δολοφονήθηκαν, ξεριζώθηκαν βίαια από τα χώματά τους.

Αποτίουμε φόρο τιμής και σεβασμού στις 353.000 ψυχές των θυμάτων της φρικιαστικής θηριωδίας.

Θαυμάζουμε το σθένος και την παρρησία όσων υπερνίκησαν τις κακουχίες της προσφυγιάς, επιτυγχάνοντας να χτίσουν, κυριολεκτικά από το μηδέν, μια νέα ζωή και να διαπρέψουν.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καθιερωθεί η 19ηΜαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Πιστοί στις αρχές και αξίες μας, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής συνεχίζουμε τον αγώνα και πρωταγωνιστούμε για να αναγνωριστεί διεθνώς η Γενοκτονία των Ποντίων.

Η προσήλωση στη μάχη ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας αποτελεί χρέος,  σε όσους βάναυσα θανατώθηκαν, αλλά και στους απογόνους τους, που μπόλιασαν την κοινωνία με τις πλούσιες γνώσεις και παραδόσεις του Ποντιακού Ελληνισμού, συμβάλλοντας αδιάκοπα τα μέγιστα στην πρόοδο της κοινής μας “μητέρας”-πατρίδας.

Σήμερα που τα καραβάνια προσφύγων τείνουν να γίνουν ρουτίνα της σύγχρονης πραγματικότητας, τώρα που ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας σκορπά αίμα και αποτροπιασμό, τη στιγμή που η πολιτική της Τουρκίας εξακολουθεί να γεννά διαρκή προβληματισμό, ο ήχος της ποντιακής λύρας είναι και πάλι επίκαιρος.

Συνοδεύει, όπως τότε, τον ανθρώπινο πόνο των καταδιωγμένων και αδικημένων.

Υπενθυμίζει στη Διεθνή Κοινότητατη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών και την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Και μεταδίδει την κοινή αποστολή της ανθρωπότητας, να περιφρουρήσουμε το μέλλον, ώστε οι πιο μαύρες σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας να μην επαναληφθούν, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΓΙΩΡΓΟΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. 

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερό στο πλευρό των ποντιακών οργανώσεων, κόντρα στις επιλογές κυβερνήσεων και ΕΕ.

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο  πλευρό των ποντιακών οργανώσεων και συλλόγων για την αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.

Ο ελληνισμός του Πόντου είχε απέναντί του όχι μόνο την τουρκική αστική τάξη που προχώρησε στη γενοκτονία στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με το ελληνικό κεφάλαιο, αλλά και την ελληνική αστική τάξη που για τα δικά της συμφέροντα, χρησιμοποίησε αδίστακτα τον ελληνισμό, εγκαταλείποντάς τον, την τελευταία στιγμή, στην τύχη του. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες νεκροί και πάνω από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που έζησαν για χρόνια, στην φτώχεια, την εξαθλίωση, την περιφρόνηση και την ανέχεια.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, επισήμανε  ότι η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες, αλλά σε πλούσιους και φτωχούς, μία ταξική αντιμετώπιση και διάκριση που ισχύει φυσικά και σήμερα. Και σήμερα η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων την οποία στηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα και οι ελληνικές κυβερνήσεις συνεχίζει να υποδαυλίζει τις φωτιές του πολέμου στην περιοχή της Ευρασίας. Το δείχνει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση και το αιματοκύλισμα με θύμα τον λαό της Ουκρανίας.

Το συμπέρασμα για τους λαούς είναι ο επιζήμιος χαρακτήρας των οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που επιλέγει κάθε φορά η αστική τάξη για τα δικά της συμφέροντα, καθώς αποδεικνύεται συνεχώς το πόσο καταστροφικό είναι για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να εναποθέτουν τις τύχες τους και την ασφάλειά τους στους ισχυρούς συμμάχους της εγχώριας αστικής τους τάξης.

Ακόμα και σήμερα, χιλιάδες ομογενείς που ύστερα από διάλυση της ΕΣΣΔ εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αποκατάστασης, είναι ανάγκη να αναδειχθεί και να στηριχθεί η πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα των Ποντίων. Το ΚΚΕ στηρίζει κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντιακού κινήματος, κόντρα σε επιλογές κυβερνήσεων και ΕΕ.

Σήμερα, 103 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος. Γι’ αυτό απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων. Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ

Όποιος ξεχνά τις τραγωδίες του παρελθόντος, είναι καταδικασμένος να τις ξαναζήσει στο μέλλον. Για αυτό δεν ξεχνάμε. Θυμόμαστε, κρατάμε ζωντανή την ιερή μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του μικρασιατικού Πόντου. Διεκδικούμε τη δικαίωση τους, με την καθολική αναγνώριση του βάρβαρου εγκλήματος κατά την ανθρωπότητας και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
103 χρόνια μετά, η ποντιακή λύρα κρατά ζωντανό το νήμα της ιστορίας, θρηνεί τον ξεριζωμό, τραγουδά την ελπίδα, μεταφέρει από γενιά σε γενιά τις μνήμες, τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του τόπου. Θυμόμαστε και τιμούμε τη μεγάλη συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην οικονομική, πνευματική και κοινωνική ζωή της χώρας, τη συμμετοχή τους στους εθνικούς αγώνες.
Στη σημερινή συγκυρία, η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας απ’ όπου κι αν προέρχονται, η αποδοχή της διαφορετικότητας, ο σεβασμός στα απαράβατα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, είναι πράξεις ηθικής ευθύνης με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΚΟΥΡΑ 

Από το 1994 η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού έχει αναγνωρισθεί επισήμως από την Ελληνική Κοινωνία με την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ως Γενοκτονία των Ποντίων ορίζουμε τα βίαια  μαζικά και φονικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι και τη δημιουργία του σύγχρονου τούρκικου κράτους, δηλαδή τους διωγμούς τις εξαντλητικές πορείες εξόντωσης, τα τάγματα καταναγκαστικής εργασίας, τις λεηλασίες και τις εν γένει βιαιότητες της δεύτερης δεκαετίας και των αρχών της τρίτης δεκαετίας του 20ου αιώνα.

Αυτή η κατάσταση φανατισμού και ακραίας βίας είχε ως τραγικό αποτέλεσμα την δολοφονία περίπου 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα ως Έλληνες οφείλουμε να θυμόμαστε, να αναλογιζόμαστε, να τιμούμε  και κυρίως να διαφυλάττουμε την μνήμη των θυμάτων.

Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα ο Δήμος Τυρνάβου έχει ήδη δεσμεύσει χρήματα στον προϋπολογισμό, ώστε άμεσα να ανεγερθεί μνημείο ως ένδειξη τιμής και μνήμης στα θύματα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ