Η ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

Ανακοίνωση του συλλόγου Αμβυκούχων – Αμπελοκαλλιεργητών Τυρνάβου με αιχμές κατά της δημοτικής αρχής και της παράταξης η Πόλη που Θέλουμε για τη στάση τους στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έθεσε ως θέμα συζήτησης ,μετά από αίτημα των εκπροσώπων της νεοσύστατης μη κερδοσκοπικής Αστικής Εταιρείας με την επωνυμία «Ένωση Οινοποιείων και Αποσταγματοποιών Τυρνάβου», την παραχώρηση δωρεάν δημοτικού χώρου ως έδρα της. Η εισήγηση του Δημάρχου κ. Κοκουρα για το θέμα την οποία και ψήφισαν οι περισσότεροι από τους δημοτικούς συμβούλους της Δημοτικής Αρχής ήταν θετική.

Το ίδιο και οι Σύμβουλοι της παράταξης της «Πόλης που Θέλουμε» με τον επικεφαλής της παράταξης κ. Αμάρι να τοποθετείτε υπέρ της δωρεάν παραχώρησης δημοτικού κτιρίου.

Σε αντίθεση με τους προηγουμένους, οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις έχοντας την πλειοψηφία των Συμβουλών του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, καταψήφισαν την δωρεάν παραχώρηση γραφείων από το Δήμου Τυρνάβου στην συγκεκριμένη Αστική Εταιρεία.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι στο καταστατικό της συγκεκριμένης αστικής εταιρίας, είναι ξεκάθαροι οι σκοποί της σύστασης της.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται, δύο πολύ σημαντικές παράγραφοί, παρόμοιες με τις οποίες συναντάμε σε δια επαγγελματικές ενώσεις. Όπου αποδεδειγμένα ο μόνιμα χαμένος είναι ο αγροτοκτηνοτρόφος, ενώ μόνιμα κερδισμένοι οι μεγαλέμποροι και οι μεγαλοβιομήχανοι.

Παραθέτουμε τις συγκεκριμένες παραγράφους όπως συμπεριλαμβάνονται στο καταστατικό της:

Παράγραφος Δ. «Συμμετοχή στις διαδικασίες θέσπισης γενικών κανόνων που θα διέπουν τις σχέσεις αμπελουργών, οινοποιών και οινέμπορων, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία.»

Παράγραφος Ζ. «Προστασία ενώπιον πάσης δικαστικής και λοιπές Αρχής στην Ελλάδα και σε Τρίτη χώρα και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης για οίνους Π.Γ.Ε Τύρναβος και της Γεωγραφική Ένδειξης για αμπελοοινικά προϊόντα Τσίπουρο Τυρνάβου, νομιμοποιούμενης ειδικότερα και ενδεικτικά να ασκεί αγωγές, καταγγελίες, πρόσφυγες, ανακοπές κατά σημάτων, αντιρρήσεις και κάθε νόμιμη ενέργεια προς προάσπιση των γεωγραφικών αυτών ενδείξεων, αλλά και ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΑΥΤΩΝ.»

Εδώ φαίνεται η υποκρισία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα φώναζε ότι είναι υπέρ του παραδοσιακού Τσίπουρου των αμπελουργών και της ονομασίας του, ότι είναι στο πλευρό των διήμερων με έμπρακτες ενέργειες και ότι είναι υπέρ της τροποποίησης του Τεχνικού Φακέλου Π.Γ.Ε Τσίπουρο-Τσικουδιά, που κατέθεσε το χημείο του κράτους το 2017 με την συγκατάθεση της προηγούμενης κυβέρνησης και πετάει απέξω το παραδοσιακό τσίπουρο των αγροτών αμπελουργών. Το ίδιο ισχύει και για τον επικεφαλής της Πόλης Που Θέλουμε και τους συμβούλους του, που ερχόταν στις αγροτικές κινητοποιήσεις μας σχετικά με το παραδοσιακό τσίπουρο των αμπελουργών. Στην πράξη όμως με την ψήφο τους εντός Δημοτικού Συμβουλίου αλλά έδειξαν.

Με την ψήφο τους αυτή, δείχνουν ξεκάθαρα τίνος συμφέροντα στηρίζουν και εξυπηρετούν, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των αμπελουργών και του παραδοσιακού τσίπουρου που παράγεται στα μικροκάζανα της περιοχής.

Σε αυτή την αστική εταιρεία, ιδιώτες συμμετέχουν, εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσουν γραφεία και με χαμηλό μίσθωμα. Όπως γραφεία νοικιάζει και ο σύλλογος μας και μια σειρά Συλλόγων, φορέων και εταιριών που βρίσκονται στο Δήμο Τυρναβου. Θέλουν όμως δωρεάν γραφεία με την συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, μιας απόφασης δηλαδή που θα σηματοδοτούσε πολλά αν περνούσε ώστε να εξυπηρετήσουν με την συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου σκοπούς της αστικής εταιρείας.

Αλλά εύλογα γενάτε και η απορία αν ενημερώθηκαν αναλυτικά σε γενική συνέλευση του Συνεταιρισμού οι αμπελουργοί που μετέχουν στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου για το καταστατικό της εταιρείας και ότι αν αύριο κατατεθεί πρόταση τροποποίησης του τεχνικού φακέλου Π.Γ.Ε που να περιλαμβάνει και το παραδοσιακό τσίπουρο των αμπελουργών ότι ενδεχομένως μέσω της αστικής αυτής εταιρίας που μετέχει το Οινοποιείο, να κινηθούν ενάντια στους εαυτούς τους και σε συναδέλφους τους.

Διότι η έννοια του Συνεταιριστικού κινήματος είναι η σύμπραξη αγροτών για ένα καλύτερο αύριο των ιδίων και όχι η συμμετοχή του συνεταιρισμού σε μια ΈΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΏΝ με μεγαλοβιομήχανους του χώρου μέσα.

Οι οποίοι παράγουν όμοια ανταγωνιστικά προϊόντα με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος των εταιριών τους.

Ο Σύλλογος Αμβυκούχων Τυρνάβου, ήταν, είναι και θα είναι έμπρακτα στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών. Και τους καλεί να συμμετάσχουν μαζικά στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και στους αγώνες, διότι μόνο έτσι μπορούν να έχουν καλύτερη μοίρα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ