ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Λ.Τ. ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ 2019, ΚΑ229 του σχολείου με τίτλο: «Let’s Share Our Heritage» και κωδικό 2019-1-RO01-KA229-063255_3 το Γυμνάσιο- Λ.Τ. Βερδικούσας φιλοξένησε, κατά το διάστημα από 9 έως και 13 Μαΐου, του εταίρους του προγράμματος από τις χώρες: Κροατία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Τουρκία.

Κατά τη άφιξή τους στο σχολείο, οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια γνωριμία μεταξύ των συμμετεχόντων σχολείων, καθώς και η παρουσίαση του σχολείου υποδοχής, του χωριού και του προγράμματος και των δραστηριοτήτων που θα λάμβαναν χώρα κατά την εβδομάδα της επίσκεψης.

Ακολούθησε διάλειμμα γευσιγνωσίας, κατά το οποίο γεύθηκαν οι φιλοξενούμενοι παραδοσιακές χειροποίητες πίτες και γλυκά του κουταλιού, φτιαγμένα από τους γονείς των μαθητών και απόλαυσαν τη νοστιμιά τους. Κατόπιν αυτού υλοποιήθηκε διδακτική δραστηριότητα : «Μάθημα παραδοσιακής ελληνικής τέχνης» και εργαστήριο-πρακτική ζωγραφική παραστάσεων- συμβόλων της αρχαίας ελληνικής τέχνης από τους μαθητές όλων των χωρών. Αξιοσημείωτη ήταν η διάθεση συμμετοχής και το ενδιαφέρον που έδειξαν όλοι μαθητές γι αυτή τη δράση.

Ακολούθησε περιήγηση στο χωριό, περίπατος στα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια επίσκεψη στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, στο Κοινοτικό Μέγαρο και στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου με μεγάλο ενδιαφέρον γνώρισαν τα αντικείμενα του υλικού πολισμού της περιοχής.

Οι εντυπώσεις της πρώτης μέρας από την υποδοχή, τη διοργάνωση των δραστηριοτήτων από το σχολείο και τη φυσική ομορφιά της περιοχής ήταν άριστες.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στη φύση και στο παραδοσιακό φαγητό. Ξεκίνησε με την παρουσίαση παραδοσιακών φαγητών από την κάθε χώρα και ακολούθησε η παρουσίαση του ελληνικού παραδοσιακού φαγητού, της φασολάδας, το οποίο στη συνέχεια το μαγείρεψε ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού στο σχολείο και το πρόσφερε στους φιλοξενούμενους, αφήνοντας σ αυτούς τις καλύτερες γαστρονομικές εντυπώσεις.

Στο πλαίσιο του προγράμματος και για να έρθουν σε επαφή με τη φύση πραγματοποιήθηκε περίπατος στο δάσος που βρίσκεται δίπλα στο χωριό. Με την καθοδήγηση ενός έμπειρου οδηγού περπάτησαν μέσα από μονοπάτια στο καταπράσινο αυτό δάσος οξιάς και ήρθαν σε επαφή με την χλωρίδα και πανίδα του. Ο περίπατος συνδυάστηκε με το διαθεματικό συνεργατικό παιχνίδι: «Χαμένος στο δάσος»- Κοίτα,
Παρατήρησε, Αναζήτησε, Σκέψου, στο οποίο όλοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό.

Κατά την επιστροφή στο σχολείο έπαιξαν όλοι οι μαθητές τα παραδοσιακά παιχνίδια τσουβαλοδρομίες και τρίλιζα.

Ακολούθησε γεύμα στο προαύλιο του σχολείου όπου οι φιλοξενούμενοι γεύτηκαν, εκτός από την παραδοσιακή φασολάδα, προσφορά του Μορφωτικού Συλλόγου Βερδικούσια και κρέατα της περιοχής μας προσφορά της Φάρμα Ελασσόνας Α.Ε. (Κασίδης).

Το πρόγραμμα την επόμενη μέρα περιελάμβανε εκπαιδευτική επίσκεψη στις αρχαιολογικές περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στον Τάφο του Φιλίππου του Β’. Θαύμασαν το μεγαλείο των Βασιλικών Ανακτόρων, των Βασιλικών Τάφων των Μακεδόνων, τη Χρυσή Λάρνακα του Βασιλιά Φίλιππου Β’, τις αριστουργηματικές τοιχογραφίες και τα υπόλοιπα μοναδικά εκθέματα του μουσείου, που εξωτερικά θυμίζει αρχαίο ταφικό τύμβο. Η επίσκεψη στο μουσείο και η πληρέστατη και άρτια παρουσίαση από τον ξεναγό τούς άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Ένιωσαν συγκίνηση και δέος αντικρίζοντας τα αυθεντικά αντικείμενα απαράμιλλης ομορφιάς που σχετίζονται με ένα σημαντικό κομμάτι της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και με μια σημαντική προσωπικότητα που σημάδεψε την αρχαιότητα.

Επόμενος προορισμός ήταν τα Μετέωρα που είχε ως στόχο την ανάπτυξη ενδιαφέροντος για τη φυσική και την πολιτιστική κληρονομιά. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα Ανατολικά Ορθόδοξα Μοναστήρια των Μετέωρων και συγκεκριμένα στη Μονή Βαρλαάμ. Αρχικά είδαν οπτικοακουστικό υλικό σχετικό με τους γεωλογικούς σχηματισμούς που δημιούργησαν τους βράχους των Μετεώρων και αντιληφθήκαν πόσο σπάνιο, μοναδικό και αξεπέραστο γεωλογικό φαινόμενο είναι. Θαύμασαν το μεγαλείο της φύσης, τη θέα των επιβλητικών βράχων και του θεσσαλικού κάμπου, το μοναδικό σκηνικό που απλώνονταν μπροστά τους. Επισκέφθηκαν εργαστήριο βυζαντινών εικόνων, όπου γνώρισαν την τέχνη της αγιογραφίας. Οι επισκέπτες μας βίωσαν μια μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία και δήλωσαν κατενθουσιασμένοι.

Οι δραστηριότητες της ημέρας συνεχίστηκαν στο σχολείο, με τη διαθεματική μαθησιακή δραστηριότητα : «Για μένα όλα είναι ελληνικά», με στόχο τη γνωριμία με την ελληνική γλώσσα και τον αρχαία ελληνικό πολιτισμό καθώς και με το Εργαστήριο « Κάνοντας φίλους για πάντα», που αφορούσε την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού. Έπειτα, φύτεψαν όλοι μαζί ένα δέντρο ελιάς στο προαύλιο του σχολείου, ως σύμβολο της ειρήνης και της φιλίας που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους εταίρους. Από εκεί κατευθύνθηκαν στην πλατεία του χωριού. Εκεί παρακολούθησαν τη διαδικασία παρασκευής των «φουρφούρων» σε ξυλόφουρνο, ενός παραδοσιακού εδέσματος της περιοχής. που ετοίμασε ο Σύλλογος γυναικών του χωριού και τις απόλαυσαν.

Ακολούθησε η τελική αποχαιρετιστήρια απογευματινή γιορτή, η οποία ξεκίνησε με τις παρουσιάσεις από τους εταίρους παραδοσιακών χορών του τόπου τους. Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βερδικούσιας τίμησε με την παρουσία του τη γιορτή και έδωσε τη δυνατότητα στους φιλοξενούμενους να απολαύσουν μια Ελληνική βραδιά με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορούς. Επίσης, οι φιλοξενούμενοι είχαν τη δυνατότητα να δουν παραδοσιακές φορεσιές του τόπου και να γνωρίσουν τον παλιότερο τρόπο ζωής των κατοίκων της Βερδικούσας στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού. Έπειτα, απόλαυσαν για άλλη μια φορά τα φαγητά του τόπου ( και είχαν την ευκαιρία να χορέψουν στους ήχους της παραδοσιακής μουσικής με την ευγενική προσφορά των κ. Μιχαλέ, κ. Αγριόδημου και του κ. Τσακνάκη.

Την τελετή τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Ελασσόνας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στους καλεσμένους και έκανε και την απονομή των πιστοποιητικών στους υπεύθυνους των προγραμμάτων κάθε χώρας. Προσφέρθηκαν δώρα στους φιλοξενούμενους, προϊόντα που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα, όπως ελαιόλαδο με δεντρολίβανο, ρίγανη, μέντα, σαπούνι και τουριστικοί οδηγοί της περιοχής προσφορά του Δήμου Ελασσόνας. Ακολούθησε η ανταλλαγή δώρων και από τους υπόλοιπους εταίρους.

Το πρόγραμμα της κινητικότητας αυτής ολοκληρώθηκε με μια περιήγηση στην πόλη της Λάρισας , στο Αρχαίο θέατρο, στη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, στο Μνημείο του Αλόγου, στο πάρκο του Αλκαζάρ και στον Μύλο του Παπά. Ακολούθησε η αξιολόγηση του προγράμματος και η διάδοση.
Οι φιλοξενούμενοι αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και με την ευχή να ξανασυναντηθούμε στην επόμενη κινητικότητα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα Erasmus πρόσφερε μια μοναδική εμπειρία στους μαθητές μας, αναπτύχθηκαν φιλίες τόσο ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς όσο και ανάμεσα στους μαθητές, οι οποίοι με δυσκολία, αλλά με την προσδοκία να ξανασυναντηθούν, αποχαιρέτησαν τους νέους φίλους τους. Τους δόθηκε η δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν και να γνωρίσουν το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον στο οποίο ζούνε και στο οποίο κυριαρχούν αξίες, όπως αλληλεγγύη, συνύπαρξη, σεβασμός της παράδοσης, αλλά και της διαφορετικότητας. Είναι γεγονός ότι η παράδοση και ο Πολιτισμός κάθε τόπου ταξιδεύει πέρα από τα σύνορά του και δεν υπάρχει κάτι που να χωρίζει τους λαούς μεταξύ τους. Η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα είναι ο συνδετικός κρίκος που μπορούν να φέρουν τους ανθρώπους πιο κοντά.

Η παιδαγωγική ομάδα θα ήθελε να ευχαριστήσει το Δήμαρχο Ελασσόνας για την ενεργή υποστήριξή του, το Μορφωτικό Σύλλογο Βερδικούσας, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, τη Φάρμα Ελασσόνας Α.Ε. (Κασσίδης), καθώς και όλους όσους βοήθησαν, έτσι ώστε η παραπάνω κινητικότητα να επιτύχει το σκοπό της, δηλαδή την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Η Παιδαγωγική Ομάδα
Παναγιώτου Νικόλαος ΠΕ86, Γκαμπέτα Καλλιόπη ΠΕ80, Αργυροπούλου Ρόζα ΠΕ02, Παπαγιάννη Βασιλική ΠΕ02, Πλασταρά Σοφία ΠΕ02, Νάκας Δημήτριος ΠΕ8, Μπλιούμης Χρήστος ΠΕ08.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ