ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΘΕΑΤΡΟΥ (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Στο πλαίσιο της δράσης Μαθαίνοντας Επιστήμη μέσα από το Θέατρο 2021 – 22, στην κατηγορία των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου απέσπασε τρία βραβεία για την παράστασή του με τον τίτλο: #απόσταξη_Τύρναβος … (μια “πειραγμένη” αληθινή ιστορία). Ανάμεσα σε αυτά ήταν το μεγάλο βραβείο του διαγωνισμού, το Βραβείο Συνολικής Παρουσίας, καθώς επίσης και Βραβείο Σκηνογραφίας και Κουστουμιών, και τέλος το Βραβείο Καλύτερης Συμμετοχή σε όλα τα στάδια της υλοποίησης της δράσης.

Οι μαθητές των Στ’ και Δ’ τάξεων του σχολείου μελέτησαν τοπική ιστορία και ασχολήθηκαν με τη διαδικασία παραγωγής του τσίπουρου και του ούζου. Πήραν συνεντεύξεις από τοπικούς παραγωγούς και έκαναν πειράματα στο εργαστήρι της Χημείας για να μάθουν τη διαδικασία της απόσταξης. Έγραψαν το σενάριο για τη θεατρική παράσταση και ετοίμασαν μουσικοκινητικά δρώμενα και τραγούδια που εκτέλεσαν ζωντανά στη σκηνή.

Στα 20 λεπτά της παράστασης παρουσιάζουν το παρελθόν και το παρόν της πόλης τους, στα πλαίσια του επιστημονικού θέματος που μελέτησαν, μετατρέποντας τη θεατρική σκηνή σε αμπέλι, σε παραδοσιακό παντοπωλείο και σε σχολείο του περασμένου αιώνα!!!

Τους μαθητές καθοδήγησε θεατρικά ο θεατρολόγος του σχολείου, Αρκουμάνης Αρτέμης, ο οποίος είχε τη σκηνογραφική και σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης.
Στην παιδαγωγική ομάδα του Σχολείου που συντόνισε τη δράση συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί: Κυρατζής Αντώνης, Αρκουμάνης Αρτέμης, Γώγου Βίβιαν, Βεζύρη Δανάη, Κατσιούλης Χρυσόστομος, Μπλάκου Θεοδώρα.

Το «Μαθαίνοντας την Επιστήμη μέσα από το Θέατρο» είναι μια πρωτοποριακή δράση, όπου μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου καλούνται να δραματοποιήσουν επιστημονικές έννοιες και γνώσεις που προέρχονται από την ύλη που διδάσκονται στα σχολεία. Η δράση αυτή είναι μία πρωτοβουλία της ScienceView (Ελληνική Ένωση Δημοσιογράφων Επιστήμης, Επικοινωνιολόγων Επιστήμης και Συγγραφέων Επιστήμης), με συνεργαζόμενους φορείς το τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, την Ελληνογερμανική Αγωγή, και το Noesis – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Σπουδών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Αρ. Πρωτ. 194810/ΓΔ4, 13-11-2017).

To βίντεο της παράστασης μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ