ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΠΙΟ ΥΨΗΛΟ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ 24%;

Δήλωση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Βασίλη Κόκκαλη

«Είναι κοινή λογική άμεσα η κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ στα καύσιμα από το αυξημένο 24% στο 9%, αφού λόγω της αναλογικότητας του συγκεκριμένου φόρου τα δημόσια έσοδα δεν θα υποστούν καμία απώλεια» σημειώνει σε δήλωσή του, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Με το κόστος των καυσίμων να έχει πάρει την ανιούσα και τις τιμές πώλησης της βενζίνης στη χώρα μας να αγγίζουν τα 2,5 €/λίτρο, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να κωφεύει και να αρνείται την λήψη των μοναδικών μέτρων, που μπορεί να φέρουν άμεσο αποτέλεσμα και ανακούφιση στους καταναλωτές, και συνακόλουθα διατήρηση της κατανάλωσης και των δημοσίων εσόδων. Δεν ακολουθεί καν το παράδειγμα των Κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Ολλανδίας και της Κύπρου, που αποφάσισαν τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που επιβάλλεται στην τιμή διάθεσής στο πρατήριο έως και τα τέλη του 2022, μειώνοντας έτσι την τιμή διάθεσης της βενζίνης.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ελάχιστο ύψος που προβλέπεται όσον αφορά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη ανέρχεται στα 0,36 ευρώ/λίτρο, ωστόσο, η Ελλάδα είναι μεταξύ των τεσσάρων χωρών που δεν υιοθετεί το ελάχιστο αυτό όριο, καθώς κάθε λίτρο αμόλυβδης βενζίνης επιβαρύνεται αυτή τη στιγμή, βάσει του σχετικού φόρου, κατά 0,70 ευρώ/λίτρο, δηλαδή διπλάσιο από το ελάχιστο όριο που προβλέπεται από την νομοθεσία της ΕΕ.

Πέραν, όμως, του ΕΦΚ η τιμή των καυσίμων (λχ της βενζίνης) επιβαρύνεται με έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε επίπεδο Ε.Ε., που είναι 24%.

Έτσι κάθε λίτρο βενζίνης επιβαρύνεται με 0,70 ευρώ ανά λίτρο, πλέον ΦΠΑ 24%, δηλαδή 0,168 ευρώ. Συνεπώς, όταν η βενζίνη πωλείται 2,2 ευρώ το λίτρο, η συμμετοχή των φόρων (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στη διαμόρφωση της τελικής τιμής είναι σχεδόν 1,332 ευρώ.

Είναι λοιπόν κοινή λογική άμεσα η κυβέρνηση να μειώσει το ΦΠΑ στα καύσιμα από το αυξημένο 24% στο 9%, αφού λόγω της αναλογικότητας του συγκεκριμένου φόρου τα δημόσια έσοδα δεν θα υποστούν καμία απώλεια. Αντιθέτως, το κράτος σήμερα κερδοσκοπεί, όταν εισπράττει ΦΠΑ στις ήδη αυξημένες τιμές των καυσίμων, καθώς όσο οι τελευταίες αυξάνονται τόσο αυξάνονται και τα έσοδα του κράτους από ΦΠΑ.»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ