ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ

Συνάντηση με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ και της ΔΑΟΚ της περιφέρειας παρουσία του διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Σπυρόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα κ. Μπίλη, του δημάρχου Τυρνάβου κ, Κόκουρα και του προέδρου του Οινοποιείου κ. Τσιτσιρίγγου είχαν πρόσφατα οι αγρότες – αχλαδοκαλλιεργητές Δένδρων – Πλατανουλίων, με πρωτοβουλία του προέδρου του συνεταιρισμού Γαία Φρούιτ, Τασιούλα για να συζητήσουν το φλέγον πρόβλημα της καρπόπτωσης που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στην αχλαδοκαλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής του δήμου Τυρνάβου.

Επειδή όπως τονίστηκε στη συνάντηση η καρπόπτωση δεν είναι αίτιο που αποζημιώνεται βάσει του κανονισμού του ΕΛΓΑ θα πρέπει να ξεκινήσουν διαδικασίες για την εξεύρεση ενισχύσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το deminimis κ.λπ.

Επισημάνθηκε ότι για την ανάδειξη των αίτιων που προκάλεσαν την καρπόπτωση που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή θα συνταχθούν δύο μελέτες η μία από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νάνο και η άλλη από τη ΔΑΟΚ ώστε να περιληφθούν στο φάκελο διεκδίκησης των ενισχύσεων.

Οι δύο μελέτες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ