ΤΟ ΓΚΑΜΠΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΩΝ 27ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ 10ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΛΑΡΙΣΑΣ

Την Παρασκευή 20/5 οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 27ου δημοτικού και 10ου Γυμνασίου διοργάνωσαν Τουρνουά Σκακιού στην αυλή του δημοτικού.
Το σκάκι δεν αποτελεί έτσι απλά, ένα ακόμη επιτραπέζιο παιχνίδι. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι το πιο δίκαιο παιχνίδι μιας και στο σκάκι δεν υπάρχει τύχη, φύλλο, σωματοδομή και φυσική κατάσταση. Αντιθέτως βοηθά στην σκέψη, στο πνεύμα και στην διαμόρφωση του χαρακτήρα, ειδικά των παιδιών.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο μεγαλύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Γκάρι Κασπάροφ : «το σκάκι και η ζωή είναι αλληλένδετα – η ζωή μιμείται το σκάκι», μιας και «μας βοηθάει να αξιολογούμε καταστάσεις, να αντιμετωπίζουμε και να ξεπερνάμε προκλήσεις, να παίρνουμε αποφάσεις».

Έτσι, κατά την διάρκεια του τουρνουά προηγήθηκαν προκριματικοί αγώνες μεταξύ των μαθητών του 27ου Δημοτικού και στη συνέχεια οι νικητές είχαν την ευκαιρία να παίξουν με έναν Πανελλήνιο Πρωταθλητή Σκακιού και πολιτικό μηχανικό της πόλης μας τον κ. Ζιώγα Πάρη, σε ένα φιλικό αγώνα επίδειξης (σιμουλτανέ). Μάλιστα, στο τουρνουά πήραν μέρος και τα εννιά μέλη της σκακιστικής ομάδας του 10ου Γυμνασίου. Ο κ. Ζιώγας Πάρης έπαιξε ταυτόχρονα και με του 26 μικρούς σκακιστές. Τον ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία του στο σχολείο μας.

Η μεγάλη συμμετοχή και το ενδιαφέρον των παιδιών δείχνει πόσο αναγκαία είναι η ολόπλευρη γνώση για τα παιδιά μας. Είναι πρόκληση να μιλάνε για «δημιουργικό» σχολείο μέσα από τα εργαστήρια δεξιοτήτων, όταν έχουν μειώσει τα καλλιτεχνικά μαθήματα θεωρώντας τα «άχρηστα».

Το δημόσιο σχολείο πρέπει να μπορεί να προετοιμάζει ανθρώπους με κριτική σκέψη, με φαντασία και με αγάπη για την γνώση. Να «ψηλώνει» το πνεύμα και την καρδιά μέσα από την επαφή των παιδιών με τον πολιτισμό, την τέχνη και το παιχνίδι Αυτά είναι πάγιες διεκδικήσεις του γονεϊκού κινήματος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ