«ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΕΒ ΜΑΤΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ – ΣΥΝΤΟΜΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΟΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΡΔΕΥΤΕΣ

Ο Οργανισμός θα υπογράψει νέα σύμβαση με την επιχείρηση ώστε να αρχίσει άμεσα η ηλεκτροδότηση των γεωτρήσεων – Οι όροι της σύμβασης θα τεθούν προς έγκριση σε γενική συνέλευση των αρδευτών – μελών

«Λευκός καπνός» μετά τις συνεχείς επαφές και συναντήσεις του αν. γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας, Χρήστου Κέλλα, και του προέδρου του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, Σωτήρη Τζιούφα, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, και τη διοίκηση της ΔΕΗ, καθώς δρομολογείται η σύναψη νέας σύμβασης του Οργανισμού με την Επιχείρηση για την ηλεκτροδότηση του αρδευτικού δικτύου, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η φετινή αρδευτική περίοδος για τους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής.

Όπως είναι γνωστό, ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου δεν ηλεκτροδοτείται, λόγω οφειλών, από πέρυσι το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε δεινή θέση οι παραγωγοί Αμπελώνα, Γιάννουλης, Φαλάνης και Βρυότοπου, οι οποίοι καλλιεργούν 7.000 στρέμματα, μεταξύ των οποίων 5.000 με δένδρα και αμπέλια και τα υπόλοιπα με καλαμπόκια, τριφύλλια, βαμβάκια, προϊόντα σημαντικά για την αγροτική παραγωγή και την οικονομία του τόπου μας.

Έτσι, την προηγούμενη εβδομάδα, ο Λαρισαίος πολιτικός με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Σωτήρη Τζιούφα και εργαζόμενους του Οργανισμού συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στα οικονομικά προβλήματα, που έχουν εξαντλήσει τον Οργανισμό, με τα έσοδα από τα αρδευτικά τέλη να αγγίζουν, κάθε χρόνο, τις 300.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ.

Μάλιστα, τα έξοδα επιβαρύνονται από τις κλοπές σε πολύτιμο εξοπλισμό και προβλήματα που σχετίζονται με το απαρχαιωμένο υπέργειο δίκτυο και τον πεπαλαιωμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και προκαλούν μεγάλες απώλειες ενέργειας και συχνές ζημιές. Συγχρόνως, ο κ. Τζιούφας επισήμανε την προοπτική βιωσιμότητας του ΤΟΕΒ από το έργο υπογειοποίησης του δικτύου και το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού των γεωτρήσεων, που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θα δώσει ζωή στους παραγωγούς με εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Ο Χρήστος Κέλλας μάλιστα, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης επίλυσης του αρδευτικού προβλήματος, καθώς διανύουμε μία κρίσιμη περίοδο, με ιδιαίτερα αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες καθιστούν το «πότισμα» αναγκαίο, σε μια χρονική στιγμή που οι αγρότες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος παραγωγής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, αφού χαρακτήρισε «δίκαιο» το αίτημα για ηλεκτροδότηση του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, παρέπεμψε το θέμα προς επίλυση στην ηγεσία της ΔΕΗ.

Μετά την εξέλιξη αυτή και κατόπιν επικοινωνίας του κ. Κέλλα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γ. Στάση, ακολούθησε σύσκεψη στα γραφεία της ΔΕΗ, όπου συμμετείχαν, από πλευράς ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, ο πρόεδρος Σωτήρης Τζιούφας και οι εργαζόμενοι Νίκος Ζαρογιάννης και Θωμάς Γκανούρης, και, από πλευράς ΔΕΗ, υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες, στους οποίους ετέθη εκ νέου το ζήτημα αναγκαιότητας ηλεκτροδότησης του Οργανισμού και η οικονομική και κοινωνική διάστασή του για την ευρύτερη περιοχή.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύναψη νέας σύμβασης του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου με τη ΔΕΗ, με όρους και προϋποθέσεις, που θα τεθούν προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση του ΤΟΕΒ.

Χρήστος Κέλλας
Μετά τη θετική εξέλιξη του ζητήματος, που ταλανίζει επί πολλούς μήνες τους αγρότες του Αμπελώνα, της Γιάννουλης, της Φαλάνης κι όμορων περιοχών, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για την κατανόηση που έδειξε στο αίτημα της διοίκησης και των αρδευτών του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, μιας περιοχής με δυναμικές καλλιέργειες, που συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική και εθνική οικονομία.

Συγχρόνως, ευχαριστώ ιδιαίτερα τη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία αντιμετώπισε το θέμα με προοπτική, δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία στον Οργανισμό, με τη σύναψη νέας σύμβασης ηλεκτροδότησης, ώστε οι παραγωγοί να μην στερηθούν το πολύτιμο νερό, αλλά και κίνητρα για την οικονομική του εξυγίανση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, έμπρακτα, τη στήριξή της στον αγροτικό τομέα και στέκεται δίπλα σε κάθε πολίτη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ