ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΤΟΥ 8ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ “ΜΑΘΑΙΝΩ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΩ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΟΥ”

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση του Λευκώματος που αφορά στις εργασίες του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου «Μαθαίνω & Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου», την Πέμπτη 9/6/2022, το πρωί από τις 10.00 μέχρι τις 12.00, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (πλατεία Νομαρχίας).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικότερα με τον Περιφερειάρχη, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στην έκδοση του εν λόγω Λευκώματος, καθώς και με τη στήριξη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας».

Υπενθυμίζουμε ότι, το 8ο Μαθητικό Συνέδριο με τίτλο “Μαθαίνω και παρουσιάζω τον Πολιτισμό του τόπου μου” που ήταν αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, λόγω των έκτακτων συνθηκών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης Σχολικής Χρονιάς 2020-21, δεν πραγματοποιήθηκε δια ζώσης και τα αποτελέσματά του αποτυπώθηκαν σε έντυπη μορφή – «Λεύκωμα», το οποίο θα διανεμηθεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με σκοπό να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε όλους τους τοπικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.

Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν να συμμετέχουν αντιπροσωπείες μαθητών και εκπαιδευτικών των παρακάτω Σχολικών Μονάδων που συμμετείχαν με εργασίες τους στο Λεύκωμα του 8ου Μαθητικού Συνεδρίου και να παρουσιάσουν με συντομία τις ερευνητικές δράσεις τους.
Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν οι εξής ερευνητικές εργασίες: 7ο Νηπιαγωγείο Λάρισας:

«Πινελιές Ζωής από το 1821 έως σήμερα», 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λάρισας: «1821-2021: Ψάχνοντας τη Λαϊκή τέχνη και Παράδοση του τόπου μας», Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο ΛΗΤΩ-Τσακίρη Θεοκλή: «Ταξίδι στην Πολιτιστική μας κληρονομιά «200 Χρόνια και Ιστορώ», Νηπιαγωγείο Αργυροπουλίου: «Η επανάσταση του 1821 μέσα απ’ την λαϊκή τέχνη, τα κλέφτικα τραγούδια και τους πίνακες ζωγραφικής, 5ο & 7ο Νηπιαγωγεία Τυρνάβου: 1821-2021 «200 Χρόνια Ελευθερίας», 6ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας: «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία», 9o Δημοτικό Σχολείο Λάρισας :«Πορτρέτα ζωής Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821… κάτι θέλουν να μας πουν, 12ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας: «1821-2021: Δεν ξεχνώ, Γνωρίζω, Συνεχίζω…», 17ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας: «Αναζητώντας την Επανάσταση του 1821 στην πόλη μας και στην περιοχή μας, μαθαίνουμε την ιστορία μας, εμπνεόμαστε για το παρόν, οραματιζόμαστε για το μέλλον», 27ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας: «Μαθαίνω για τη ζωή του Νικοτσάρα μέσα από τους στίχους δημοτικών τραγουδιών»,32ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας: «Οι Νεομάρτυρες της Λάρισας», 37ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας: «Στα ίχνη των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης», 44ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας: «Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», Δημοτικό Σχολείο Αργυροπουλίου: «Ψηφίδες τοπικής ιστορίας», 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελώνα: «Επετειακές Δράσεις Σχολείου», Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας: «Θρησκευτικά και Ιστορικά Μνημεία του τόπου μας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας», 1ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου: «Ένα ιστορικό οδοιπορικό στον Αγώνα του ’21», 4ο Δημοτικό Σχολείο Τυρνάβου: «Ένα επετειακό τεύχος σχολικής εφημερίδας για την επανάσταση του ΄21», 3ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων: «Η επανάσταση του 1821 μέσα από τα μάτια των παιδιών», Σχολή Καραβάνα: «Μνήμες του Αγώνα του 1821 που μας εμπνέουν», Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη: «Επετειακές Δράσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου: «200 χρόνια από τις ένδοξες μέρες»

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, ευελπιστεί ότι, το Λεύκωμα αυτό θα αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα για τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς και έναυσμα – στο πλαίσιο παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης – μέσω της οποίας θα αναδεικνύεται η πολιτιστική μας κληρονομιά και η ιστορική μας πορεία.

Μέσω μιας εκπαίδευσης που θα στοχεύει στην πολιτειότητα, υπό την έννοια ότι θα καλλιεργούνται στους μαθητές και στις μαθήτριες πανανθρώπινες αξίες και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να λειτουργήσουν σε κάθε μελλοντική ιστορική συνθήκη και κατ’ επέκταση στην κοινωνικοποίησή τους και στη δραστηριοποίησή τους, ως πολίτες σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, η Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη, κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό, για την άριστη συνεργασία και την πολύτιμη συμβολή του στην έκδοση του εν λόγω Λευκώματος. Παράλληλα, ευχαριστεί θερμά όλους τους εκπαιδευτικούς Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης για τη συμμετοχή τους στην έκδοση του Λευκώματος, για τα επιμελή κείμενα που συνέταξαν, καθώς και για το οπτικό υλικό που συγκέντρωσαν ώστε να είναι εφικτή η σύντομη και σαφής παράθεση των προγραμμάτων που υλοποίησαν.

Εν κατακλείδι, η αποτύπωση των προγραμμάτων και των δράσεων που περιλαμβάνονται στο Λεύκωμα, καθώς και η δωρεάν διανομή του Λευκώματος σε σχολικές μονάδες Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης και σε τοπικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας στοχεύει στην ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας και στη διάχυση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την αξιολόγησή τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, κατά την διάρκεια της παρουσίασης, θα ακολουθηθεί αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων με σκοπό την προάσπιση μιας ασφαλούς εκπαιδευτικής διαδικασίας με φυσική παρουσία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ