ΤΟ 6o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ OREBRO ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Δείτε την ανακοίνωση του σχολείου για την επίσκεψη

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ “C-osmos-is” με κωδικό 2020-1-DE03-KA229-077284_4, πραγματοποιήθηκε η 2η προγραμματισμένη συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στην πόλη Orebro της Σουηδίας και στο σχολείο Kunskapsskolan από τις 9 έως τις 13 Μαΐου 2022.

Η λέξη «C-osmos-is» αντικατοπτρίζει την ιδέα ότι μπαίνουμε σε ένα νέο «κόσμο» και μαθαίνουμε σε αυτόν και για αυτόν και τον πολιτισμό του μέσω της «όσμωσης» με την έννοια του μαθαίνοντας για κάτι με το οποίο βρίσκεται κανείς σε στενή επαφή. Σε περιόδους αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού και εθνικισμού πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στην Ευρώπη και να ευαισθητοποιηθούμε για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.

Τα συνεργαζόμενα σχολεία προέρχονται από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Σουηδία και την Γερμανία. Το σχολείο της πόλη μας εκπροσωπήθηκε από τον Διευθυντή του σχολείου και συντονιστή του προγράμματος στην Ελλάδα κ. Βασίλειο Παπαμαργαρίτη (Αγγλικής Φιλολογίας), τον κ. Παναγιώτη Ρεμπάπη (Μαθηματικό) καθώς και τέσσερις μαθήτριες της Β΄ Τάξης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Orebro μετά το καλωσόρισμα από τον Διευθυντή του σχολείου ενημερωθήκαμε τόσο για το εκπαιδευτικό σύστημα του σχολείου όσο και το Σουηδικό γενικότερα, ενώ ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου. Συμμετείχαμε σε μάθημα μουσικής καθώς και σε πρότυπη διδασκαλία διδάσκοντας και οι ίδιοι!

Περιηγηθήκαμε στο Orebro με το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο της πόλης, με τον πύργο του νερού που ονομάζεται Svamben (το μανιτάρι, με ύψος 58 μέτρα) και την πανοραμική θέα της πόλης. Όλα τα παιδιά με τις μικτές ομάδες τους, συνεργαζόμενα μεταξύ τους έφτιαξαν εξαιρετικές δημιουργίες minecraft (τεχνολογικές εργασίες σε υπολογιστή με θέμα κατοικίες), τις οποίες παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση, που περιλάμβανε επίσης παρουσίαση των σχολείων της κάθε εθνικής ομάδας καθώς και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας (φαγητό, μουσική παράδοση, τρόπος ζωής, αρχιτεκτονική κατοικιών).

Την 4η ημέρα οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μεταβήκαμε στην πανέμορφη Στοκχόλμη, πρωτεύουσα της Σουηδίας, όπου επισκεφθήκαμε το «κάστρο του Drottningholm» μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την παλιά πόλη (Gamla Stan), το μουσείο Vasa (με το μοναδικό παγκοσμίως διατηρημένο πολεμικό πλοίο) και στο τέλος διασκεδάσαμε στο Grona Lund ένα εξαιρετικό θεματικό πάρκο με πάρα πολλά παιχνίδια για τους μαθητές.

Την τελευταία μέρα, επισκεφθήκαμε το πάρκο Standsparken, κοντά στο κέντρο του Orebro και το υπαίθριο μουσείο Wadkoping με τα υπέροχα γραφικά σπιτάκια, όπου τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαμε σε δραστηριότητες, και στη συνέχεια οι μαθητές όλων των χωρών διασκέδασαν μαζί παίζοντας σουηδικά παιχνίδια στο πάρκο.

Η παραμονή μας έκλεισε με αποχαιρετιστήριο πάρτι, όπου και απονεμήθηκαν βραβεία στους συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές, από το Σουηδικό σχολείο που μας φιλοξένησε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ