Η παρέμβαση του Μ. Χαρακόπουλου στη Βουλή κατά τη συζητηση νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
«Χωρίς αμφιβολία, η απαλλαγή της αστυνομίας από το άχθος τέτοιων πάρεργων, όπως η επίδοση δικαστικών εγγράφων ή η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής ή η επικύρωση αντιγράφων από το πρωτότυπο, θα δώσει τη δυνατότητα αποδέσμευσης ικανού αριθμού αστυνομικών για την κύρια αποστολή της ΕΛΑΣ, την προστασία της ζωής, της τιμής, της περιουσίας των πολιτών, αλλά και τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης».
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανοίγοντας τη συζήτηση, στην κοινοβουλευτική επιτροπή που προεδρεύει, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και την αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός κ. Λευτέρης Οικονόμου και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Κώτσηρας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά την εισηγητική του παρέμβαση επισήμανε ότι «η έως σήμερα διαδικασία, με το αστυνομικό όργανο που αναζητά τον πολίτη για να του επιδώσει το έγγραφο για δικαστική του υπόθεση, είναι απαρχαιωμένη, γραφειοκρατική και χρονοβόρα. Η σημερινή διάταξη έρχεται να θεραπεύσει αυτή την αδυναμία, να εκσυγχρονίσει κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Κι αυτό ασφαλώς αφορά άπειρες διαδικασίες που διέπουν τις σχέσεις του πολίτη με τις υπηρεσίες του κράτους, της αυτοδιοίκησης και των θεσμών.
Σχέσεις που με τον τρόπο που γίνονταν διαμόρφωναν ένα κράτος Λεβιάθαν, αργοκίνητο, που δεν επιτελούσε τους ρόλους για τους οποίους είχε συσταθεί, ένα κράτος που κατέληγε πολλές φορές να είναι δυνάστης για τον πολίτη. Άπειρες χαμένες ώρες, από κρατικούς υπαλλήλους, που θα μπορούσαν να κάνουν ουσιαστικό έργο, γιατί καθυστερήσαμε να πράξουμε τα αυτονόητα. Την ίδια ώρα που γινόταν η ψηφιακή επανάσταση που έχει αλλάξει συθέμελα την ζωή μας.
Αντιλαμβάνομαι, βεβαίως, ότι η μετάβαση ήταν και ζήτημα ανθρώπων. Οι παλαιότερες γενιές είχαν μάθει διαφορετικά. Οι νέες, όμως, μαζί με την ομιλία, για να μην πω με το περπάτημα, μαθαίνουν πλέον και την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων. Ασφαλώς, θα υπάρχουν πρόνοιες για φυσική επίδοση εγγράφων σε ειδικές περιπτώσεις, όπως σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε ότι «το τελευταίο διάστημα διατρέξαμε μια τεράστια απόσταση στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Σε αυτό βοήθησε και η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας και κατά κοινή ομολογία έγιναν μεγάλα βήματα που διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε σημειώνοντας ότι «ο πολίτης απαιτεί από το κράτος να του παράσχει διαρκώς και παντού ασφάλεια. Ασφάλεια για τον ίδιο και την οικογένειά του. Στον δρόμο, στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, στον επαγγελματικό του χώρο, σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας. Η αποδέσμευση της ΕΛΑΣ από τα πάρεργα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση, απελευθερώνοντας εκατοντάδες αστυνομικούς από γραφειοκρατική αγγαρεία και στέλνοντάς τους στην μάχη της προστασίας των πολιτών».