ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΜΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΧΛΑΔΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΓΙΑΣ

Η κοινή ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής

Μεγάλες απώλειες στην παραγωγή μήλων και αχλαδιών παρατηρείται από την σημαντική καρπόπτωση που εμφανίζεται σε αυτά τα προϊόντα. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να γίνουν όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες καθώς πρόκειται για δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες και με το κόστος παραγωγής στον ουρανό που βρίσκεται σήμερα, σημαίνει ότι οι αγρότες θα ξοδέψουν χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν κανένα εισόδημα.

Επιβάλλεται χωρίς χρονοτριβή, η Κυβέρνηση να πάρει την πολιτική απόφαση και να καλύψει την απώλεια παραγωγής των αγροτών όπως έχει συμβεί και με άλλα προϊόντα για αντίστοιχη αιτία σε περιοχές της χώρας.

Σημαντικό είναι το πρόβλημα με την συγκομιδή και διάθεση των κερασιών του δήμου Αγιάς. Η τιμή που παίρνει ο παραγωγός είναι κάτω από το κόστος παραγωγής και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και παύση της συγκομιδής καθώς δεν συμφέρει ή δεν διατίθεται σε επαρκή ποσότητα το κεράσι. Με το τεράστιο κόστος παραγωγής φέτος, η χασούρα μετριέται σε χιλιάδες ευρώ για κάθε παραγωγό και οφείλει η κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο εισόδημα τους για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειες τους και να συνεχίσουν να παράγουν.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα κεράσια, τα μήλα και τα άλλα προϊόντα της Αγιάς. Έλλειψη που δεν οφείλεται σε κωλυσιεργία των αγροτών που έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια αλλά σε ολιγωρία των αρχών και της κυβέρνησης. Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να εξασφαλίσει εργατικό δυναμικό για τις καλλιέργειες της περιοχής. Έγιναν προσπάθειες μέσω του Δήμου να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση όσοι βρίσκονται στις δομές προσφύγων και θέλουν να δουλέψουν, έχουν περάσει πολλές ημέρες χωρίς απάντηση από τους αρμόδιους φορείς για αυτή την πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη των εργατών γης είναι αποτέλεσμα κρατικής ολιγωρίας και πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση και να επιλύσει το πρόβλημα εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες συνθήκες διαμονής, διαβίωσης, μετακίνησης των εργατών γης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ