ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ 5η ΥΠΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Συγκέντρωση έξω από το κτήριο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας στη Λάρισα, πραγματοποίησαν γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή των τακτικών και πρόσθετων εφημεριών τους, αλλά και μέτρων στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Την κινητοποίηση οργάνωσαν οι Ενώσεις Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Βοιωτίας και ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ και Ειδικευομένων Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και στήριξαν με αποφάσεις τους,  το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και ο σύλλογος φοιτητών Ιατρικής Λάρισας.

Οι ενώσεις των νοσοκομειακών Γιατρών, τόνισαν πως  η  κατάσταση με τις απλήρωτες εφημερίες επιδεινώνει τα οικονομικά βάρη που έχουν συγκεντρωθεί στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις περικοπές στους μισθούς το 2012 από την κυβέρνηση της ΝΔ και με το νόμο για το κουτσουρεμένο ιατρικό μισθολόγιο το 2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμαναν πως όλα αυτά ενώ υπάρχουν εκατοντάδες κενές θέσεις εργασίας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για κάθε νομό της 5ης ΥΠΕ, συνεχείς μειώσεις του προϋπολογισμού για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ, συνεχείς μετακινήσεις γιατρών των ΚΥ στα νοσοκομεία, στις ΤΟΜΥ, στα νησιά των Σποράδων και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη, εγκαταλελειμμένα κτήρια και υποδομές σε πολλά ΚΥ και Νοσοκομεία, παροπλισμένος και ελλιπέστατος Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και κλειστά μικροβιολογικά εργαστήρια στα περισσότερα Κέντρα Υγείας.

Οι Ενώσεις των γιατρών κατήγγειλαν το τελευταίο Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τονίζοντας ότι, «όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα αλλά αντίθετα κάνει ένα ακόμα βήμα στην παράδοση της υγείας και της πρόληψης στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα “καλύψουν” τα κενά που σκόπιμα δημιουργούν όλες οι κυβερνήσεις στα σημερινά δημόσια ΚΥ και εργαστήρια. Στόχος τους είναι να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο τα σχέδια για την υγεία-εμπόρευμα και τους κακοπληρωμένους ελαστικά εργαζόμενους υγειονομικούς. Αυτό είναι το “νέο” ΕΣΥ για το οποίο υπερηφανεύονται».

Οι πρόεδροι των Ενώσεων είχαν συνάντηση με τους υποδιοικητές της 5ης ΥΠΕ, όπου και έθεσαν το πλαίσιο των αιτημάτων τους, ενώ τόνισαν πως, εάν το πρόβλημα δεν λυθεί, τον Ιούνιο οι Γιατροί των ΚΥ της 5ης ΥΠΕ επιφυλάσσονται να εξαντλήσουν κάθε μέσο διεκδίκησης και να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας

Το πλαίσιο των αιτημάτων

– Άμεση αποπληρωμή των τακτικών εφημεριών των Γιατρών των Κέντρων Υγείας.

– Αύξηση του κονδυλίου για τις εφημερίες σύμφωνα με τις ανάγκες.

– Άμεση αποπληρωμή των πρόσθετων εφημεριών των Νοσοκομείων και των ΚΥ της 5ης ΥΠΕ

– Να σταματήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις των Γιατρών των Κέντρων Υγείας στις Σποράδες και όπου αλλού υπάρχει ανάγκη.

– Να προκηρυχθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις σε Ιατρικό και λοιπό προσωπικό στην 5η ΥΠΕ. Να δοθούν κίνητρα για τις άγονες θέσεις όπως στις Σποράδες και να προκηρυχθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες.

– Κτηριακή αναβάθμιση, ενεργειακή αναβάθμιση των ΚΥ και των Νοσοκομείων που το έχουν ανάγκη. Νέος Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, να αντικατασταθεί όπου είναι παλιός και παρωχημένος.

902.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ