ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ Β. ΠΙΝΑΚΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΕΛΤΑ ΠΗΝΕΙΟΥ – ΤΕΜΠΩΝ

Τον αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Λάρισας, Βασίλη Πινακά, επισκέφτηκαν στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου Πολιτισμού-Περιβάλλοντος-Βιώσιμης Ανάπτυξης Δέλτα Πηνειού-Τεμπών», Αρβανίτη Τριανταφυλλιά, Γαζέτα Πόπη, Γουγουλιάς Δημήτρης, Μάνθος Γιάννης και Περλέρου Ακριβή, σήμερα Πέμπτη 26 Μάη 2022 και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Πινακάς, πιστός στη δέσμευση και υπόσχεσή του σε παλιότερη εκδήλωση του Δικτύου να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση δέχτηκε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου και αφού ενημερώθηκε επιγραμματικά για τα θέματα, τόνισε ότι η σοβαρότητα των θεμάτων αυτών και το γεγονός ότι κάποια έρχονται από πολύ παλιά, απαιτούν το καθένα μιας ιδιαίτερης προσοχής και μεταχείρισης, προτείνοντας οι συναντήσεις με το Δίκτυο να γίνουν περισσότερες στο μέλλον έτσι ώστε σε κάθε συνάντηση να γίνεται και ανάλυση του κάθε θέματος ξεχωριστά, για να υπάρχουν και ουσιαστικά αποτελέσματα, γεγονός με το οποίο συμφώνησαν και τα παρόντα μέλη του Δικτύου.

Στη συνέχεια ο υπεύθυνος Επικοινωνίας – ΜΜΕ του Δικτύου, Δημήτρης Γουγουλιάς, αφού αναφέρθηκε στις επαφές – συσκέψεις που προηγήθηκαν με τους δημάρχους Αγιάς και Τεμπών καθώς και στις εκδηλώσεις του Δικτύου για συγκεκριμένα θέματα της περιοχής, ανέλυσε στον κύριο Πινακά μια σειρά θεμάτων που απαιτούν την συνεργασία όλων με σκοπό τη δρομολόγηση λύσεων.

Ακολούθησε ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη και των μελών της Σ.Ε. στα θέματα που συζητήθηκαν και ήταν τα εξής :

1. Ανάπλαση της Αγίας Παρασκευής και ΚΟΙΛΑΔΑΣ ΤΕΜΠΩΝ και σιδηροδρομική τοπική σύνδεση για τουριστικούς σκοπούς.

Στην παρέμβασή του στο θέμα αυτό ο κ. Πινακάς, αφού επεσήμανε το μακρόχρονο του εγχειρήματος, τόνισε την ανάγκη να «ξανασυστήσουμε» την κοιλάδα των Τεμπών στον κόσμο τόσο στους κατοίκους της περιοχής όσο και στους διερχόμενους επισκέπτες μέσα από εκδηλώσεις, φυλλάδια, κ.λ.π.

Τονίστηκε δε ότι η υπό σύσταση επιτροπή του δημάρχου Τεμπών, Γιώργου Μανώλη, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

2. Διεκδίκηση του έργου εξόδου από Θεσσαλονίκη διασταύρωσης ΚΟΜΒΟΥ Πυργετού, είτε με αναθεώρηση σύμβασης με την εταιρεία, είτε με νέο έργο από ΕΣΠΑ 2021-27.

3. Αναστηλώσεις και ανάδειξη αρχαιοτήτων, βυζαντινών ΜΝΗΜΕΙΩΝ, γεφυριών, παραδοσιακών οικισμών και κτιρίων και δημιουργίας και προβολής των Λαογραφικών Μουσείων.

4. Ορθολογική, περιβαλλοντική και παραγωγική διαχείριση των νερών του ΠΗΝΕΙΟΥ (αντιπλημμυρικά έργα, προστασίας από ρύπανσή του, καθαρισμοί ρεμάτων κατά προτεραιότητα των οικισμών κλπ).

5. Αποτροπή μυδοκαλλιέργειας και ΡΥΠΑΝΣΗΣ της θάλασσας στον υπό αναθεώρηση Ειδικό σχεδιασμό Υδατοκαλλιεργειών του ΥΠΕΝ.

6. Προώθηση προς υλοποίηση του έργου της Ανασύστασης της Λίμνης ΚΑΛΛΙΠΕΥΚΗΣ (για εμπλουτισμό του Υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και για την Αγροτουριστική βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής).

7. Ολοκλήρωση των ΣΧΟΑΠ με Χρηματοδότηση προς υλοποίηση Πολεοδομικών χωρικών σχεδίων παραλιακών και ορεινών οικισμών (Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλλιπεύκης).

8. Ενεργοποίηση του Προγράμματος της Περιφέρειας για Προώθηση Φακέλων για κατοχύρωση ΠΟΠ/ΠΓΕ /ΕΠΙΠ ποιοτικών τοπικών προϊόντων: Ακτινιδίου Δέλτα Πηνειού, Κάστανου, Ελιάς και Αμυγδάλου Κισσάβου-Γόννων, προβολή κρασιού Ραψάνης για καλυτέρευση της εμπορικής θέσης των παραγωγών και αγροτών και προστασία της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής παράδοσης και κληρονομιάς. Υποστήριξη τοπικών γιορτών παραδοσιακών προϊόντων και συμμετοχής των τοπικών φορέων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού.

9. Προώθηση της προσβασιμότητας στις οδικές συνδέσεις των παραλιακών και ορεινών οικισμών (Καστρί- Νέοι Πόροι).

10. Συμμετοχή στην Περιφερειακή Επιτροπή διαβούλευσης φορέων της Κοινωνίας των πολιτών και ενίσχυση των δράσεων των ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ