2ΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μετά την απελευθέρωση των εκδρομών και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα κατά της Covid-19, το ΕΠΑΛ Τυρνάβου πραγματοποίησε 2ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα οι μαθητές της Β’ Τάξης μαζί με τους συνοδούς καθηγητές, επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, που ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων και περιηγήθηκαν ανάμεσα στα μνημεία, την «έπαυλη του Διονύσου» και το αρχαίο θέατρο.

Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθενται ευρήματα από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, από την προϊστορική εποχή μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Οι μαθητές θαύμασαν αριστουργήματα κεραμικής, χρυσά στεφάνια και κοσμήματα της ελληνιστικής περιόδου, αντιπροσωπευτικά δείγματα των Μακεδόνων πολεμιστών και κτιστούς τοιχογραφημένους τάφους και συλλογές από ψηφιδωτά. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Λευκό Πύργο, σύμβολο της Θεσσαλονίκης, που αποτελούσε μέρος της οχύρωσης μετά την κατάληψη της πόλης από τους Οθωμανούς.

Τα άλλα 2 φρούρια της νέας οχύρωσης, το Τρίγωνο και το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), που είναι βυζαντινό φρούριο και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών τα επισκέφθηκαν την επόμενη μέρα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το ναό του Αγ. Δημητρίου, όπου θαύμασαν την αρχιτεκτονική και τον μαρμάρινο διάκοσμο. Το ταξίδι τελείωσε με την ξενάγηση στο Πολεμικό Μουσείο, που ήταν άριστη και οι μαθητές παρακολούθησαν με αμέριστη προσοχή και δέος όλη την αναδρομή στους αγώνες που έδωσαν οι Έλληνες για την ανεξαρτησία από 1821 και μετά.

Η μεγάλη συλλογή κειμηλίων, στολές όλων των σωμάτων των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και ιταλικών, γερμανικών και άλλων, η μεγάλη συλλογή ταγμάτων αριστείας και παρασήμων, η αίθουσα με τα όπλα κάθε είδους και εποχής, η αίθουσα – αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο, ήταν από τα σημαντικότερα μέρη του μουσείου. Οι μαθητές επέστρεψαν με τις καλύτερες αναμνήσεις από τη συμπρωτεύουσα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ