ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ

Με τη διοίκηση του ΣΟΕΔ συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος

Ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των στρατιωτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με το προεδρείο του Σωματείου Οικογενειών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΟΕΔ).

Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της ΝΔ στη Βουλή, οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών, επεσήμαναν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν να υπάρξουν επιπρόσθετες πρωτοβουλίες ώστε να πραγματωθεί έμπρακτα βελτίωση στην υπηρεσιακή, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πιο συγκεκριμένα, ζήτησαν οι θετικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στα άρθρα 24, 25, 26 και 27 του νόμου 4808/2021 (ΦΕΚ 101/Α/19-06-2021) και αφορούν την άδεια πατρότητας
δεκατεσσάρων (14) εργάσιμων ημερών, με αποδοχές, σε κάθε εργαζόμενο πατέρα, να ισχύσει, σε εναρμόνιση με τους λοιπούς υπαλλήλους του Δημόσιου τομέα και για τους στρατιωτικούς στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας την θετική κοινωνική απήχηση που επιφέρει η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία», βάση της 28458/2022 υπουργικής απόφασης, ζητούν να δοθεί η δυνατότητα πιστοποίησης της αναπηρίας, όχι μόνο από υγειονομική επιτροπή ΚΕ.Π.Α, άλλα και από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων (Α.ΣΥ.Ε. ή Α.Ν.Υ.Ε. ή Α.Α.Υ.Ε.). Επίσης, μετέφεραν τον προβληματισμό των μελών του σωματείου για το Βοήθημα Οικογενειακής Επαγγελματικής Αυτοτέλειας (ΒΟΕΑ) καθώς τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου οι δικαιούχοι λαμβάνουν προκαταβολή έναντι δικαιούμενου ποσού και όχι το πλήρες ποσό. Για τη λύση του προβλήματος πρότειναν να υπάρξουν ρυθμίσεις για υπολογισμό του μερίσματος και κατ’ επέκταση του δικαιούμενου ποσού του ΒΟΕΑ με νέο τρόπο, καθώς και τη δημιουργία αυτόνομου «Ειδικού Λογαριασμού» (ΒΟΕΑ/ΜΤΣ), για την μεταφορά ως αποθεματικού όλων των μέχρι σήμερα εισφορών μετόχων – μερισματούχων, που εξακολουθούν να καταβάλουν κρατήσεις υπέρ ΒΟΕΑ. Ακόμη, επεσήμαναν ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την απαλοιφή των προσωπικών ιατρικών δεδομένων των στελεχών Ειδικών Καταστάσεων (ΕΥ- ΥΓ), είτε σε έγγραφα προς την υπηρεσία είτε προς υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου- ιδιωτικού τομέα, βάσει της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται αναίτιες και δυσχερείς καταστάσεις. Τέλος, για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποσπάσεις προσωπικού που συνυπηρετεί με ένστολους, ζήτησαν να προβλεφθεί στην υπάρχουσα νομοθεσία συγκεκριμένο χρονικό διάστημα- κατά την κρίση τους 20 με 30 ημέρες από την αίτηση του ενδιαφερόμενου- μέσα στο οποίο το εκάστοτε υπηρεσιακό συμβούλιο θα πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει.
Στη συνάντηση, από πλευράς του ΣΟΕΔ συμμετείχαν ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Κοντούρης, ο αντιπρόεδρος κ. Θωμάς Ντιντιός και τα μέλη του Δ.Σ. κ. Ευάγγελος Καραθάνος και Παναγιώτης Κορδάς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ