Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Δείτε την ανακοίνωση της παράταξης

Η διοίκηση Καλογιάννη στο δήμο της Λάρισας που στηρίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.α. αποπειράται να ολοκληρώσει το έγκλημα στους χώρους πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου που είναι χαρακτηρισμένοι ως ΚΧ871 (χώρος πρασίνου). Με 9σέλιδο υπόμνημα που καταθέτει στην συνεδρίαση της ΕΠΖ (Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) την Τετάρτη 1/6 στις 12:30μμ, επιχειρεί να αποδεσμεύσει 9 ιδιοκτησίες πέριξ του αρχαίου θεάτρου, μετατρέποντας το σε ΟΤ (οικοδομικό τετράγωνο) με συντελεστή δόμησης (σδ=1) και με χρήσεις που επιτρέπουν τη συνένωση ιδιοκτησιών μέχρι 150 τμ. για καταστήματα κάθε είδους, όπως λιανεμπόριο, εστίαση, καθώς και μπουτίκ ξενοδοχείο μέχρι 40 κλίνες, καθώς το ΦΕΚ 800/Δ/ 2019 δεν επιτρέπει πάνω από 40.

Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή έχει επιχειρήσει και άλλες φορές στο παρελθόν να ακυρώσει προηγούμενες αποφάσεις της ΕΠΖ (26/31.5.21 και 36/18.6.21) που αφορούν την απαλλοτρίωση ιδιοκτησιών στο ΚΧ 871 για την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου στον χαρακτηρισμένο ως χώρο πρασίνου πέριξ αυτού. Μάλιστα στις 15/12/21 με πρόφαση μια δικαστική απόφαση άρσης απαλλοτρίωσης ξαναπροσπάθησε να περάσει όλο το πακέτο του κτηριακού αποθέματος πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου, αλλά συνάντησε τις αντιδράσεις επιστημονικών φορέων και της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων.

Τώρα επιχειρεί στην συνεδρίαση της ΕΠΖ να το περάσει εν’ κρυπτό από το λαό της πόλης, διότι παρά το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου γίνονται δια ζώσης, στην ΕΠΖ συνεχίζονται οι τηλεδιασκέψεις και φυσικά όχι με την συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, καθώς οι περισσότερες είναι αποκλεισμένες και την απόλυτη πλειοψηφία έχει ο δήμαρχος με 7/11, όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας καταγγέλλει αυτές τις μεθοδεύσεις της διοίκησης Καλογιάννη που είναι ενταγμένες στον συνολικό σχεδιασμό του ΣΒΑΚ και επιδιώκει να μετατρέψει το Αρχαίο Θέατρο της πόλης, αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε ντεκόρ για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του τουρισμού.

Απαιτούμε να έρθει το θέμα άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να παρθεί η απόφαση από την ΕΠΖ. Όπως επίσης να επανέλθουν και οι δια ζώσης συνεδριάσεις των επιτροπών (Οικονομικής και ποιότητας ζωής) σε μη εργάσιμες ώρες, για να μπορούν να συμμετέχουν δημότες και φορείς για να συζητιούνται θέματα που αφορούν την πόλη.

Τέλος στην ίδια συνεδρίαση η δημοτική αρχή Λάρισας συνεχίζει το πογκρόμ αποχαρακτηρισμών ΚΧ χώρων στις συνοικίες της πόλης. Αυτή τη φορά σειρά παίρνει το ΚΧ 88Ε (χώρος πλατείας) και του ΟΤ 88Β (χώρος νηπιαγωγείου), συνολικής έκτασης 1557 τμ ( 1,6 στρ) στην περιοχή του Αβέρωφ. Με την πράξη αυτή η διοίκηση Καλογιάννη επιχειρεί να μετατρέψει σε οικοδομικό τετράγωνο μια τεράστια έκταση, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο υποκριτικό ήταν το κλάμα της, όταν στην αρχή της χρονιάς και με εντοπισμένα τα προβλήματα στη προσχολική αγωγή, προσπαθούσε να ξεγελάσει τους γονείς που δεν έβρισκαν θέσεις για τα παιδιά τους σε άλλες περιοχές της πόλης.

Έχει τεράστιες ευθύνες αυτή η δημοτική αρχή γιατί από το 2014 σχεδίασε και υλοποιεί αποχαρακτηρισμούς ΚΧ χώρων στις συνοικίες της πόλης, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί πάνω από 15 στρ πολύτιμων χώρων. Έχει τεράστιες ευθύνες γιατί υπερασπίζεται και εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που προωθούν κατά κύριο λόγο μόνο έργα αστικών αναπλάσεων στο εμπορικό κέντρο και πέριξ αυτού, για λογαριασμό των μεγαλοεργολάβων και των επιχειρηματικών συμφερόντων σε τουρισμό και εστίαση.

Η δικαιολογία της δημοτικής αρχής ότι στα 500 μέτρα υπάρχει παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο δεν συνάδει με την όλο και μεγαλύτερη αστικοποίηση του πληθυσμού στην Π.Ε. Λάρισας. Η «ερημοποίηση» των χωριών πέριξ της πόλης και η συγκέντρωσή τους στον αστικό ιστό τα τελευταία χρόνια απαιτεί άλλη πολιτική στο θέμα του χωροταξικού σχεδιασμού.

Όμως αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός που γίνεται με βάση τις ορέξεις των επιχειρηματικών συμφερόντων είναι εχθρικός για τις ανάγκες του λαού. Χρειάζεται εδώ και τώρα αλλαγή πορείας σε σύγκρουση με την ακολουθούμενη πολιτική.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης χρειάζεται να ορθώσουν εμπόδια απέναντι σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς δημοτικής αρχής και επιχειρηματικών συμφερόντων, που βάζουν τις ανάγκες της πλειοψηφίας σε δεύτερη μοίρα για χάρη των κερδών μιας μικρής μερίδας που θησαυρίζει και απομυζά τον κρατικό κορβανά. Απαιτείται να οργανώσει τον αγώνα για να προταχθούν οι λαϊκές ανάγκες, διεκδικώντας σχολική στέγη και κοινόχρηστους χώρους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Χρειάζεται συμπόρευση με το ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας και η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας που στο επίκεντρο της θα έχει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ