Δήλωση του Γιάννη Πούπκου, Γενικού Συμβούλου της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ
Οι Τράπεζες συνεχίζουν τη συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων σε Αττική και Περιφέρεια και τη μείωση της απασχόλησης. Από το 2018 έχουν κλείσει 385 Καταστήματα (264 μέσα στην πανδημία) και έχουν περιοριστεί οι εργαζόμενοι από 40 χιλιάδες σε 32 χιλιάδες, με νέο στόχο τις 24 χιλιάδες!
Εργασιακά δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκαν ολόκληρες γενιές εργαζομένων επιχειρείται να ανατραπούν βίαια «εν μια νυκτί». Με ένα απλό email εργαζόμενοι μαθαίνουν για το κλείσιμο του καταστήματος που δουλεύουν και την ανατροπή ουσιαστικά της ζωής τους και του οικογενειακού τους προγραμματισμού.
Ο λόγος της συρρίκνωσης αυτής είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους σε βάρος των εργαζομένων με σκοπό την καταγραφή μεγαλύτερων κερδών ώστε να μπορέσουν να οι Τράπεζες να δώσουν μέρισμα στους μετόχους, όπως έχουν προαναγγείλει.
Μέχρι πρότινος επικαλούνταν τα κόκκινα δάνεια, τώρα επικαλούνται τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η αλήθεια είναι όμως ότι και σε επίπεδο ψηφιοποίησης είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε. αλλά και οι συναλλαγές στα Καταστήματα της χώρας είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από τον μ.ο. της Ευρωζώνης.
Μάλιστα μετά τον περιορισμό της πανδημίας, έχουμε πάλι αύξηση των συναλλαγών με φυσική παρουσία στα εγχώρια καταστήματα. Άρα δεν δικαιολογείται το κλείσιμο, εκ νέου, των καταστημάτων και η μείωση του προσωπικού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν τα καταστήματα των τραπεζών να λειτουργήσουν ομαλά.
Ακόμη και στην Ευρώπη την οποία επικαλούνται οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν αναθεωρήσει την πολιτική τους στο κομμάτι του περιορισμού του δικτύου, διότι οι Τράπεζες έχασαν σημαντικό κομμάτι της αγοράς.
Στη χώρα μας η συρρίκνωση του δικτύου ναρκοθετεί την πολιτική της περιφερειακής ανάπτυξης, φέρνοντας οικονομικό μαρασμό στις τοπικές κοινωνίες. Το περιορισμένο έως ελάχιστο προσωπικό έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα της εξυπηρέτησης της πελατείας καθώς δεν εξυπηρετούνται όπως θα έπρεπε οι έμποροι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα οι πολίτες της χώρας.
Οι τράπεζες οφείλουν να λειτουργούν όχι μόνο προς όφελος των μετόχων αλλά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ξεφύγουν από την πολιτική της συρρίκνωσης και της μονόπλευρης μείωσης του κόστους και να εστιάσουν στο σκέλος της ανάπτυξης εργασιών και της πιστωτικής επέκτασης, αιμοδοτώντας την ελληνική οικονομία που το έχει πραγματικά σήμερα όσο ποτέ ανάγκη.