ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΣΜΥΡΝΗ: 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εξαιρετικής ποιότητας έργων ολοκληρώθηκε ο Μαθητικός Διαγωνισμός ποιητικής έκφρασης και εικαστικής δημιουργίας με θέμα: «Σμύρνη: 100 χρόνια ελπίδας» που διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, διά της Υπεύθυνης Σχολικών δραστηριοτήτων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022) και αφορούσε στην καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών με δύο τρόπους:

Α) Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείων και

Β) Διαγωνισμός Ποίησης για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση, ο προβληματισμός και η ενεργοποίηση των μαθητών και μαθητριών μέσω της διερεύνησης πρωταρχικών ιστορικών πηγών και της λογοτεχνικής αποτύπωσης της Μικρασιατικής Καταστροφής εκατό (100) χρόνια μετά. Επίσης, στόχευε στην ανάδειξη νέων ταλέντα και στην παροχή κινήτρων έκφρασης, δημιουργίας και επικοινωνίας.

Οι σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείων ήταν οι ακόλουθες: 13ο Ν/Γ Λάρισας, 19ο Ν/Γ Λάρισας, 29ο Ν/Γ Λάρισας, 35ο Ν/Γ Λάρισας, 55ο Ν/Γ Λάρισας, Ιδιωτικό Ν/Γ «Λητώ», Ιδιωτικό Ν/Γ Χρ. Μπόμπολου, 1ο Ν/Γ Αμπελώνα και 4ο Ν/Γ Αμπελώνα. Οι σχολικές μονάδες της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό Ποίησης για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών Σχολείων ήταν οι ακόλουθες: 1ο Δ.Σ. Λάρισας, 3ο Δ.Σ. Λάρισας, 4ο Δ.Σ. Λάρισας, 14ο Δ.Σ. Λάρισας, 16ο Δ.Σ. Λάρισας, 17ο Δ.Σ. Λάρισας, 22ο Δ.Σ. Λάρισας, 23ο Δ.Σ. Λάρισας , 25ο Δ.Σ. Λάρισας, 26ο Δ.Σ. Λάρισας , 27ο Δ.Σ. Λάρισας, 30ο Δ.Σ. Λάρισας, 31ο Δ.Σ. Λάρισας, 32ο Δ.Σ. Λάρισας, 33ο Δ.Σ. Λάρισας, 36ο Δ.Σ. Λάρισας, 37ο Δ.Σ. Λάρισας, 38ο Δ.Σ. Λάρισας, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη, Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Ράπτου, 2ο Δ.Σ. Αμπελώνα, Δ.Σ. Αργυροπουλίου, 1ο Δ.Σ. Γιάννουλης, Δ.Σ. Μακρυχωρίου, 2ο Δ.Σ. Τυρνάβου, 4ο Δ.Σ. Τυρνάβου και Δ.Σ. Χάλκης.

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στον Μαθητικό Διαγωνισμό ήταν προαιρετική και έγινε με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και των κηδεμόνων τους και ότι όλη η διαδικασία του διαγωνισμού (υλοποίηση, βράβευση, δημοσιοποίηση) πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με σκοπό την αξιολόγηση των εκατόν δέκα (110) έργων Ζωγραφικής και διακοσίων είκοσι (220) έργων Ποίησης που στάλθηκαν στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων από τα Δημόσια και Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, αντίστοιχα, αποτελούνταν από: τη Διευθύντρια Π.Ε. Λάρισας, κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, ως πρόεδρο, την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Τάνια Δόκου, ως μέλος, τον Αντιδήμαρχο Διοίκησης Παιδείας και Δια βίου Μάθησης, κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, ως μέλος, την Επιστημονικά Υπεύθυνη του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων, κ. Κωνσταντίνα Κόντσα, ως μέλος, την Αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας , κ. Ποιμενίδου Ευδοκία, ως μέλος, την πρώην Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, κ. Παπακαλούση Μαρία, εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, ως μέλος και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας, κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου, ως μέλος.

Η Επιτροπή έχοντας ως κριτήρια αξιολόγησης των έργων τη συνάφεια με το θέμα, τη δημιουργικότητα και την πρωτοτυπία του παραγόμενου έργου, τον βαθμό συναισθηματικής εμπλοκής του δημιουργού με το θέμα, την αισθητική και την τεχνική αρτιότητα του καλλιτεχνήματος, με μεγάλη δυσκολία – λόγω της εξαιρετικής ποιότητας όλων των έργων – απένειμε τα Βραβεία και τους Ειδικούς Επαίνους ως ακολούθως:

Α) Διαγωνισμός Ζωγραφικής για μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείων:

το 1ο Βραβείο απονέμεται στο 19ο Ν/Γ Λάρισας και στη μαθήτρια Τσάκνη Στελίνα με δώρο ποδήλατο και κράνος,

το 2ο Βραβείο απονέμεται στον μαθητή Καραγκούνη Θοδωρή με δώρο τάμπλετ και

το 3ο Βραβείο απονέμεται στο 4ο Ν/Γ Αμπελώνα και στη μαθήτρια Χαντζή Ευαγγελία με δώρο σειρά βιβλίων.

Β) Διαγωνισμός Ποίησης για μαθητές και τις μαθήτρις Δημοτικών Σχολείων:

το 1ο Βραβείο απονέμεται στο 32ο Δ.Σ. Λάρισας και στη μαθήτρια Γκατζώνα Μιχαέλα με δώρο playstation,

το 2ο Βραβείο απονέμεται στο Ιδιωτικό Δ.Σ. Ράπτου και στη μαθήτρια Μίχου Όλγα με δώρο ηλεκτρικό ποδήλατο και κράνος,

το 3ο Βραβείο απονέμεται στο 25ο Δ.Σ. Λάρισας και στη μαθήτρια Σταυροπούλου Αθανασία και δώρο τάμπλετ

και Ειδικός Έπαινος απονέμεται στο 33ο Δ.Σ. Λάρισας και στη μαθήτρια Γκουτσιούδη Ιωάννα με δώρο.

Επίσης, η Επιτροπή επιλογής έργων του Διαγωνισμού ποίησης και ζωγραφικής θα απονείμει Διπλώματα Συμμετοχής, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τα συγχαρητήριά της, σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές και όλες τις συμμετέχουσες μαθήτριες για τα έργα τους, καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς για τη σημαντική συμβολή τους στην υλοποίηση των Μαθητικών Διαγωνισμών.

Τα βραβευθέντα έργα θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης που θα διοργανώσει η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, στις 5 Νοεμβρίου 2022, το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τα Βραβεία με τα δώρα και οι

Έπαινοι στους διακριθέντες μαθητές και στις διακριθείσες μαθήτριες και παράλληλα σε όλους τους συμμετέχοντες και όλες τις συμμετέχουσες θα δοθούν αναμνηστικά Διπλώματα Συμμετοχής. Σημειώνεται, ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του ΕΟΔΥ για την προστασία από τον COVID -19.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ