ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΠΟΔΗΛΑΤΑΔΑ – ΑΣΤΡΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – CHALLENGING EVERESTING ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Διήμερο εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου σήμερα και αύριο

Διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου διοργανώνουν την Πέμπτη 2 Ιουνίου και την Παρασκευή 3 Ιουνίου η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με τον Ποδηλατικό Γυμναστικό Σύλλογο Λάρισας, τον Ποδηλατικό Α.Σ. Πηνειός, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Δημοτικό Αστεροσκοπείο και τον A-Polaris Αστρονομικό Παρατηρησιακό Όμιλο Λάρισας.

Συγκεκριμένα:

-την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 9 το βράδυ διοργανώνεται η νυχτερινή ποδηλατάδα «Ride my bike with stars» με αφετηρία και τερματισμό την κεντρική πλατεία Λάρισας και ενδιάμεση στάση για αστροπαρατήρηση ενώ

-την Παρασκευή 3 Ιουνίου στις 9 το βράδυ προβάλλεται στην πλατεία Ταχυδρομείου το ντοκιμαντέρ με τίτλο «CHALLENGING EVERESTING» και επιμορφωτικά βίντεο για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου από μικρούς και μεγάλους.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λάρισα, τονίστηκαν τα εξής:

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας :

« Για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων, μαζί με τους Ποδηλατικούς Συλλόγους, τους εθελοντές και την Τροχαία, διοργανώνουμε ένα διήμερο εκδηλώσεων, όπου στο επίκεντρο βρίσκεται το ποδήλατο και η μετακίνηση με ποδήλατο. Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά, γιατί η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη πιστοποιημένη bike-friendly Περιφέρεια, γιατί έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στη χώρα με πάνω από 90 χιλιόμετρα διαδρομών και κατασκευάζουμε και άλλους, γιατί στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι στην ασφαλή μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων, γιατί θέλουμε όλοι και ιδιαίτερα τα παιδιά να μετακινούνται με το ποδήλατο σωστά και με ασφάλεια, να γνωρίζουν και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας για να μπορούμε κι εμείς να νιώθουμε ασφαλείς και σίγουροι.

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 9 το βράδυ με αφετηρία την κεντρική πλατεία Λάρισας ξεκινά η νυχτερινή ποδηλατάδα. Παίρνει ο καθένας το ποδήλατο του και έρχεται να διασχίσει την πόλη. Σταματάμε σε καθορισμένο σημείο όπου θα υπάρχουν τηλεσκόπια από το Δημοτικό Αστεροσκοπείο και τον Αστρονομικό Παρατηρησιακό Όμιλο Λάρισας A Polaris, ο οποίος δίνει την δυνατότητα σε όλους τους ποδηλάτες να σταματήσουν και να παρατηρήσουν τα άστρα και τον ουρανό. Την επόμενη μέρα, διοργανώνουμε στην πλατεία Ταχυδρομείου ειδική προβολή με το ντοκιμαντέρ «CHALLENGING EVERESTING» και με επιμορφωτικά βίντεο για τη σωστή και ασφαλή συμπεριφορά μετακινήσεων με το ποδήλατο. Είναι μια γιορτή ξεχωριστή, όπου κυριαρχεί το ποδήλατο και η χαρά».

Βαγγέλης Μόρας, πρόεδρος ΔΗΚΕΛ:

«Χαιρετίζω την εκδήλωση εκ μέρους και του Δημάρχου Λαρισαίων που απουσιάζει στο εξωτερικό. Όλοι μας μεγαλώσαμε με το ποδήλατο, όλοι είχαμε ένα ποδήλατο όταν ήμασταν μικρά παιδιά, αλλά δε γνωρίζαμε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να μετακινηθούμε. Πλέον ο Δήμος και η Περιφέρεια παρέχουν συνθήκες καλύτερες και κατάλληλες για να μπορούμε να μετακινούμαστε με ασφάλεια. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου μας βοηθά να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι το ποδήλατο στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις διήμερες εκδηλώσεις, για να χαρούμε οικογενειακά, να διασκεδάσουμε φιλικά, να ξεφύγει το μυαλό από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο ντοκιμαντέρ CHALLENGING EVERESTING που προβάλλεται την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 9 μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου. Η ταινία γυρίστηκε την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020 στον Υμηττό, καθώς ο Έλληνας ποδηλάτης Τάκης Ξουρής έλαβε μέρος σε ένα ιδιότυπο διεθνές ποδηλατικό challenge με την ονομασία Everesting 10.000. Στόχος του Everesting είναι ο αναβάτης να συμπληρώσει ποδηλατώντας 8.848 μ. συνολικού υψομέτρου σε μια συγκεκριμένη ανάβαση, καλύπτοντας έτσι το ύψος του Everest. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα προστέθηκαν ακόμα 1.200 περίπου μέτρα επιπλέον, ώστε το σύνολο να φτάσει τα 10.000 μ. Τα γυρίσματα κράτησαν μόνο 18 ώρες, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς διακοπή σε σκηνοθεσία του Κώστα Ντάνη και υπό τη διεύθυνση φωτογραφίας του Παντελή Λαδά.

Σάββας Τσοπούρογλου, ταμίας Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και πρόεδρος Ποδηλατικού Συλλόγου Λάρισας:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι, για αυτή τη Γιορτή του Ποδηλάτου που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Λαρισαίων. Καλούμε όλο τον κόσμο της πόλης να έρθει και να γιορτάσουμε μαζί. Ευχαριστούμε εκ μέρους της Ομοσπονδίας, για αυτά που προσφέρετε στην ποδηλασία, ευχαριστούμε με την ευκαιρία αυτή και τον Διοικητή της Τροχαίας, για την καθοριστική συμβολή της Αστυνομίας στην μεγάλη επιτυχία του Ποδηλατικού Γύρου στη Λάρισα. Το ετάπ της Λάρισας αναγνωρίζεται ως το καλύτερο, σε πανελλαδικό επίπεδο από την άποψη της ασφάλειας».

Δέσποινα Δαλαβίκα, Γραμματέας Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Πηνειός:

«Είμαστε πάντα ενεργοί στις όμορφες δράσεις που αναλαμβάνουν οι φορείς της πόλης. Συγχαίρω ιδιαίτερα την Περιφέρεια και τον Δήμο, που με τη στήριξή τους κάθε χρονιά γιορτάζουμε όμορφα και πανηγυρικά την ημέρα του ποδηλάτου. Οι πρωτοβουλίες αυτές προβάλλονται σε όλη τη χώρα και προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου ως φιλικού, οικολογικού και ασφαλούς μέσου μετακίνησης εντός του αστικού ιστού. Σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα και τονίζουμε τη σημαντική σας συμβολή».

Βασίλης Βλαχογιάννης, Διοικητής Τροχαίας Λάρισας :

«Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή διεξαγωγή της ποδηλατάδας. Ως Διοικητής της Τροχαίας θέλω να αναφερθώ στην σημαντικότητα της χρήσης του ποδηλάτου, μέσα στην πόλη. Η Λάρισα είναι μια πόλη που προσφέρεται για την χρήση του ποδηλάτου, γεγονός που αποφορτίζει το κέντρο από σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα. Τώρα που ο καιρός καλυτερεύει το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη περισσότερο γιατί είναι ο πιο οικολογικός, εύκολος και ασφαλής τρόπος αστικής μετακίνησης».

Στέφανος Σοφολόγης, πρόεδρος Αστρονομικού Παρατηρησιακού Ομίλου Λάρισας A Polaris:

«Επειδή το ποδήλατο έχει να κάνει κατ εξοχήν με την επαφή με τη φύση, ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση να παρουσιάσουμε κάτι παραπάνω από το φυσικό μας περιβάλλον, τον ουρανό. Η ποδηλατική διαδρομή περνά από ένα πολύ ωραίο πάρκο της πόλης, όπου είναι εύκολο να στήσουμε τηλεσκόπια. Εκεί, θα δείξουμε στους ποδηλάτες που θα σταματήσουν για ολιγόωρη ανάπαυση, το ευρύτερο περιβάλλον μας, τον ουρανό και θα παρατηρήσουμε γαλαξίες και αστρικά σμήνη. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ