ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΔΗΧ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

Η τοποθέτηση του Χρ. Κέλλα σε τηλεδιάσκεψη της Κ.Ο. της ΝΔ την οποία διηύθυνε 

«Η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιάρθρωση του ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Με το σχέδιο νόμου, που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, ο Οργανισμός θα δύναται να ασκεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τις αρμοδιότητές του σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και, ιδιαίτερα, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου, τη βελτίωση του κόστους δανεισμού, την επίτευξη της καλύτερης δυνατής διάρθρωσης του δημοσίου χρέους και τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, διευθύνοντας τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κατά την οποία ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασε στους βουλευτές νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), που πρόκειται να κατατεθεί προς επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Λαρισαίος πολιτικός ζήτησε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να στηρίξουν το νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι, με την επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση, παρέχεται στον Οργανισμό η απαραίτητη ευελιξία, προκειμένου να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς κρατικών χρεογράφων. Ιδιαίτερα, επισήμανε πως με τις νέες ρυθμίσεις θα περιοριστούν τα συναλλακτικά κόστη, οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι θα γίνουν ελκυστικότεροι στο διεθνές επενδυτικό κοινό και θα επεκταθεί περαιτέρω η επενδυτική τους βάση.

Από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίστηκε ότι το νομοθέτημα διαρθρώνεται σε τρείς άξονες, που αφορούν τις αρμοδιότητες, την οργανωτική δομή και το προσωπικό του Οργανισμού. Όσον αφορά τις αρμοδιότητες, προβλέπεται η ενίσχυση του ΟΔΔΗΧ, προκειμένου να προβαίνει στην έκδοση των σχετικών πράξεων χωρίς την προηγούμενη σύμπραξη άλλου οργάνου, υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δανεισμού και Διαχείρισης Χρέους. Παράλληλα, ανατίθεται σημαντικός θεσμικός ρόλος στον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΔΣ, και περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τη διοίκηση, την οικονομική διαχείριση και την εσωτερική λειτουργία του Οργανισμού. Ακόμη, σε ό,τι αφορά το προσωπικό, προάγονται η κατάλληλη και επαρκής στελέχωση του ΟΔΔΗΧ καθώς και η δημιουργία δεσμών με την ακαδημαϊκή κοινότητα και νέους επιστήμονες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ