ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Η Δήμητρα Ζαχαράκη Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Σήμερα απευθύνομαι στους γονείς που έχουν μικρά παιδιά και πιστεύω ότι θα αναρωτιούνται πως μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σ΄ένα κόσμο καλύτερο , σ΄ ένα περιβάλλον με λιγότερα προβλήματα .

Σ΄ όλους είναι κατανοητό ότι χρειάζεται προσωπικός αγώνας ,οικογενειακός αλλά και συλλογικοί αγώνες για την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών διαβίωσή μας.

Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τα παιδιά από μικρή ηλικία να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνήθεια στην αρχή και περιβαλλοντική συνείδηση μεγαλώνοντας;

Η κλιματική αλλαγή κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δώσουμε στα παιδιά τις συνήθειες εκείνες που θα τα οδηγήσουν σιγά σιγά να αποκτήσουν την σωστή περιβαλλοντική αγωγή.

Δεν πρέπει να περιμένουμε να ακούσουν τα παιδιά μας από το σχολείο για το περιβάλλον αλλά όταν φθάσουν εκεί να έχουν έτοιμο το δικό τους παράδειγμα που θα έχουν διδαχθεί από την οικογένεια.

Τα παιδιά από την στιγμή που αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους, μπορούν να διδαχθούν τις βασικές αρχές, ακόμα και στην περίπτωση που δεν μπορούν να συλλάβουν πλήρως τις έννοιες που ακούν.

Τα παιδιά, ως «σφουγγάρια» γνώσεων, φιλτράρουν τις πληροφορίες που τους παρέχουμε και κρατούν αυτές που τους προκαλούν το ενδιαφέρον.

Από δύο ετών μαθαίνουν -μιμητικά – πως πετάμε άλλα σκουπίδια στον κάδο και άλλα στην ανακύκλωση, τότε είναι βέβαιο πως θα συνεχίσουν να το κάνουν και όταν συνειδητοποιήσουν πλήρως την αξία των πράξεων τους.

Όταν μας βλέπουν να κάνουμε ανακύκλωση, μαθαίνουν να κάνουν και εκείνα. Όταν μας βλέπουν να πηγαίνουμε για τις αγορές μας χρησιμοποιώντας υφασμάτινες τσάντες, μαθαίνουν πως αυτή είναι η σωστή πρακτική.

Όταν μας βλέπουν να κλείνουμε τη βρύση, ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας, θα την κλείσουν και εκείνα.

Όταν μας βλέπουν να κρατάμε το άδειο μπουκαλάκι από το νερό που μόλις μας ξεδίψασε, μέχρι να βρούμε μπλε κάδο ανακύκλωσης ή έστω καλαθάκι απορριμμάτων για να το πετάξουμε, τα παιδιά μας θα κάνει το ίδιο όταν βρεθούν σε αντίστοιχη κατάσταση -κι ας μην είμαστε παρόντες.

Όσο κι αν μας φαίνονται τα παιδάκια μας μικρούλια ,για να καταλάβουν τι σημαίνει ανακύκλωση και σεβασμός στο περιβάλλον, ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να τους εξηγήσουμε τι σημαίνει η κάθε πράξη μας.

Όσο πιο απλά και κατανοητά μπορούμε, να δημιουργούμε ιστορίες, να εξηγούμε με παραδείγματα από την καθημερινότητά του, αλλά και με σχετικά βιβλία κατάλληλα για την ηλικία τους, να επικοινωνήσουμε στα παιδιά ,όλα όσα αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.

Βέβαια η επαφή των παιδιών με τη φύση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσουν τα λουλούδια, τα ζώα, τα δέντρα ,τους ανθρώπους κλπ

Δεν είναι απαραίτητο να πάμε μια μακρινή εκδρομή. Ας δώσουμε τη δυνατότητα εξερεύνησης κάθε οικοσυστήματος που βρίσκεται γύρω μας:

Στη βεράντα μας , στον κήπο μας, στο άλσος της πόλης, στον χώρο με τα δέντρα της παιδικής χαράς, στη θάλασσα, η φύση είναι παντού γύρω μας και «περιμένει» τα παιδιά να την ανακαλύψουν.

Δοκιμάστε να φυτέψετε μαζί σε μια γλάστρα στο μπαλκόνι, ποτίστε το φυτό μαζί και παρατηρήστε το μαζί να μεγαλώνει!

Τόσα κι άλλα τόσα μπορούμε να σκεφτούμε και να κάνουμε μαζί με τα παιδιά μας πριν πάνε σχολείο! Εννοείται ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και μετά μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τα σχολικά βιβλία.

Να είστε σίγουροι/ες ότι τα παιδιά θα έχουν να πούνε πολλά απ όσα διδάχτηκαν από την οικογένεια στα σχολικά μαθήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα θα είναι σίγουρα θετικά για την οικογένεια, την σχολική κοινότητα, την κοινωνία γενικότερα.

Θα τελειώσω με μια πρόταση και μια ευχή:

Με αφορμή την σημερινή μέρα, δώστε την χαρά στα παιδιά σας να φυτέψουν ένα φυτό στη βεράντα σας, στον κήπο σας , στο πάρκο της γειτονιάς σας!

Καλό καλοκαίρι χωρίς φωτιές στα δάση!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ