ΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΕΝΕΠΝΕΥΣΑΝ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΔΟΥΛΟ ΓΕΝΟΣ

Ο Μ. Χαρακόπουλος στην πρώτη γιορτή του Αγίου Γεωργίου του Τυρναβίτη

 «Το νέφος των νεομαρτύρων που θυσιάστηκε για την Ορθοδοξία και την ελληνική ταυτότητα συνετέλεσε στο μέγιστο βαθμό στην διατήρηση του υψηλού φρονήματος του υπόδουλου ελληνικού έθνους κατά την μακρά περίοδο του οθωμανικού ζυγού. Το δικό τους παράδειγμα υπέρτατης θυσίας ενέπνευσε θάρρος και ελπίδα στο Γένος για να διατηρήσει την ορθόδοξη πίστη του, αλλά και να αποτολμήσει την μεγάλη του επανάσταση για να αποτινάξει τον δυνάστη».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τον αρχιερατικό εσπερινό για την πρώτη εορτή του νεομάρτυρα Γεωργίου του Τυρναβίτη, που μαρτύρησε το 1809, σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Νωρίτερα, στο δημαρχείο Τυρνάβου έγινε η υποδοχή της εικόνας του νεομάρτυρα, που κόμισε ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Ακολούθως, εν πομπή, στην οποία προπορεύονταν η φιλαρμονική του δήμου, η εικόνα του νεομάρτυρα Γεωργίου με  τη συμμετοχή του ιερού κλήρου της αρχιερατικής περιφέρειας Τυρνάβου, των αρχών του τόπου και πλήθους πιστών, μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεδεών, όπου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η στάση ζωής των νεομαρτύρων αποδεικνύει ότι πάνω από την επιβίωση, με τίμημα την υποταγή, ίσταται η αξία της ελευθερίας, με τίμημα τον ίδιο τον θάνατο. Οι νεότερες γενιές Ελλήνων πρέπει να αποδώσουμε σε αυτούς τους προγόνους μας τα οφειλόμενα. Πρώτον, για να τιμήσουμε την μνήμη τους, ως ιστορικό καθήκον. Και δεύτερον, για να τους αναδείξουμε στη θέση που αξίζουν, ως πρότυπα ορθόδοξου βίου και εθνικής αυτοπεποίθησης. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι εξαιρετικά επίκαιρα στους χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε, εν μέσω πολλαπλών εθνικών και πνευματικών προκλήσεων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ