ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΧΑΛΑΖΟΠΛΗΚΤΩΝ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στον Μ. Χαρακόπουλο έρχονται πληρωμές για περυσινές ζημιές σε βαμβάκι και κάστανα και “ξεκλειδώνουν” αποζημιώσεις για όσους δεν είχαν εξοφλήσει εισφορές 2019 και 2020

Οι έντονες χαλαζοπτώσεις σε διάστημα λίγων ημερών που έπληξαν διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας και έφεραν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση τους πληγέντες αγρότες, οι χρόνοι για την αποτύπωση των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων, το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές στις περυσινές ζημιές, η ενίσχυση του ΕΛΓΑ με προσωπικό και η δυνατότητα εξόφλησης εισφορών του 2019 και 2020, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι οι σφοδρές χαλαζοπτώσεις στα χωριά των Φαρσάλων και σε Τύρναβο και Δελέρια την προηγούμενη εβδομάδα και η χθεσινή καταστροφή σε χωριά του δήμου Κιλελέρ (Πλατύκαμπο, Γαλήνη, Χάλκη, Γλαύκη, Μελία, Αγναντερή, Μοσχοχώρι, Νέο Περιβόλι), στο Μακρυχώρι του δήμου Τεμπών και στη Συκαμινέα, την Καρυά και τα Αμπέλια στον δήμο Ελασσόνας, καλύπτουν συνολικά μια σημαντική έκταση του νομού Λάρισας. Συνεπώς, οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ πρέπει να ανταπεξέλθουν σε σημαντικές ζημιές τόσο σε έκταση όσο και σε ένταση, καθώς για τους πληγέντες αγρότες, δεδομένης και της εισαγόμενης ακρίβειας, είναι ζωτικής σημασίας η άμεση ανταπόκριση, η ορθή αποτύπωση των ζημιών και οι γρήγορες αποζημιώσεις.

Αποζημιώσεις σε βαμβάκια και κάστανα

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε να υπάρξουν ενέργειες για την στελέχωση του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, που έχει και την ευθύνη να ανταποκριθεί σε αυτές τις ζημιές. Επίσης, επεσήμανε την αναγκαιότητα, να πληρωθούν τα υπόλοιπα των περυσινών ζημιών από τη χαλαζόπτωση του Ιουλίου στα Φάρσαλα και από τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις σε βαμβάκια και κάστανα, ενώ επανέλαβε το αίτημα για την δυνατότητα αποπληρωμής των εισφορών παλαιότερων ετών, καθώς η ικανοποίησή του θα σημάνει την δυνατότητα αποζημιώσεων και θα ανακουφίσει αρκετούς αγρότες του νομού.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο οποίος επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Υποκαταστήματος στη Λάρισα κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, ανέφερε ότι ήδη τα κλιμάκια των γεωπόνων κάνουν τις απαραίτητες επισημάνσεις, οριοθετούν τις ζημιές, προσδιορίζουν τις πληγείσες καλλιέργειες και μετά το πέρας των προθεσμιών των αναγγελιών ζημιάς θα ακολουθήσουν εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Εξόφληση εισφορών

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των περυσινών ζημιών, υπογράμμισε ότι τα πορίσματα κοινοποιούνται στους πληγέντες και στην πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2ου δεκαήμερου του Ιουνίου θα καταβληθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του φθινοπώρου σε βαμβάκια και κάστανα. Σχετικά με το προσωπικό, ο κ. Λυκουρέντζος απάντησε ότι έχουν γίνει ενέργειες για την στελέχωση του υποκαταστήματος της Λάρισας το αμέσως επόμενο διάστημα. Τέλος, για την εξόφληση των εισφορών του 2019 και 2020, ώστε να μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις όσοι υπέστησαν ζημιές, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί η δυνατότητα αυτές να αποπληρωθούν, μετά τις 27 Ιουνίου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ για τη στενή συνεργασία που έχουν και η οποία δρομολογεί την επίλυση προβλημάτων, όπως η ολοκλήρωση των πληρωμών σε ότι ζημιά έχει απομείνει από το 2021 -από τον πρωτοφανή όγκο που διαχειρίστηκε ο ΕΛΓΑ. Ο κυβερνητικός βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί στη δύσκολη αυτή συγκυρία υιοθετήθηκε η πρότασή του με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε πληγέντες αγρότες, που για διάφορους λόγους δεν είχαν εξοφλήσει τις εισφορές του 2019 και 2020, να μπορέσουν να τις εξοφλήσουν και έτσι να «ξεκλειδώσουν» οι αποζημιώσεις που δικαιούνται.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ