ΣΤΟ ΚΑΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΦΑΛΑΝΗΣ

Ο Χρ. Κέλλας συναντήθηκε με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ναού

Ο φάκελος της μελέτης για τις εργασίες επισκευής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Φαλάνης και συντήρησης των τοιχογραφιών του, θα εισαχθεί το αμέσως προσεχές διάστημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

Αυτό γνωστοποίησε προς τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Αγίου Κωνσταντίνου Φαλάνης, τα οποία τον επισκέφθηκαν, ζητώντας την συνδρομή του στην σχετική διαδικασία, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για Μεταβυζαντινό Ναό, η ιστορία του οποίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κωμόπολη της Φαλάνης, με εξαιρετικά πλούσια εικονογράφηση, μοναδική ξύλινη διακοσμημένη οροφή, ξύλινο άμβωνα και δεσποτικό θρόνο.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου, ήταν ο ενοριακός ναός της Φαλάνης μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και ολοκληρώθηκε η ανέγερση του ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος και έγινε πλέον ενοριακός.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου σταδιακά μετατρέπεται σε κοιμητηριακό, ενώ το 2000 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίσμα.

Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου πατήρ Βασίλειος Σταύρου, ο αντιπρόεδρος Χρήστος Μπουρονίκος και το μέλος Χρυσούλα Μανδραβέλη, ενημέρωσαν τον Λαρισαίο πολιτικό, ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, έχουν υποβληθεί προς τους αρμόδιους φορείς, η αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη εσωτερικού του ναού – τοιχογραφιών.

Ο Χρήστος Κέλλας, επικοινώνησε άμεσα με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου, ζητώντας να προχωρήσουν τάχιστα οι σχετικές διαδικασίες.

Έλαβε, δε, την ενημέρωση, πως οι μελέτες εστάλησαν στην Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Συντήρησης για γνωμοδότηση και τελική εισήγηση προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Επόμενο βήμα, είναι η εισαγωγή της μελέτης στο ΚΑΣ, που θα γίνει άμεσα, προκειμένου να καταστεί ώριμη για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ