ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΓΙΑ 2η ΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ – ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ελασσόνας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ειδικά τη δυνατή βροχή και τη χαλαζόπτωση που αποτελείωσαν σε κάποιες περιοχές το καταστροφικό έργο της προηγούμενης ημέρας.

Καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς, χωράφια πλημμύρισαν αφού φούσκωσε ο Ελασσονίτης ποταμός, ενώ από χθες πολλά χωριά στις Δ.Ε. Ολ΄θυμπου και Σαρανταπόρου είναι χωρίς ρεύμα.

Λόγω της δυνατής βροχής έκλεισε για αρκετές ώρες ο δρόμος Ελασσόνα – Δεσκάτη και η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε αφού απομακρύνθηκαν από το οδόστρωμα φερτά υλικά.

Χθες τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Νίκος Γάτσας και κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και της περιφέρειας που συνομίλησαν με τους αγρότες. Μετά την επίσκεψη ο δήμαρχος σε δήλωσή του ανέφερε:

“Βρεθήκαμε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ και της περιφέρειας Θεσσαλίας στις κοινότητες Κοκκινόγης και Γεράνειας, προκειμένου να διαπιστώσουμε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής των καλλιεργειών από τη χαλαζόπτωση.

Ήδη έχουν γίνει οι αναγγελίες των ζημιών και μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις των υπαλλήλων του ΕΛΓΑ. Θα πιέσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες και άμεσες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν τις τελευταίες μέρες και άλλες κοινότητες του δήμου μας. Οι εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν και εκεί χωρίς καθυστέρηση. Ευχαριστώ τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Σπύρο Σπυρόπουλο που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μου να επισκεφθεί την περιοχή”.

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Διονύσης Κουρομπίνας

Δηλώσεις με αφορμή τη μεγάλη ζημιά έκανε και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Κουρτομπίνας ο οποίος ανέφερε τα εξής:

“Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν μπει πλέον για τα καλά στην ζωή μας.
Στην Κοκκινόγη, Γεράνεια και αλλού η καταστροφή στις καλλιέργειες από την χαλαζόπτωση είναι ισοπεδωτική.
Πρέπει να στηρίξει ο Δήμος επειγόντως τους αγρότες που κυριολεκτικά εχουν καταστραφεί.
. Πίεση προς την κεντρική διοίκηση και ιδιαίτερα στον ΕΛΓΑ για ΔΙΚΑΙΕΣ επιτέλους αποζημιώσεις.
. Αίτημα για πιο τακτική εναέρια αντιχαλαζικη προστασία.
. Άμεση αποκατάσταση της οδοποιίας των περιοχών που επλήγησαν.
. Απαλλαγή τέλους άρδευσης των περιοχών αυτών μετά από συνεννόηση για καταγραφή με τον ΕΛΓΑ χωρίς να χρειάζεται να ταλαιπωρηθουν οι αγρότες και από την γραφειοκρατία.
. Συνεργασία με την διοίκηση του Ομαδικού Αμπελώνα Τσαριτσάνης- Αραδοσιβίων για επαναλειτουργία των αντιχαλαζικών κανονιών Ηχοβολής ακόμη και με χρηματοδότηση αν χρειαστεί, αφού το κόστος είναι μικρό.
Ένας Δήμος για Όλους οφείλει να κάνει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ παρεμβάσεις στον τόπο, σε έναν τόπο με μειούμενο πληθυσμό που η ελπίδα του είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ