ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Μπορούμε να γερνάμε με υγεία και να διατηρούμε μία υψηλή ποιότητα ζωής, παρά τα χρόνια μας; Φυσικά και μπορούμε, αρκεί να προσέχουμε! Αυτό ήταν το συμπέρασμα μίας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στα Φάρσαλα, με τίτλο «Υγιή γήρανση και ποιότητα ζωής» και υπό τη διοργάνωση του ΚΕΠ Υγείας του δήμου Φαρσάλων.

Στον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Φαρσάλων, αρμόδια για το ΚΕΠ Υγείας κ. Σοφία Χατζηπλή, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δράσεις και το πολυσχιδές έργο του Κέντρου, τονίζοντας πως ο ρόλος του είναι να σχεδιάζει, να οργανώνει και να συντονίζει τα Προγράμματα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου και να τα διασυνδέει με λειτουργούσες δομές υγείας. Να ευαισθητοποιεί, να ενημερώνει και να διοργανώνει προληπτικές εξετάσεις για κάθε πολίτη». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού παγκοσμίως, προσθέτοντας πως οι συνέπειες της γήρανσης συνοψίζονται στη συρρίκνωση του εγκεφάλου και στα συμπτώματα της άνοιας».

«Υπάρχει ελπίδα;» Διερωτήθηκε η κ. Χατζηπλή, για να δώσει την απάντηση λίγο μετά, η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης η Dr. Aναστασία Α. Μαλλίδου, αναπληρώτρια Καθηγήτριας της Σχολής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Βικτώρια των ΗΠΑ.

«Ναι υπάρχει ελπίδα» είπε και πρόσθεσε πως «επειδή ο γερασμένος εγκέφαλος επαναπρογραμματίζει συνεχώς τις υπάρχουσες νευρικές οδούς ως απάντηση σε ορισμένους μηχανισμούς και στρατηγικές που διευκολύνουν τη νευροπλαστικότητα. Οι πιο συνηθισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες και μηχανισμοί για την υγιή γήρανση και ευεξία περιλαμβάνουν την άσκηση, τη διατροφή, τον ύπνο, την αλλαγή του τρόπου ζωής, τη γνωστική εκπαίδευση, την έκθεση στη φύση, την κοινωνική ζωή ή κοινωνικοποίηση του ατόμου, τις δραστηριότητες μεταξύ των γενεών και τη νευροδιέγερση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο άνθρωπος έχει εσωτερικές δυνάμεις που μεταμορφώνουν τον εγκέφαλο μέσω του νου» κατέληξε. Στο πάνελ βρέθηκε και η ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Φαρσάλων κ. Ιωάννα Τσέντζου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο, έκανε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Γούσιας και Κωνσταντίνος Μπαλατσός, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Βάια Αρσενοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Νίκος Γκατζόγιας, τα μέλη του συμβουλίου της Κοινότητας Φαρσάλων κ.κ. Ντίνος Βαρακλιώτης και Φωτεινή Πιτσάβα κ.α.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ