Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΧΑΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

Στα χωριά Ευύδριο και Βασιλί Φαρσάλων, που τις προηγούμενες μέρες καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες από βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι και άλλα προϊόντα, βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης.

Στις συναντήσεις που είχε ο Γιώργος Λαμπρούλης με αγρότες, αναδείχτηκε η μεγάλη ανησυχία που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, αφού οι καταστροφές έγιναν σε πολλές περιπτώσεις πριν τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να κινδυνεύουν να μείνουν φέτος χωρίς εισόδημα, ενώ μάλιστα έχουν επωμιστεί ήδη τα καλλιεργητικά έξοδα.

Οι αγρότες τόνισαν πως , διαχρονικά παραμένουν απροστάτευτοι, αφού όλες οι κυβερνήσεις έδιναν και δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται κάθε φορά οι καταστροφές, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα …«έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Παράλληλα, οι αγρότες εξέφρασαν την αγωνία τους για τις αποζημιώσεις που θα πάρουν, με δεδομένο ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που διατηρούν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις από το 2011, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων, είτε είναι ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, η μικρομεσαία αγροτιά είναι έρμαιο της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα. Επισήμανε πως παρόλο που σήμερα, σήμερα, χάρη στην ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, υφίστανται μια σειρά από αντικειμενικές προϋποθέσεις για πρόληψη των καταστροφών και προστασία της παραγωγής, τα απαραίτητα έργα προστασίας δεν υλοποιούνται, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Επισήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των ζημιών, να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% της ζημιάς και να υπάρξει αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα.

Από αυτή την σκοπιά, σχολίασε την στάση των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων αλλά και της τοπικής διοίκησης – δημοτική και περιφερειακή αρχή-, που δηλώνουν «συμπάσχοντες» με τους πληγέντες αγρότες, αλλά στην πράξη υπηρετούν την πολιτική που αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, διατηρούν τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, αφού σημείωσε πως θα αναδείξει το πρόβλημα των αγροτών με σχετική ερώτηση στη Βουλή κάλεσε τους αγρότες να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους και την Ενωτική Ομοσπονδία του νομού, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, όσες λύσεις δόθηκαν ήταν κάτω από την πίεση και τη συλλογική δράση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ