ΝΙΚΗ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ

Εκλογικό θρίλερ στη Γαλλία καθώς για μια «χούφτα» ψήφους η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν «Μαζί» καταλαμβάνει τελικά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή, ανατρέποντας τις πρώτες εκτιμήσεις που ήθελαν νικήτρια την παράταξη του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Ειδικότερα, κατά εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Πιο συγκεκριμένα, η παράταξη «Μαζί» συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της «Λαϊκής Ενωσης».

Η προεδρική πλειοψηφία, ωστόσο, διατηρεί μεγάλο μέρος του πλεονεκτήματος όσον αφορά τις προβλέψεις για τις 577 έδρες των βουλευτών , με εύρος 255 έως 295 εδρών, μπροστά από την αριστερά (150 έως 190) σύμφωνα με το ινστιτούτο Ipsos Sopra Steria.

Πρόκειται για ένα μονοεδρικό πλειοψηφικό σύστημα, βάσει του οποίου όλη η χώρα είναι χωρισμένη σε 577 μονοεδρικές περιφέρειες, οι έδρες των οποίων κατακτώνται από όποιον λάβει το 50%+1 στον πρώτο γύρο ή στον επαναληπτικό μετά δύο εβδομάδες. Στον δεύτερο γύρο κατέρχονται οι δύο πρώτοι, ενώ έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο τρίτος, εφόσον έχει λάβει τουλάχιστον το 12,5% στον πρώτο γύρο. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ο λεγόμενος «τριγωνικός γύρος», ωστόσο συνήθως οι υποψήφιοι των συγγενέστερων κομμάτων ως προς τους δύο πρώτους παραιτούνται στον δεύτερο γύρο.

Η πρωθυπουργός Elisabeth Borne, ο υπουργός Εργασίας Olivier Dussopt, ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau και η Solidarity Damien Abad προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο. Από την άλλη, ο πρώην υπουργός Παιδείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέρ εξαφανίστηκε.

Η αποχή έσπασε επίσης νέο ρεκόρ στον πρώτο γύρο , στο 52,49%. Όλο και λιγότεροι Γάλλοι προσέρχονται στις κάλπες και την Κυριακή ψήφισαν μόνο το 47,51% των Γάλλων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών. Αυτό είναι μικρότερο από ό,τι σε όλες τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές υπό την Πέμπτη Δημοκρατία: 48,7% το 2017, 57,2% το 2012, 60,4% το 2007, 64,4% το 2002, 67,9% το 1997 κ.λπ.

tvxs.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ