ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ 4ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Mετά την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με τη διοίκηση για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης το χάσμα των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο, σύμφωνα με τον ΣΕΤΠ. Στο δημόσιο διάλογο, έστω και δειλά, μπαίνει η εφαρμογή του μοντέλου 4ήμερης απασχόλησης χωρίς μείωση αποδοχών και στις τράπεζες.

Η αρχή έγινε από τον Σύλλογο Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ) – το δεύτερο μεγαλύτερο σωματείο της τράπεζας – που έχει ήδη υποβάλει στη διοίκηση επίσημο αίτημα εφαρμογής 4ήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής. Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι με τον τρόπο αυτό αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικές ικανότητες των εργαζομένων αλλά και αναβαθμίζεται η εταιρική ταυτότητα της τράπεζας «αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι βρίσκεται στην πρωτοπορία του επιχειρηματικού γίγνεσθαι».

Το αίτημα, αποτελεί ουσιαστικά την αντιπρόταση του ΣΕΥΤΠΕ, στο Business Plan 2022-2025 που προβλέπει περαιτέρω μείωση των καταστημάτων προκαλώντας δυσαρέσκεια και των τοπικών κοινωνιών και σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει και εντός της ΟΤΟΕ, ώστε να καταθέσει μια συνολική πρόταση για τον κλάδο.

«Τόσο η διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού της Τράπεζας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όσο και οι νέες τάσεις στην αγορά εργασίας που προσεγγίζουν την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας με μια νέα οπτική, συνηγορούν υπέρ της πιλοτικής εφαρμογής του μοντέλου που στοχεύει σε 100% αποδοχές, 80% απασχόληση, 100% παραγωγικότητα. Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα μπορεί να οδηγηθεί έξω από το φαύλο κύκλο της συρρίκνωσης, να εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας, να υπηρετήσει το ζητούμενο της ανάπτυξης και να ενισχύσει το κύρος και τη φήμη της ως ηγετική τράπεζα της χώρας. Η μείωση της απασχόλησης στις τράπεζες κατά 52% την περίοδο 2010-2021 και η συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων κατά 60% μπορεί να επέφερε σημαντική μείωση του κόστους εργασίας – άνω των 2 δισ. ευρώ – στις τράπεζες, ενισχύοντας την οργανικής τους κερδοφορία, ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα την υπερβολική σύρρικνωση, υποστελέχωση και εντέλει αποδυνάμωση του κλάδου στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό». Αυτό υπογράμμισε πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και ειδικότερα στην ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο του ΤΧΣ, ο γραμματέας της ΟΤΟΕ, Μάρκος Τσατούλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε 52 δήμους της περιφέρειας δεν λειτουργεί ούτε ένα κατάστημα τράπεζας.

Την ίδια στιγμή, o Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ) καλεί σε 24ώρη απεργία στις 21 Ιουνίου καθώς μετά την τρίτη κατά σειρά συνάντηση με τη διοίκηση για την υπογραφή νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης το χάσμα των δύο πλευρών παραμένει αγεφύρωτο, όπως τονίζει.

«Διανύουμε μια εποχή έντονων εργασιακών ανατροπών προς το χειρότερο, είτε με αποφάσεις της διοίκησης της τράπεζας, είτε με εργασιακούς νόμους, που και τα δύο βάλουν στον πυρήνα της εργασιακής μας ζωής», αναφέρει.

Ο ΣΕΤΠ πέρα από τη διεκδίκηση Επιχειρησιακής Σύμβασης που να διατηρεί τις θέσεις εργασίας και να καλύπτει τις ανάγκες σε εποχή ανατιμήσεων και πληθωρισμού, δηλώνει την αντίθεση του στο business plan που «εκπαραθυρώνει στο σχεδιασμό του, τον έναν στους τρεις εργαζόμενους», κάνει λόγο για «απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού» και ζητά τη διατήρηση του δικτύου καταστημάτων «πέρα από την όποια αναστολή λόγω προεκλογικής περιόδου».

Το έτερο σωματείο, ο ΣΕΥΤΠΕ, θέτει και το θέμα της βιομηχανίας των αποσχίσεων και την εξωτερίκευση εργασιών προς τρίτες εταιρείες.

imerisia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ