ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Θ. ΝΑΝΟΥΛΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ Θ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΧ. ΧΑΤΖΟΥΛΗΣ

Στην αντεπίθεση πέρασαν σήμερα κατά του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης για την αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατηγορώντας τους για παράβαση καθήκοντος

Αποφασισμένοι να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη την υπόθεση της καταγγελίας – αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης του δήμου Κιλελέρ Θεοφάνη Νανούλη που τους κατηγόρησε για παράβαση καθήκοντος, εμφανίστηκαν σήμερα ο δήμαρχος Θ. Νασιακόπουλος και ο αντιδήμαρχος Αχ. Χατζούλης υποστηρίζοντας ότι ο κ. Νανούλης με τις ενέργειές του και με την αναφορά που κατέθεσε θίγει την τιμή και την υπόληψή τους.

Οι κ.κ. Νασιακόπουλος και Χατζούλης παραχώρησαν συνέντευξης Τύπου θέλοντας να ενημερώσουν τους δημότες αλλά και την κοινή γνώμη για την υπόθεση.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στην τοποθέτησή του ο κ. Νασιακόπουλος παρουσιάζοντας το ιστορικό της υπόθεσης σημείωσε τα εξής:

“Την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου ζητήσαμε από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή να παραδώσει, ως όφειλε, τα δύο ταμεία των νομικών προσώπων, ΟΠΑΠ και ΚΔΕΚ. Παραλάβαμε μια φωτοτυπία που πιστοποιούσε ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων υπάρχουν μερικές εκατοντάδες Ευρώ.
-Ζητήσαμε από τη λογίστρια των οργανισμών τον ισολογισμό και το αναλυτικό καθολικό (έσοδα – έξοδα). Εντός μια εβδομάδας ενημερωθήκαμε από αυτήν ότι υπάρχει έλλειμμα περίπου 40.000 Ευρώ, το οποίο μετά από λίγες ημέρες κατά δήλωσή της ήταν 65.000 Ευρώ. Ενημέρωσα αμέσως τον τέως Δήμαρχος και τους Προέδρους τον Οργανισμών για την ύπαρξη του ελλείματος.
-Κατόπιν αναθέσαμε, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, σε Ορκωτούς λογιστές (ΣΟΛ Α.Ε.) τον έλεγχο της πιστοποίησης των ταμειακών διαθεσίμων των Οργανισμών. Διαρκούντος του ελέγχου κατατέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο νομικών προσώπων 71.000 Ευρώ. Το συνολικό έλλειμμα μαζί με ένα νέο έλλειμμα που προέκυψε και αφορούσε σε πληρωμές των καθηγητών της Μουσικής Σχολής Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ ανήλθε στο ποσό των 112.000 Ευρώ, εκτός των 71.000 Ευρώ που κατατέθηκαν.

Αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών και κατατέθηκε η τελική έκθεσή τους, προχωρήσαμε σε κατάθεση μήνυσης για το έλλειμα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατ’ αγνώστων (χωρίς δηλαδή να κατονομάζουμε κάποιον ή κάποιους). Ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις στον ταμία του οργανισμού και στους προέδρους των νομικών προσώπων, ένας εκ των οποίων ήταν ο κ. Νανούλης”.

Η παραγραφή

Στη συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα της παραγραφής των αδικημάτων εξηγώντας και τις επόμενες κινήσεις της τότε δημοτικής αρχής. Πιο συγκεκριμένα τόνισε:

“Μετά την πάροδο έξι (6) ετών και ύστερα από διαρκείς αναβολές, έπαυσε η ποινική δίωξη για κάποιους εκ των κατηγορουμένων για τυπικούς λόγους, όπως ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων, χωρίς να κριθούν στην ουσία εάν είναι ένοχοι ή όχι.
(Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νόμο θεώρησε πλημμέλημα την ύπαρξη ελλειμάτων άνω τον 30.000 Ευρώ, που με τον προηγούμενο νόμο θεωρούνταν κακούργημα).

Η δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον Δήμο θεώρησε ότι δεν πρέπει να κάνει αίτηση έγκλισης και λόγω παραγραφής ως πλημμέλημα με αποτέλεσμα να πάψει για τυπικούς λόγους η ποινική δίωξη του κ. Νανούλη. Η νομική υπηρεσία δικαιολόγησε το γεγονός ότι δεν έκανε την αίτηση έγκλισης λέγοντας ότι έτσι το έκρινε από νομική πλευρά και ότι ο Δήμος σε κάθε περίπτωση μπορεί να διεκδικήσει τα χρήματα του ελλείματος με τον καταλογισμό, όπως και αμέσως κάναμε.

Σε ερώτηση του κ. Νανούλη προς το πρόσωπό μου στο Δημοτική Συμβούλιο για το ότι δεν έγινε η αίτηση έγκλισης από τη δικηγόρο τον παρέπεμψα στη νομική υπηρεσία του Δήμου. Η δικηγόρος παραβρέθηκε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ξεκαθάρισε με σαφήνεια ότι ουδέποτε δέχτηκε κάποια παρέμβαση από το Δήμαρχο ή οποιοδήποτε άλλον αναφορικά με τον χειρισμό της υπόθεσης, και ότι ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες της επιστημοσύνης της, και με τα δικονομικά δεδομένα κατά την κρίση της και στα πλαίσια της εντολής που είχε προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Σε επίμονες ερωτήσεις μου, παρουσία του κ. Νανούλη εάν είχε εντολή από εμένα προσωπικά ή από τον αντιδήμαρχο Αχιλλέα Χατζούλη να κινηθεί νομικά όπως κινήθηκε, απάντησε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε πήρε τέτοια εντολή.

Κατόπιν τούτων εκφράζω την έκπληξή μου για την φερόμενη καταγγελία –αναφορά που κατέθεσε ο κ. Νανούλης και η οποία αφορά στην πράξη της παράβασης καθήκοντος”.

Προσφυγή σε ποινικά και αστικά δικαστήρια

Φανερά ενοχλημένος από τη συνολική στάση του κ. Νανούλη ο δήμαρχος, εκφράζοντας και την ενόχληση του αντιδημάρχου κ. Χατζούλη, προανήγγειλε προσφυγή στη δικαιοσύνη τόσο στα ποινικά όσο και στα αστικά δικαστήρια ενανντίον του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την τιμή και την υπόληψή τους.

Ειδικότερα ο κ. Νασιακόπουλος τόνισε:

“Ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή έχουμε υποχρέωση και ύψιστο καθήκον να συμβάλλουμε στην εύρυθμη λειτουργία των θεσμών της συντεταγμένης πολιτείας. Το πράττουμε στο ακέραιο.

Από την άλλη δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε στον οποιοδήποτε για λόγους προφανούς σκοπιμότητας, με έωλα επιχειρήματα και αβάσιμες καταγγελίες, να αμφισβητεί την ηθική μας ακεραιότητα δημιουργώντας ψευδείς εντυπώσεις, που σπιλώνουν το όνομα, την αξιοπρέπεια και την άμεμπτη πολιτική μας διαδρομή.

Γι’ αυτό δηλώνουμε στον κ. Νανούλη ότι μόλις δικονομικά μας δοθεί η δυνατότητα να λάβουμε γνώση των φερόμενων καταγγελιών του από την Εισαγγελική Αρχή, θα τον καλέσουμε να αποδείξει την αλήθεια αυτών ενώπιον των αρμοδίων οργάνων δηλαδή στα ποινικά και αστικά δικαστήρια. Στην περίπτωση αυτή θα κριθεί αρμοδίως η βασιμότητα της καταγγελίας του, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, που ο φερόμενος ως καταγγέλων χρησιμοποίησε, με φωτογραφία μπροστά στο δικαστικό μέγαρο Λάρισας.

Τον ενημερώνουμε επίσης ότι παράλληλα θα κληθεί να αναλάβει ενώπιον των αστικών δικαστηρίων την ευθύνη και το κόστος αποκατάστασης της τιμής και της υπόληψής μας, που προκάλεσε με την σπίλωση των προσώπων μας.

Τονίζουμε ότι η τιμή και η υπόληψή μας είναι κάτι πολύ σοβαρό για να παίζει με αυτές. Λάθος πρόσωπα επίλεξε να θίξει προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες”.

Η Πολιτική Διάσταση

Ο κ. Νασιακόπουλος στάθηκε επίσης και στην πολιτική διάσταση των ενεργειών του κ. Νανούλη λέγοντας τα εξής:

“Πολιτικός προϊστάμενος των δύο νομικών προσώπων, όταν εντοπίστηκαν τα χρηματικά ελλείμματα, ήταν και ο κ. Νανούλης ο οποίος είχε και πολιτική ευθύνη, την οποία ουδέποτε ανέλαβε.

Για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αρμόδια είναι η δικαιοσύνη. Για το πολιτικό αποφάνθηκαν με την ψήφο τους οι δημότες του Δήμο Κιλελέρ οι οποίοι με την ψήφο τους στις εκλογές του 2019 επιβράβευσαν τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

Με την καταγγελία του ο κ. Νανούλης ξεφεύγει από το γνωστό πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η παράταξή του κι επιχειρεί να εμπλέξει τους θεσμούς (Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο). Μπορεί ο ίδιος και μια ολιγομελής ομάδα, η οποία απαρτίζεται από δύο ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους και μόνο από ένα μέλος της παράταξης που ανήκει, (απόντων επιδεικτικά και εκκωφαντικά του επικεφαλής και των υπολοίπων μελών της παράταξής του), όπως η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ πιστοποιεί, να νομίζουν ότι δίνουν άλλο ένα σόου όπως συνηθίζουν χρόνια τώρα αλλά «παιχνίδια με τους θεσμούς» δεν είναι και δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά”.

Κι ένα ερώτημα…

Κλείνοντας έθεσε και το εξής ερώτημα σε όσους φωτογραφήθηκαν με τον κ. Νανούλη έξω από το δικαστικό μέγαρο:

“Ένα εύλογο ευθύ ερώτημα: Οι δημοτικοί σύμβουλοι που πλαισιώνουν τον κ. Νανούλη στη φωτογραφία πιστεύουν και συνυπογράφουν τα όσα αναφέρει στην φερόμενη καταγγελία για την τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος για το οποίο εγκαλούμαστε εγώ και ο Αντιδήμαρχος Αχιλλέας Χατζούλης; Περιμένω μια δημόσια απάντηση”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ