9,4 ΧΛΜ ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΡΑΨΑΝΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020

Υπόγεια δίκτυα άρδευσης συνολικού μήκους 9,4 χιλιομέτρων για την άρδευση 300 στρεμμάτων αμπελώνων και ελαιώνων αποκτά η Ραψάνη. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του έργου, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 586.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Τεμπών.

«Στηρίζουμε τους αγρότες της Ραψάνης και προστατεύουμε το νερό που είναι πηγή ζωής και παραγωγής στη Θεσσαλία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 περισσότερα από 300 στρέμματα στην περιοχή αρδεύονται, χωρίς σπατάλες και απώλειες, με νέο υπόγειο δίκτυο.

Επιπλέον κατασκευάζεται ανοιχτή αρδευτική δεξαμενή στον Προφήτη Ηλία. Με σεβασμό και ενδιαφέρον, δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που ζουν από τη γη, να αυξήσουν τη δυναμικότητα της παραγωγής τους, να αξιοποιούν ορθολογικά και αποτελεσματικά το αρδευτικό νερό, να αυξήσουν το εισόδημα τους» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Στοιχεία του έργου

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση και υπογείωση υπαρχόντων δικτύων άρδευσης συνολικού μήκους 9.400 μ., στις περιοχές «Προφήτης Ηλίας», «Πλαϊνή» και «Τουρτούρα» της κτηματικής περιφέρειας Ραψάνης της Δ.Ε. Κάτω Ολύμπου του Δήμου Τεμπών. Οι υφιστάμενοι αγωγοί, αρδεύουν έκταση 300 στρεμμάτων περίπου, η οποία αποτελείται κατά κύριο λόγο από αμπελώνες και ελαιώνες, με πηγή υδροληψίας την πηγή “Σπετσιώτη” της κτηματικής περιφέρειας Ραψάνης.

Οι αγωγοί που υφίστανται σήμερα, είναι επιφανειακοί και μεταλλικοί, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες απώλειες ύδατος, με επιπτώσεις, τόσο στα υπόγεια και επιφανειακά ύδατα της περιοχής όσο και στην απόδοση των καλλιεργειών. Το νέο υπόγειο δίκτυο περιλαμβάνει σωλήνες πολυαιθυλενίου (PE) με συμπαγές τοίχωμα κατά ΕΛΟΤ ΕΝ 12201-2 και σωληνώσεις πιέσεως από σωλήνες πολυαιθυλενίου ΡE 100. Επίσης, στην θέση «Προφήτης Ηλίας» προβλέπεται η κατασκευή μίας ανοιχτής αρδευτικής δεξαμενής από μπετόν, χωρητικότητας 1000 m3.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ