«Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου και η πανδημία μας υπενθύμισε πόσο ευάλωτοι είμαστε όλοι, ενώ παράλληλα ανέδειξε την επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα σύστημα υγείας προσβάσιμο σε όλους που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες.
Η μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα, ο συντονισμός των ενεργειών και η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων μας αποτελούν το πρόκριμα για την αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της υγείας».
Τα παραπάνω υποστήριξε η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, τοποθετούμενη επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ).
Συγκεκριμένα υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η Συμφωνία που την 15η Απριλίου 2021 υπεγράφη μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), για την ίδρυση υπο-γραφείου στην Αθήνα με αρμοδιότητα την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών.
Η ποιοτική δημόσια υγεία, η αποτελεσματική διοίκηση των δημόσιων δομών υγείας και η αξιοποίηση της ιατρικής τεχνολογίας προς όφελος του πολίτη είναι προτεραιότητες που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει και στο πλαίσιο αυτό η επιλογή της Αθήνας για την λειτουργία γραφείου του ΠΟΥ, που θα εξυπηρετεί την νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο αποτελεί αναγνώριση του έργου της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαχειρίστηκε την πανδημία επιδεικνύοντας εξαιρετική αντοχή και το ίδιο διάστημα υλοποίησε με επιτυχία πολιτικές Δημόσιας Υγείας, όπως η εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου και προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ). Επιπλέον η χώρα διαθέτει εξαιρετικούς υγειονομικούς θεσμούς και κορυφαίους ερευνητές. Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που η Αθήνα επελέγη ως έδρα ενός γραφείου που αφορά όλη την Ευρώπη και είναι το πρώτο στην ιστορία του ΠΟΥ που ασχολείται με το ζήτημα της Ποιότητας της Φροντίδας και της Ασφάλειας των Ασθενών παγκοσμίως.
Η ίδρυση του υπο-γραφείου του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας εμπνέεται από το νέο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εργασία (ΕΠΕ) 2020-2025 «Ενωμένη Δράση για Καλύτερη Υγεία στην Ευρώπη» και εντάσσεται στο πλαίσιο στοχευμένων πρωτοβουλιών εφαρμογής του προγράμματος αυτού.
Στους στόχους της πρωτοβουλίας εντάσσονται βραχυπρόθεσμα η Εξέταση της συνοχής των πολιτικών, των δομών και των πόρων για την ποιότητα της περίθαλψης και τη διαμόρφωση πολιτικών και την τεχνική συνδρομή σε επίπεδο περιφέρειας, υποπεριφέρειας και χώρας και μακροπρόθεσμα η καθολική υγειονομική κάλυψη και η επικέντρωση στη σημασία της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας, σε όλα τα στάδια της ζωής, καθώς και η υγιής γήρανση.
Η Ελλάδα αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας στη χώρα μας.
Ειδικότερα, οι δράσεις του γραφείου θα αφορά τους εξής μείζονες τομείς:
-Στήριξη της χώρας, εθνικές στρατηγικές και πλαίσια και διαμοιρασμός διδαγμάτων για την ανάπτυξη επιτυχών παρεμβάσεων. Πολλές χώρες έχουν αναπτύξει επιτυχείς παρεμβάσεις στην υγεία, αλλά πολλές απαιτούν μια πλατφόρμα για τον διαμοιρασμό των γνώσεων και των εμπειριών που θα επιτρέπει την απόκτηση εμπειριών και την προσαρμογή τους σε εθνικό και υπο-εθνικό πλαίσιο.
-Σύνθεση καινοτομίας και γνώσεων για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών: Δημιουργούνται κόμβοι καινοτομίας για νέες προσεγγίσεις ως προς την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών και τη θέσπιση συστήματος διάχυσης αυτών των καινοτομιών.
-Ανάλυση πολιτικής στη σφαίρα της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών: Μέσω αυτή της δράσης τα ευρήματα μεταφράζονται σε πρακτική “τεχνογνωσία”, και γίνονται εργαλεία πολιτικής.
-Δημιουργία δικτύων, συμμαχιών και συμμετοχή ενδιαφερομένων. Ο πυλώνας αυτός θα επιτρέψει την αποκατάσταση της προσοχής των χωρών στην ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών, όπως μετρώνται από τα πληθυσμιακά και κλινικά αποτελέσματα, μαζί με τις συνέπειες για καθοδήγηση βάσει στοιχείων, κλινική μέτρηση και κλινική διακυβέρνηση.
«Η αποτελεσματικότερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας που θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της κυβέρνησης και το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα θα συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή» τόνισε η κ. Μπίζιου.