ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερώτηση του Β. Κόκκαλη προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά

Άμεση επέκταση του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας σε όλες τις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη: «Το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων εφαρμόζεται από το Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.), οργανική μονάδα του ΕΛ.Γ.Α που εδρεύει στο Αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Θεσσαλονίκης. Εφαρμόζεται σε δύο περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.197.000 στρεμμάτων. Αυτές αφορούν την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας που περιλαμβάνει τμήματα των νομών Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας, συνολικής έκτασης 2.741.000 στρέμματα και την περιοχή της Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας η οποία περιλαμβάνει τμήματα κυρίως των νομών Καρδίτσας, Τρικάλων και Λάρισας με την αυτοτελή περιοχή Τύρναβου, καθώς και μικρό τμήμα του νομού Φθιώτιδας, συνολικής έκτασης 2.456.000 στρέμματα.

Την τελευταία τριετία σημαντικό τμήμα καλλιεργούμενων εκτάσεων της Π.Ε. Λάρισας πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης τα οποία καταστρέφουν σχεδόν ολοκληρωτικά το σύνολο της παραγωγής τους. Πρόσφατα μάλιστα η πρωτόγνωρης έντασης και διάρκειας χαλαζόπτωση προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημίες σε χιλιάδες καλλιεργούμενα στρέμματα υποδομές και αγροτικούς δρόμους σε όλους τους Δήμους της ΠΕ Λάρισας.

Δεδομένου ότι η ΠΕ Λάρισας είναι μια κατεξοχήν παραγωγική περιφέρεια με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εθνική αγροτική παραγωγή και γενικότερα στον πρωτογενή τομέα, η περιορισμένη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας της, αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας της παραγωγής η οποία προκαλεί όχι μόνο την οικονομική καταστροφή των αγροτών αλλά και την έλλειψη βασικών προϊόντων για τους καταναλωτές.

Οι απαιτούμενες ανάγκες προστασίας της ευρύτερης περιοχής δεν καλύπτονται και επιβάλλεται η άμεση επέκταση εφαρμογής της αντιχαλαζικης προστασίας τουλάχιστον σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Επειδή ο κλάδος του πρωτογενή τομέα βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο και το αυξημένο κόστος παραγωγής απαιτεί ορθή και πλήρη αξιοποίηση των πόρων.

Επειδή η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων με καταστροφικές συνέπειες για τον αγροδιατροφικό κλάδο.

Επειδή οι χαλαζοπτώσεις απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή την παραγωγή των πληγέντων περιοχών.

Επειδή επιβάλλεται η λήψη μέτρων για τη διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου πιθανού κινδύνου επισιτιστικής κρίσης.

Επειδή το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας συμβάλλει αποδεδειγμένα στην πρόληψη των ζημιών από το χαλάζι στις καλλιέργειες επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται για τις απώλειες στη γεωργική παραγωγή.

Επειδή από την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας υπάρχει πραγματικό όφελος της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα της εθνικής οικονομίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Σε ποιες περιοχές της ΠΕ Λάρισας εφαρμόζεται το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας;

2. Προτίθεται να προβεί στην άμεση επέκταση του προγράμματος για την κάλυψη τουλάχιστον των πληγέντων περιοχών;

3. Με ποιο τρόπο προτίθεται να ενισχύσει και να επεκτείνει την εφαρμογή των προγραμμάτων Ενεργητικής Προστασίας ώστε να καταστεί δυνατή η αποτροπή ή μείωση των ζημιών από φυσικούς κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ