Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΩΡΑ

Ειδικό πρόγραμμα για το κατεστραμμένο φυτικό κεφάλαιο ζητά η Ε. Λιακούλη από την Κυβέρνηση

Δημόσια παρέμβαση, με κατάθεση ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι δενδρώδεις καλλιέργειες του νομού, τόσο στους καρπούς όσο και στο φυτικό κεφάλαιο , πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της , η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής :

«Ο νομός μας έχει υποστεί τεράστιες ζημιές εξαιτίας των καιρικών φαινομένων και της κλιματικής κρίσης. Επανειλημμένα έχω παρέμβει κοινοβουλευτικά, προκειμένου να υπάρξει ειδική μέριμνα για το νομό Λάρισας και συνολικά για τη Θεσσαλία που έχουν χτυπηθεί αλύπητα. Υπέβαλα ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, αναφορές και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα του αγροτικού κόσμου και της επιβίωσής του μετά τις μεγάλες καταστροφές. Η τελευταία χαλαζόπτωση, διέλυσε κάθε ελπίδα επιβίωσης για μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου.

Επισκέφτηκα πολλά σημεία του νομού και συνομίλησα με πολλούς αγρότες μας, διαπιστώνοντας για άλλη μια φορά της απόγνωσή τους. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο . Ο ΕΛΓΑ καταγράφει τις ζημιές, αλλά οι αποζημιώσεις του, δεν καλύπτουν την μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί το φυτικό κεφάλαιο του νομού μας, καθώς παραπέμπεται το θέμα στα ΠΣΕΑ , όπου απαιτούνται σωρευτικά να είναι αφενός η ζημιά του κάθε παραγωγού 30% , αλλά και η ζημιά σε όλο το νομό σε ποσοστό επίσης 30%! Αυτή η σώρευση είναι παράλογη και δημιουργεί τεράστιες αδικίες, ειδικά για τους αγρότες που έχουν υποστεί ζημιά πάνω από 70% στα δένδρα τους και δεν πρόκειται να έχουν εισόδημα για τα επόμενα πέντε χρόνια .

Είναι μονόδρομος, εκτός από την ύπαρξη εξειδικευμένου τρόπου καταγραφής της μεγάλης ζημιάς στο φυτικό κεφάλαιο του νομού, να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αποζημίωση των καλλιεργειών που έχουν πληγεί, αλλά και την φυτοπροστασία τους στο άμεσο μέλλον .
Υπονομεύεται η παραγωγική βάση του νομού μας και η επιβίωση των αγροτών μας , από την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου . Απαιτείται λύση , ΤΩΡΑ. Ζητάμε λύση, ΤΩΡΑ»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ