ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ

Η παρέμβαση του Χρ. Κέλλα στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν φορείς της Θεσσαλίας

«Ο αγροτικός τομέας, που αποτελεί την ατμομηχανή του θεσσαλικού κάμπου, κινδυνεύει στην κυριολεξία να “στεγνώσει”, ενώ η ξήρανση του Πηνειού ποταμού, που συνιστά πηγή επιβίωσης για τη περιοχή, δημιουργεί ακραίες συνθήκες ερημοποίησης.
Τα συγκεκριμένα ζητήματα χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων, που πρέπει να εστιάζουν στην εξεύρεση αρδευτικού νερού, αλλά και την βελτιστοποίηση των καλλιεργητικών πρακτικών.

Η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον θεσσαλικό κάμπο, η ολοκλήρωση των συνοδών υδροηλεκτρικών έργων, καθώς και η κατασκευή ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, αποτελούν τις βέλτιστες και ενδεδειγμένες λύσεις για αναστροφή της κατάστασης».

Αυτά υποστήριξε, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσαν η Επιτροπή για την Διεκδίκηση επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας (Ε.Δ.Υ.ΘΕ), το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας και ο Γεωπονικός Σύλογος Ν. Λάρισας, για την ερημοποίηση και την ξηρασία.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, ο οποίος εκπροσωπεί, ως επικεφαλής, την ελληνική αντιπροσωπεία, στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου στη Νάπολη της Ιταλίας, συνεχάρη τους διοργανωτές, τόσο για τη πρωτοβουλία της εκδήλωσης, όσο και για το διαχρονικό ενδιαφέρον και τις δράσεις τους, αναφορικά με ζητήματα υδατικού ελλείμματος και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο κ. Κέλλας, αφού αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους στο παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής κρίσης, που δημιουργεί συνθήκες ερημοποίησης και ξηρασίας, υπενθύμισε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, να αντιμετωπιστεί το αρνητικό υδάτινο ισοζύγιο, σε συνδυασμό με τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο και τις σχετικές μελέτες, που έχουν εγκριθεί για τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης.

Επεσήμανε, σχετικά, στα δρομολογημένα έργα κατασκευής υδροηλεκτρικών ταμιευτήρων πολλαπλού σκοπού, την ανασυγκρότηση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η οποία θα επικαιροποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ), την αξιοποίηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», καθώς και το εργαλείο LIFE για το περιβάλλον, το οποίο αξιοποιεί ήδη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε ακόμη, στην αναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για υλοποίηση κατασκευής του Φράγματος της Σκοπιάς, το οποίο θα εξυπηρετήσει την αγροτική οικονομία των Φαρσάλων με την άρδευση περίπου 100.00 στρεμμάτων, τις ανάγκες υδροδότησης της περιοχής, ενώ θα έχει και πολύπλευρο πράσινο αποτύπωμα.

Τέλος, ο κ. Κέλλας, απηύθυνε κάλεσμα για συστράτευση όλων των φορέων, τονίζοντας:
«Η ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ακόμη πρόβλημα, αλλά ως το μείζον ζήτημα για τις επόμενες γενιές.

Δεν χωρούν πολιτικές αντιπαραθέσεις και μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά ομοψυχία και συστράτευση όλων των φορέων, καθώς η κλιματική αλλά και ενεργειακή κρίση που βιώνει ο πλανήτης, δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ