ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΣΕ 3η ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

Την εβδομάδα 2-6 Μαΐου 2022 οι μαθήτριες της παιδαγωγικής ομάδας Erasmus του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου Αγραφιώτη Ευαγγελία, Κατσή Δέσποινα, Ευαγγελοπούλου Ευφροσύνη, Σιδερά Θεοφανία- Ηλιάνα ,και Χατζή Ευαγγελία – Άρτεμις με την συνοδεία των καθηγητών του σχολείου κ. Μαγαλιού Ελένης και το Διευθυντή κ. Πορτέση Νικολάου επισκέφθηκαν το σχολείο “Liceo Enriques” στην Όστια της Ρώμης στην Ιταλία, στο πλαίσιο της 3ης κινητικότητας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ + KA229 με τίτλο «Δημιουργική μάθηση, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία στην υπηρεσία εκείνων που τη χρειάζονται περισσότερο».

Εκτός από τους μαθητές του σχολείου της Ιταλίας και της Ελλάδας συμμετείχαν ακόμα 20 μαθητές και 8 καθηγητές από την Πολωνία, την Κροατία , την Πορτογαλία και την Ισπανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του Ιταλικού Σχολείου, βιώνοντας έτσι την καθημερινότητα στην οικογένεια και στο σχολείο της Ιταλίας, επικοινωνώντας στα Αγγλικά. Επίσης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και μαθήματα στο σχολείο υποδοχής και να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε αξιοθέατα ιστορικής σημασίας.

Μετά από μια θερμή υποδοχή καθηγητών, μαθητών και γονέων στο αεροδρόμιο της Ρώμης, την πρώτη μέρα τους μαθητές καλωσόρισε στο σχολείο ο Διευθυντής και οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος. Οι μαθητές πραγματοποίησαν δραστηριότητες γνωριμίας. Ακολούθησε μια εξαιρετική παρουσίαση από την Ελληνική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου δυο προτάσεων για διδακτικά παιχνίδια, που ήδη αρχίσαμε να κατασκευάζουμε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας του σχολείου μας με τον δικό μας 3d –printer.

To 1o παιχνίδι – παιχνίδι γνώσεων με το όνομα “Learning Knowledge” αποτελεί έμπνευση της ομάδας Erasmus του σχολείου μας. Στο 2ο μέρος παρουσιάσαμε και αναβιώσαμε παιχνίδια στρατηγικής και όξυνσης του νου από την Αρχαία Ελλάδα. Το νέο μας παιχνίδι παρόμοιο με την “Πεττία”, που έπαιζε ο Αχιλλέας με τον φίλο του Αίαντα με μικρές διαφοροποιήσεις, που το ονομάσαμε “Line Drawing” εντυπωσίασε τους εταίρους μας. Συνεχίσαμε με μια εξαιρετική δραστηριότητα με παιχνίδια ποίησης σε όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων χώρων .H μέρα τελείωσε με ένα υπέροχο γεύμα με άρωμα Ιταλίας και χορό.

Την 2η μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Όστια με δραστηριότητες καθώς επίσης και κρουαζιέρα στον Τίβερη ποταμό μέχρι τις εκβολές του στη Μεσόγειο θάλασσα.

Την 3η μέρα οι μαθητές πραγματοποίησαν στο εργαστήριο πληροφορικής του Liceo Enriques δυο “ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ» χρησιμοποιώντας το «Publisher» ή το «Canva». Στην πρώτη οι μαθητές έπρεπε να βρουν ή να εφεύρουν ένα γραπτό (ένα χαϊκού ή ένα ποίημα σχήματος, ένα παράθεμα ή μια ακροστιχίδα) με λέξεις από τον τίτλο του προγράμματος και έπρεπε να αναπτύξουν μια πολύχρωμη και ελκυστική αφίσα. Στη δεύτερη οι μαθητές εργάστηκαν στο Tessellation- ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που μπορεί να γενικευτεί σε υψηλότερες διαστάσεις-και χρησιμοποιώντας γεωμετρικά σχήματα δημιούργησαν συνεργατικά αφίσες.

Το απόγευμα της 3ης μέρας στο σχολείο της Ρώμης οι μαθητές έπαιξαν το παιχνίδι καρτών Taboo, με κάρτες γνώσεων που δημιούργησαν και ζωγραφήσαν όλες οι ομάδες πριν την κινητικότητά στη Ρώμη. Ακολούθησε η απονομή των πιστοποιητικών και ένα υπέροχο δείπνο-μπουφέ προσφορά των γονέων Ιταλών με γεύσεις που είχαν “άρωμα Ιταλίας”.

Η βραδιά έκλεισε με πολύ χορό και διασκέδαση που έφερε μαθητές και καθηγητές όλων των συμμετεχόντων πολύ κοντά δημιουργώντας φιλίες που πιστεύουμε ότι θα μείνουν αναλλοίωτες στο χρόνο!!! Άλλωστε η επόμενη και τελευταία ημέρα ήταν η έκπληξη του ταξιδιού μας.

4η και τελευταία μέρα στην Ρώμη οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην “Αιώνια Πόλη” με τα μουσεία, τις πλατείες και τα ρωμαϊκά ορόσημα. Επισκέφθηκαν το Κολοσσαίο, το Καπιτώλιο ,το Μνημείο του Vittorio Emanuele (Bωμός της πατρίδας), την Πιάτσα Βενέτσια, την Φοντάνα Ντι Τρέβι, την πιάτσα Ντι Σπάνια με τα περίφημα σκαλοπάτια της, την πιάτσα Ναβόνο, την πιάτσα del Πόπολο με τον Αιγυπτιακό οβελίσκο του Σερί Σκάι τις δίδυμες εκκλησίες καθώς και την εκκλησία Σάντα Μαρία ντελ Πόπολο όπου θαύμασαν πίνακες του διάσημου ζωγράφου Καραβάτζιο (Η Σταύρωση του Αγίου Πέτρου). Τελική επίσκεψη το Πάνθεον με τον μεγαλύτερο θόλο της αρχαιότητας.

Ταξίδι αξέχαστο με πολλές εμπειρίες και δράσεις, με εξαιρετική φιλοξενία γονέων και με πραγματικούς φίλους. Τώρα η σειρά μας περιμένουμε όλες τις ομάδες στο σχολείο μας 9-14 Οκτώβρη με χαρά να τους ανταποδώσουμε όσα μας προσέφεραν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ