ΧΡΕΟΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ

Χαιρετισμός του Μ. Χαρακόπουλου στη γιορτή κερασιού στο Μεταξοχώρι

«Ομολογώ ότι μας έλειψαν αυτές οι γιορτές, η γιορτή κερασιού, η γιορτή μήλου. Τολμώ να πω ότι μου έλλειψε ακόμη και η βροντερή φωνή του Σίμου (του εκπροσώπου των αγροτών), που συνήθως ήταν καταγγελτικός, αλλά πάντοτε με το λόγο του μας έδινε αφορμή να ξαναδούμε προβλήματα και στο βαθμό που είναι εφικτό να τα διορθώσουμε».

Με αυτά τα λόγια ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεκίνησε τον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει μετά τον αγιασμό στην 41η Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι Αγιάς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός συνέχισε λέγοντας «χαίρομαι πραγματικά γιατί μετά από δύο χρόνια πανδημίας, κλεισούρας, με περιοριστικά μέτρα, έχουμε τη δυνατότητα να ανταμώνουμε σε τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που μπορούμε και συνταιριάζουμε τα αγροτικά μας προϊόντα με τον πολιτισμό. Προϊόντα ποιοτικά, όπως είναι εν προκειμένω το κεράσι και το μήλο της Αγιάς, που αναδεικνύουν το έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα που έχει αυτός ο όμορφος τόπος.

Προσαρμογή στις αλλαγές

Βεβαίως οι καιροί αλλάζουν και αναγκαζόμαστε να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές. Τα τελευταία αυτά δύο χρόνια δεν είχαμε μόνο την πανδημία που επέφερε, επίσης, κραδασμούς στην αγροτική οικονομία, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην επάρκεια αγροτικών προϊόντων και σκαμπανεβάσματα στις τιμές. Έχουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία που δημιουργεί την ενεργειακή κρίση, τις διακυμάνσεις και την εκτίναξη των τιμών στο ενεργειακό κόστος, στο φυσικό αέριο, στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και κατ’ επέκταση στο κόστος παραγωγής. Έχουμε, επίσης, και τις αλλαγές στις μεταναστευτικές ροές και τις επιπτώσεις που αυτό το γεγονός συνεπάγεται στη διαθεσιμότητα εργατών γης που είναι απαραίτητοι για τις αγροτικές εργασίες. Και, βεβαίως, πάντοτε είναι παρούσα η κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις που έχει στον πρωτογενή τομέα, αλλά και ευρύτερα στη ζωή στην ελληνική περιφέρεια και όχι μόνο.

Όλα αυτά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε επιτυχώς στον βαθμό που είναι εφικτό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και άλλα πράγματα.

Μέτρα στήριξης

Θυμίζω ότι στο χρονικό αυτό διάστημα η πολιτεία έδωσε “κορονοενισχύσεις”, αν μπορώ να τις ονομάσω έτσι, σε μία σειρά αγροτικών προϊόντων, τα οποία, αποδεδειγμένα με παραστατικά, υπέστησαν μείωση είτε στην παραγωγή είτε στη διάθεση, είτε στις τιμές, με συνακόλουθο τη μείωση στο αγροτικό εισόδημα.

Θυμίζω ότι ο ΕΛΓΑ αντιμετώπισε πρωτόγνωρες καταστροφές. Πριν λίγο ήμουν στον Αετόλοφο όπου είδα μηλιές που υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση και ταυτόχρονα έχουν προβλήματα καρπόπτωσης. Στο διάστημα αυτό, ο ΕΛΓΑ, για πρώτη φορά από την καθιέρωση του νέου θεσμικού πλαισίου, έχει πάρει την κρατική ενίσχυση που είναι ετησίως κάπου 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έλλειπαν από τον προϋπολογισμό του οργανισμού και έτσι τα στερούνταν σε αποζημιώσεις οι αγρότες.

Και, βεβαίως, υπήρξαν και παρεμβάσεις όσον αφορά στο κόστος παραγωγής. Θυμίζω ότι το αγροτικό πετρέλαιο από φέτος επανέρχεται. Στην προηγούμενη παρένθεση των 4,5 χρόνων είχε καταργηθεί -μνημονιακή υποχρέωση κατά πολλούς, αλλά είχε καταργηθεί- και τώρα επανήλθε. Είναι αρκετά; Όχι δεν είναι και επιμένω ότι θα πρέπει να αυξηθούν, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα.

Έχω δώσει δείγματα γραφής

Θέλω να πω, λοιπόν, ότι προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται πράγματα. Δεν αρκούν, χρειάζεται να γίνουν πολλά περισσότερα και εδώ είμαστε ως εκπρόσωποι σας, ως αυτοί που οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματα, να τα καταθέτουμε στην κυβέρνηση. Και ως κυβερνητικός βουλευτής, γνωρίζετε ότι έχω δώσει δείγματα γραφής, δεν είμαι από αυτούς που αρέσκονται να “λιβανίζουν”. Όπου υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει να τολμούμε να βάζουμε το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και έτσι θα συνεχίσω να πολιτεύομαι.

Χαίρομαι γιατί πραγματικά μας δόθηκε η δυνατότητα να ξαναγιορτάσουμε αυτή τη γιορτή κερασιού, εύχομαι καλές παραγωγές, καλές σοδειές, υγεία και δύναμη σε όλους και πρωτίστως στους διοργανωτές αυτής της όμορφης εκδήλωσης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ