Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΠΙΣΩ

Στη διάσκεψη της PAM, στη Νάπολη μίλησε ο Χρ. Κέλλας

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία γυρίζει την ανθρωπότητα δεκαετίες πίσω, αντί να εστιάζουμε στην παγκόσμια ανάπτυξη και στην αδιαίρετη προάσπιση των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων στον κόσμο.

Το γεγονός ότι συζητάμε, σήμερα, για το πώς θα καταστείλουμε την εμπορία ανθρώπων και την εκμετάλλευση μεταναστευτικών ροών σε συνθήκες περιφερειακής αστάθειας, θα πρέπει να μας προβληματίσει διπλά για το μέλλον.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, από το Βασιλικό Παλάτι, στη Νάπολη της Ιταλίας, ο επικεφαλής της ελληνικής εθνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Μεσογείου (PAM) και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας την ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας, στη διάσκεψη της PAM για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, στο πλαίσιο αναθεώρησης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Διεθνικού Οργανωμένου Εγκλήματος (Σύμβαση του Παλέρμο).

Ο Λαρισαίος πολιτικός, μιλώντας, στην πρώτη συνεδρίαση της διάσκεψης, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εκμετάλλευσης, σημείωσε πως «η δίωξη και η εξάλειψη των συγκεκριμένων εγκλημάτων αντανακλά την πρόοδο του πολιτισμού και αποτελεί προϋπόθεση για την ανθρώπινη ανάπτυξη στον 21ο αιώνα».

Ο Χρήστος Κέλλας επισήμανε πως η Ελλάδα έχει κυρώσει τη Σύμβαση του Παλέρμο και αναπτύξει την εθνική έννομη τάξη της ενισχύοντας την πρόληψη κατά της εμπορίας ανθρώπων και προάγοντας την προστασία των θυμάτων. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει νόμους και ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο διεθνείς συμβάσεις και ευρωπαϊκά νομοθετήματα, που προάγουν τη δράση κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ υπογράμμισε τη σύσταση του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς που προσφέρει αλληλεγγύη στα θύματα. Με αφορμή, δε, την Ημέρα του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (20 Ιουνίου) αναφέρθηκε στην κατάρτιση του Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης.

Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ εστίασε, ειδικότερα, στις δράσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Αστυνομία τόνισε ότι η καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων περιλαμβάνεται στις επιχειρησιακές προτεραιότητες του Σώματος τις τελευταίες τρείς δεκαετίες μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας και της λειτουργίας εξειδικευμένων επιχειρησιακών ομάδων και τμημάτων. Χαρακτηριστικά, ανέφερε, για τους Έλληνες αστυνομικούς, πως είναι «εξαιρετικά ικανοί και προασπίζουν την ασφάλεια των ημεδαπών κι αλλοδαπών ανθρώπων που ζουν στη χώρα, σημειώνοντας διαρκώς επιτυχίες». Υπογράμμισε, δε, ότι η ΕΛ.ΑΣ. αλληλενεργεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μεταναστών και των προσφύγων και δη των ευάλωτων και ανήλικων εισερχόμενων στην ελληνική επικράτεια, φέροντας ως παράδειγμα την υποδοχή των Ουκρανών που καταφεύγουν στη χώρα μας εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας.

Ο Λαρισαίος βουλευτής εισηγήθηκε να προαχθεί στενότερη διασύνδεση και καλύτερος συντονισμός των εθνικών αρχών των κρατών-μελών της PAM, αναφερόμενος στις διεθνείς συνεργασίες των ελληνικών αρχών με εταίρους στα πλαίσια της Interpol, της Europol, της Eurojust, της EUAA και του SELEC. Πρόσθεσε, δε, κλείνοντας την ομιλία του, πως η διεθνής συνεργασία έχει ζωτική σημασία όχι μόνο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος αλλά, συνολικά, για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, ευχόμενος να επανέλθει άμεσα η ειρήνη στην Ευρώπη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ